Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Orman Ağaçları I PEM044 1. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Turgay BİRTÜRK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Doğal ve egzotik açık tohumlu (Gymnospermae) taksonlarını, özellikle de ülkemizdeki asli orman ağacı türlerini tanıtmak; yayılış alanlarını, ekolojik isteklerini ve kullanım alanlarını betimlemektir.
Dersin İçeriği Doğal ve egzotik açık tohumlu (Gymnospermae) taksonları, ülkemizdeki asli orman ağacı türleri; bu türlerin yayılış alanları, ekolojik istekleri ve kullanım alanları
Ders Öğrenme Kazanımları - Gymnospermae orman ağaçlarını tanıyabilme
- Öğrenilen bitkiler arasındaki dış morfolojik farkları karşılaştırarak ayırt edebilme
- Ders kapsamında kazandığı bilgi ve beceriyi uygulamada etkin bir şekilde kullanabilme yetkinliği
- Bitkilerin dış morfolojik özellikleri, yayılış alanları, yetişme ortamları ve ekolojik istekleri konularında bilgi sahibi olma
- Bitkilerin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olma
- Ülkemizde doğal olarak yetişen ve park ve bahçelerde dikilmiş egzotik açık tohumlu bitkileri tanıyabilme
- Öğrenci ve çalışma arkadaşları ile ortak çalışmalar gerçekleştirebilme yetkinliği
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Bitkiler Alemi, Bitkilerin sınıflandırılması, (Raunkiaer) / Raunkiaer Sisteminin uygulaması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Genel Bilgiler, Kök, gövde, sürgün, kabuk, tomurcuk, yaprak,çiçek, tohum, meyve,Nomenklatür, Angio spermae- Gymnospermae farkları/ Ağaç Morfolojisi Uygulaması (Kök, gövde, sürgün, kabuk, tomurcuk, yaprak,çiçek, tohum, meyve) Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Gymnospermae-Cycas, Ginkgo, Taxus, Cephalotaxus, Araucaria / İşlenen taksonların uygulaması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Ders Saati
4. Hafta Abies, Keteleria, Tsuga, Pseudotsuga / İşlenen taksonların uygulaması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Arazi Çalışması
5. Hafta Picea, Larix, Cedrus / İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
6. Hafta Pinus (Haploxylon Çamlar) / İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
7. Hafta Pinus (Diploxylon Çamlar) / İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Arazi Çalışması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Ara sınav Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
9. Hafta Pseudolarix, Metasequoia, Cunninghamia /İşlenen taksonların uygulaması Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
10. Hafta Sequoia, Sequoiadendron, Cryptomeria, Taxodium / İşlenen taksonların uygulaması Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
11. Hafta Thujopsis, Calocedrus, Thuja, Platycladus / İşlenen taksonların uygulaması Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
12. Hafta Cupressus, Chamaecyparis, Arceuthos /İşlenen taksonların uygulaması Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Ders Saati
13. Hafta Juniperus /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
14. Hafta Ephedra, Welwitschia, Gnetum /İşlenen taksonların uygulaması Arazi Çalışması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
www.conifer.org
www.gymnospermae.org
Tohumlu Bitkiler Odunsu Taksonlar , Rahim ANŞİN,1997, TRABZON
Dendroloji Ders Kitabı 1 GYMNOSPERMAE, Prof. Dr. Faik YALTIRIK,1993, İSTANBUL
Dendroloji-I, Metin SARIBAŞ, 2008, BARTIN
www.pinetum.org
www.cycas.org
Türkiye’nin Doğal ve Egzotik Ağaç ve Çalıları, 2014 (Ed.Ünal Akkemik), T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Cilt-I,II.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY2 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY3 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY4 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY5 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY6 4 5 5 5 5 5 5 5 -
PY7 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY9 5 5 5 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 1 3 3
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 3 3
Arazi Çalışması 3 10 30
Uygulama 1 10 10
Ara Sınav 1 1 10 10
Ara Sınav 2 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0