Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İş Sağlığı ve Güvenliği PEM031 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz GÜLER
Dersi Verenler Prof. Dr. Cengiz GÜLER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin sağlık ve güvenlik bilinci çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde iş sağlığı ve güvenliği kavramının peyzaj proje alanlarında ergonomik açıdan uygulanmasını sağlamaktır. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmalarını hedefler.
Dersin İçeriği
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: 1. İş sağlı ve güvenliği temel bilgileri kavrama, 2. İş kazaları ve meslek hastalıklarının Türkiye ve dünyada ekonomik boyutunu açıklama, 3. El aletleri ve iş ekipmanlarını tanımlama 4. Peyzaj ve yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini açıklama 5. Fiziksel, Kimyasallar ve Biyolojik tehlikeleri ayırt etme, 6. Ergonomik prensipleri değerlendirme, 7. İş hijyenine uygun kişisel koruyucu donanım kullanma
- Hissetme, tutum (duyuşsal): Çalışma hayatında tehlikeleri önceden sezinleyerek kişisel algılama becerisi ile önlem alma disiplinini benimsemek,
- Yapma, beceri (psikomotor): Peyzaj ve çevre alanlarında meydana gelebilecek tehlike ve riskleri iş sağlığı ve güvenliği kavramı çerçevesinde tespit ettikten sonra risk analizi yapmak, Fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenleri dikkate alarak park, bahçe ve peyzaj alanlarında ergonomik koşullara uygun projelendirme yapmak.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta iş sağlığı ve güvenlik kavramı ve İSG’nin tarihsel gelişimi Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Türkiye’de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği ve ekonomik boyutu Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Fiziksel risk etmenleri Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Kimyasal ve biyolojik risk etmenleri Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Yapı işlerinde ve peyzaj alanlarında iş sağlığı ve güvenliği Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Peyzaj ve ergonomi, psikososyal etkenler Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta İş kazaları ve meslek hastalıkları ve alınması gereken önlemeler Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Çalışma ortamı gözetimi Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta İş hijyeni Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Yangın kavramı ve yangınla mücadele Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Kapalı alanlarda iş sağlığı ve güvenliği Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Afet ve Acil durum yönetimi Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta El aletleri ve iş ekipmanları Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Kişisel koruyucu donanımlar (AKD) ve önleyici tedbirler Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
İş sağlığı ve güvenliği, Resa eğitim merkezi, Ders notları,2013
6331 Numaralı İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ KANUNU ve ISG Yönetmelikleri
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer