Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hukuk PEM027 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler Öğr. Gör. Şerife SÜLEK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı • Öğrencilere hukukun temel kavram ve kurumlarını tanıtmak • Hem güncel yaşamda hem de almakta oldukları eğitimin çeşitli aşamalarında karşılaştıkları kavramların içeriği hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Türk yargı düzeni hakkında genel bilgiler
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi:Düşünme, bilgi: • Hukukun diğer sosyal düzen kurallarından ayırımı • Hukukun amaç ve işlevleri • Hukukta yaptırım • Hukukun temel dalları • Pozitif hukuk kuraları • Hukukun nitelikleri • Hak kavramı, hak sahipliği ve ehliyet • Hukukun diğer sosyal düzen kurallarından ayırımı • Hukukun amaç ve işlevleri • Hukukta yaptırım • Hukukun temel dalları • Pozitif hukuk kuraları • Hukukun nitelikleri • Hak kavramı, hak sahipliği ve ehliyet
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Hukuksal işlemler, eylemler ve hukukta sorumluluk • Yer, zaman ve anlam bakımından uygulanması
- Yapma, beceri (psikomotor): •Türk yargı düzeni hakkında genel bilgilere ulaşmış ve bu alanlardaki cümleleri anlayabilme ve aktarabilme yeteneği kazanmış olması.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Toplumsal düzen, toplumsal düzen kuralları ve hukukun toplumsal düzen kuralları arasındaki yeri, ilişkisi ve ayırt edici yanları Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
2. Hafta Hukukun çeşitli açılardan tanımlanması ve hukukun başlıca amaç ve işlevleri Hukukta yaptırım ve çeşitli hukuk alanlarından yaptırım örnekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Hukukta yaptırım ve çeşitli hukuk alanlarından yaptırım örnekleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Başlıca hukuk sistemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Hukukun temel kollara ayırımı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
6. Hafta Özel hukuk bilgisi (I) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Özel hukuk Bilgisi (II) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
8. Hafta Ara Değerlendirme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
9. Hafta Kamu hukuku bilgisi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Türk pozitif hukukunun genel hatlarıyla tanıtımı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
11. Hafta Hukukun çeşitli açılardan uygulanması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Hak kavramı ve hak sahipliği ve ehliyet Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
13. Hafta Hukuksal işlem ve eylemler Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
14. Hafta Hukukta sorumluluk Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Yahya Deryal, Temel Hukuk, Derya Kitabevi, Trabzon, 2010.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 3 0 0 0 40,60
PY3 5 0 0 0 40,60
PY4 5 0 0 0 40,60
PY5 1 0 0 0 40,60
PY6 1 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 4 0 0 0 40,60
PY9 2 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 2 0 0 0 40,60
PY13 1 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 13 1 13
Diğer Faaliyetler 10 1 10
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 12 12
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0