Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İş Sağlığı ve Güvenliği | PEM031 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Cengiz GÜLER |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Cengiz GÜLER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin sağlık ve güvenlik bilinci çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde iş sağlığı ve güvenliği kavramının peyzaj proje alanlarında ergonomik açıdan uygulanmasını sağlamaktır. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmalarını hedefler. |
Dersin İçeriği | |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: 1. İş sağlı ve güvenliği temel bilgileri kavrama, 2. İş kazaları ve meslek hastalıklarının Türkiye ve dünyada ekonomik boyutunu açıklama, 3. El aletleri ve iş ekipmanlarını tanımlama 4. Peyzaj ve yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini açıklama 5. Fiziksel, Kimyasallar ve Biyolojik tehlikeleri ayırt etme, 6. Ergonomik prensipleri değerlendirme, 7. İş hijyenine uygun kişisel koruyucu donanım kullanma - Hissetme, tutum (duyuşsal): Çalışma hayatında tehlikeleri önceden sezinleyerek kişisel algılama becerisi ile önlem alma disiplinini benimsemek, - Yapma, beceri (psikomotor): Peyzaj ve çevre alanlarında meydana gelebilecek tehlike ve riskleri iş sağlığı ve güvenliği kavramı çerçevesinde tespit ettikten sonra risk analizi yapmak, Fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenleri dikkate alarak park, bahçe ve peyzaj alanlarında ergonomik koşullara uygun projelendirme yapmak. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | iş sağlığı ve güvenlik kavramı ve İSG’nin tarihsel gelişimi | Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Türkiye’de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği ve ekonomik boyutu | Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Fiziksel risk etmenleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Kimyasal ve biyolojik risk etmenleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Yapı işlerinde ve peyzaj alanlarında iş sağlığı ve güvenliği | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Peyzaj ve ergonomi, psikososyal etkenler | Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | İş kazaları ve meslek hastalıkları ve alınması gereken önlemeler | Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Çalışma ortamı gözetimi | Sözel Anlatım Ders Saati |
9. Hafta | İş hijyeni | Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Yangın kavramı ve yangınla mücadele | Sözel Anlatım Ders Saati |
11. Hafta | Kapalı alanlarda iş sağlığı ve güvenliği | Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Afet ve Acil durum yönetimi | Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | El aletleri ve iş ekipmanları | Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Kişisel koruyucu donanımlar (AKD) ve önleyici tedbirler | Sözel Anlatım Ders Saati |
İş sağlığı ve güvenliği, Resa eğitim merkezi, Ders notları,2013 |
6331 Numaralı İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ KANUNU ve ISG Yönetmelikleri |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |