Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kuş Gözlemciliği Turizmi | PEM037 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Anlatım, beyin fırtınası |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Leyla ÖZKAN |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Leyla ÖZKAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Ders öğrencilerin yakın çevresindeki kuş türlerini tanımlamasını (PÇ 8), ekosistem katkılarını (PÇ 8), olası tehlike ve tehdit durumlarını bilmesini (PÇ 4), peyzaj özelikleri bakımından alanlarda bulabilecek kuş türlerini tanımlamasını ve kuş gözlemciliğinin doğaya ve ekonomiye katkılarını bilmesini (PÇ 12) sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Kuşların genel özellikleri, Türkiye kuşları, kuşlar için önemli alanlar (ÖKA'lar), Kuş halkalama, kuşların vektörlük ettiği hastalıklar |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türkiye kuşlarını gruplara göre tanımlama - Kuş gözlemciliği kavramını açıklama - Türkiye'nin önemli kuş alanlarını açıklama - Farklı ekosistem tiplerinde hangi kuş türlerinin görülebileceğini açıklama - Kuş göçleri ve halkalama çalışmalarını açıklama |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İnsanların kuşlara olan ilgilerinin tarihçesi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | Kuş gözlemciliğinin, kuşlar, insanlar ve ülkeler için önemi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Kuşların paleontolojisi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Kuşların genel özellikleri (Anatomi) | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Kuşların genel özellikleri (Morfoloji) | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
6. Hafta | Türkiye kuşları (Nonpasseres-su kuşları) | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Türkiye kuşları (Nonpasseres-yırtıcılar) | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Türkiye kuşları (Nonpasseres-diğer türler) | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
10. Hafta | Türkiye kuşları (Passeriformes) | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Şehir ve kuşlar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Türkiye'deki önemli kuş alanları ve kuş gözlemi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Kuş göçleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Kuş halkalama çalışmaları | Arazi Çalışması Ders Saati Görsel Sunum |
Yiğit, N., Saygılı, F. ve Çolak, E. Hazırlayanlar: Sözen, M. Ve Karataş, A. 2008. Ornitoloji -Kuş Bilimi- Ders Notları. Ümit Ofser Matbaacılık, ISBN: 978-9944-05-84-0-7, ANKARA, 371. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | - |
PY3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | - |
PY4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | - |
PY5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY6 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 2 | - |
PY7 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 | 2 | - |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | - |
PY9 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | - |
PY10 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | - |
PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY12 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY13 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 1 | 14 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 2 | 20 |
Araştırma | 1 | 5 | 5 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 1,5 | 1,5 |
Sözel Anlatım | 14 | 1 | 14 |
Görsel Sunum | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 3 | 2 | 6 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||