Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Milli Park Planlama | PEM043 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Serir UZUN |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin doğa koruma kavramını ve gelişimini, milli park planlama aşamalarını, yasal ve yönetsel çerçevelerin nasıl irdeleneceğini kavramasını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Doğa koruma ile ilgili kavramları, Türkiye'deki korunan alanların statüleri ve bu alanlarla ilgili yasal-yönetsel çerçeveyi açıklama - Hissetme, tutum (duyuşsal): Milli parkların sahip oldukları doğal ve kültürel değerlerini milli park planlama aşamalarında yorumlayarak açıklama - Yapma, beceri (psikomotor): Milli park planlanmasında görev alabilecek bilgi ve becerileri kazanma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Çevre koruma ve doğa koruma kavramı ve ilişkisi, doğa koruma önemi, doğa korumanın yararları ve gerekçeleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Doğa korumanın tarihsel gelişimi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Doğal kaynakların korunması ile ilgili ulusal veya uluslararası koruma düzenlemeleri ve yasal dayanaklar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Ülkemizde Koruma Statüleri Kapsamında Korunan Alanlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Korunan alanların sınıflandırılması ile ilgili kriterler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Korunan alanlarda planlama | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Dünyada ve ülkemizde milli park anlayışı | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Milli parklarda planlama süreçleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Milli parklarda planlama süreçleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Milli Park planlama anlayışı ve planlama ilkeleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Uzun devreli gelişim planları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | Dünya ve Türkiye’deki örnek milli park ve uzun devreli gelişim planlarının incelenmesi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Resmi doğa koruma örgütleri ve hükümet dışı kuruluşlar (Sivil Toplum Kuruluşları) | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
14. Hafta | Ülkemizde Koruma Alanları ile İlgili Sorunlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
DEMİREL, Ö. 2005; Doğa Koruma ve Milli Parklar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel Yayın No: 219, Fakülte Yayın No: 37, Ders Kitabı, 424 s., Mayıs 2005, KTÜ Matbaası, Trabzon |
YÜCEL M., 1995; Doğa Koruma Alanları ve Planlaması, Ç.Ü.Ziraat Fak. Genel Yayın No. 104, Yardımcı Ders Kitapları Yayın No. 9, Adana. |
YÜCEL, M., 2005. Doğa Koruma. Çukurova Üniversitesi Yayınları No: 237, Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Genel Yayın no: 265, Ders Kitapları Yayın No: A-85, Adana |
ÇOLAK, A. H., 2001. Ormanda Doğa Koruma. ISBN. 975-8273-33-7, Ankara. |
KUVAN, Y. 2010. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ders notu, İstanbul |
IUCN / UICN, 1994. Guidelines for Protected Area Management Categories. IUCN Commission on National Parks and Protected areas with the Assistance of the World Conservation Monitoring Centre, IUCN Publiscation Services Unit, Cambridge, UK, 261 s. |
UCN (The World Conservation Union), 1994. Parks for Life: Action for Protected Areas in Europe. IUCN-The World Conservation Union, Rue Mauverney 28, CH-1196 Gland, Switzerland, ISBN:2-8317-0230-5, 150 s. |
Science, Conservation and National Parks, Steven R. Beissinger, David D. Ackerly, Holly Doremus, Gary E. Machlis, Univertsity of Chicago Press, 2017. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 2 | 12 |
Araştırma | 6 | 2 | 12 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 7 | 2 | 14 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 78 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |