Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kırsal Peyzaj Planlama | PEM035 | 1. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Türkçe |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Doğal ya da yarı doğal niteliğe sahip bir alanda, mevcut bir peyzajı tanımlayabilme, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde irdeleyebilme, analiz edebilme peyzajın değiştirilmesi konusunda alternatif çözümler geliştirebilme ve alternatiflerden en uygun olanına karar verebilmektir. |
Dersin İçeriği | Kırsal Peyzaj Planlama |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • Makro ve mikro ölçekde kırsal rekreasyon alanlarında doğal ve kültürel peyzaj verilerini analiz etme - • Kamping ve piknik alanlarının sürdürülebilir planlama ve tasarımına yönelik kriterleri açıklama - • Kırsal alanlardaki tasarımlarda yasal ve yönetsel ilkelerin gerekliliğini kabul etme, - • Üst ölçekli mekânsal planlara tasarımlarda yer verme - • Kırsal alanlara özgü alternatif tasarım çözümlemeleri geliştirme - • Kırsal alanların tasarım sürecine ilişkin iş programı hazırlama - • Peyzajın uzun devreli gelişimi için öneriler sunabilme ve peyzajın dinamiklerinin (bitki, su, manzara gibi) insanlar ve kurumların eylemleri ile nasıl yönlendirilebileceği konusunda rapor hazırlayabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş, Genel kavramlar (Kırsal peyzaj, Kırsal rekreasyon alanlarının planlanması), Çalışma alanının, çalışma ölçeklerinin ve aşamalarının açıklanması | Ders Saati Görsel Sunum Uygulama |
2. Hafta | Çalışma alanı doğal verilere ilişkin sunular | Ders Saati Görsel Sunum Uygulama |
3. Hafta | Çalışma alanı kültürel verilere ilişkin sunular | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
4. Hafta | Kırsal rekreasyon İhtiyaç programı ve fonksiyon şemalarının hazırlanması ve gerekçelerin tartışılması | Ders Saati Uygulama Görsel Sunum |
5. Hafta | Alan seçiminin yapılarak çalışma alanlarının büyütülmesi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
6. Hafta | Leke planının hazırlanması | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
7. Hafta | Ara değerlendirme ve ön proje | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
8. Hafta | Ön Proje yapısal (1/1000-1/500) | Ders Saati Görsel Sunum Uygulama |
9. Hafta | Ön Proje yapısal, bitkilendirme (1/1000-1/500) | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
10. Hafta | Kesin Proje (Yapısal+Bitkisel) (1/1000-1/500) | Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım |
11. Hafta | Alt ölçek yapısal proje gelişimi (1/200) | Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama |
12. Hafta | Alt ölçek bitkisel proje gelişimi (1/200) | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
13. Hafta | Yapısal ve Bitkisel proje ve kesitler | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
14. Hafta | Yapısal ve Bitkisel proje perspektif ve detaylar | Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati |
• Peyzaj Planlama. Yrd. Doç. Dr. Osman UZUN, Basılmamış Ders Notları. Düzce Üniversitesi, Orman Fakültesi peyzaj Mimarlığı bölümü, Düzce. 2009. • Kırsal Peyzaj Planlaması, Prof. Dr. Nizamettin KOÇ, Dr. Şükran ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1509, Ders Kitabı:463, 1999. • Kırsal Peyzaj, Prof. Dr. Suad İ. ÜRGENÇ, Kırsal Peyzaj (Koruma-Onarım-Düzenleme), Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü. İstanbul. 2000. • Kırsal Peyzaj (Planlama ve Uygulama İlkeleri), Prof. Dr. Hüseyin DİRİK. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4559. İstanbul. 2005 • Kentleşme Politikası. Ruşen KELEŞ. İmge Kitabevi. Ankara. • Kamping planlama-uygulama-işletme, Doç. Dr. Nur SÖZEN, Araş Gör. Şükran ŞAHİN. 1988. Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 |
PY11 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY12 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY13 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 4 | 56 |
Araştırma | 2 | 3 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 2 | 2 | 4 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 78 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |