Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekonomi PEM018 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze.
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Makro ekonomi ve mikro ekonomi alanlarından oluşan bu dersin amacı öğrencilere bu iki alanla ilgili temel bilgiler vermektir.
Dersin İçeriği (Dersin bilgi, beceri, tutum ve yetkinlikleri kapsayacak şekilde en az 7 madde de belirtilecek çıktılar yazılmalıdır.) 1. Kıtlık, fırsat maliyeti ve üretim gibi temel kavramlar hakkında temel bilgiler edinecek ve bunların ekonomik kararları nasıl etkilediğini gösterebilecek 2. Arz-talep eğrilerini tanıyıp yorumlayabilecek ve bunları ortaya çıkaran etkenleri tanımlayabilecek 3. Üretici ve tüketiciler için ekonomik kararlarda belirleyici olan marjinal fayda ve marjinal maliyet kavramlarını açıklayabilecek ve bunları ormancılıkta yorumlayabilecek 4. Tam rekabet ve eksik rekabet piyasası arasındaki farkları ve bunların ekonomik sonuçlarını anlayabilecek 5. Faktör piyasası, GSMH, enflasyon, kakınma ve büyüme gibi kavramları kavrayabilecek 6. Ekonomik olayları grafik yardımıyla gösterip açıklayabilecek 7. Herhangi bir ormancılık kararını, bir iktisatçının bakış açısıyla değerlendirebilecek
Ders Öğrenme Kazanımları - 1. Kıtlık, fırsat maliyeti ve üretim gibi temel kavramlar hakkında temel bilgiler edinecek ve bunların ekonomik kararları nasıl etkilediğini gösterebilecek
- 2. Arz-talep eğrilerini tanıyıp yorumlayabilecek ve bunları ortaya çıkaran etkenleri tanımlayabilecek
- 3. Üretici ve tüketiciler için ekonomik kararlarda belirleyici olan marjinal fayda ve marjinal maliyet kavramlarını açıklayabilecek ve bunları ormancılıkta yorumlayabilecek
- 4. Tam rekabet ve eksik rekabet piyasası arasındaki farkları ve bunların ekonomik sonuçlarını anlayabilecek
- 5. Faktör piyasası, GSMH, enflasyon, kalkınma ve büyüme gibi kavramları kavrayabilecek
- 6. Ekonomik olayları grafik yardımıyla gösterip açıklayabilecek
- 7. Herhangi bir ormancılık kararını, bir iktisatçının bakış açısıyla değerlendirebilecek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Derse giriş, müfredat ile devam ve sınav politikalarının tanıtımı, ödevler ve dersin işleniş şekli, yararlanılacak kaynaklar. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
2. Hafta Dersin amaçları, tercih ve kıtlık kavramları, iktisat bilimi ve kullandığı yöntemlerin tanıtımı. Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
3. Hafta İktisadın diğer bilimlerle ilişkisi, temel iktisadi yaklaşımlar, üretim kavramı tanımı, kapsamı ve türleri Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
4. Hafta Ekonomiyi etkileyen genel şartlar, nüfus teorileri, tüketici davranışları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Tüketici dengesinin bulunması, piyasa talep eğrisi Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Esneklik analizi, kısa ve uzun dönem üretim, azalan marjinal ürün Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Etkenlik, Piyasa başarısızlığı, Devletin piyasa müdahaleleri Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Üretici dengesi, üretimin maliyeti, firma arz eğrisi, arz esnekliği, ormancılıktaki durum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Fiyat, tam rekabet piyasası, tekel piyasası, fiyat analizi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Faktör piyasası, faktör talebi ve arzı, faktör gelirleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Milli gelir analizleri, milli gelirin bileşenleri, tasarruf ve yatırım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta Çarpan, para teorisi, enflasyon, istihdam Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Ekonomik büyüme ve kalkınma, sürdürülebilir kalkınma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
İktisat, Michael Parkin, Akademi Yayıncılık, İktisada Giriş, Editör: İlyas Işıklar, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
1. Diğer temel ekonomi kitapları 2. www.tuik.gov.tr
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY2 2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY3 2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY4 2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY5 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY6 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 1 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 2 0 0 0 0 0 0 0 -
PY12 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY13 2 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 6 6
Araştırma 1 11 11
Diğer Faaliyetler 1 4 4
Sözel Anlatım 1 11 11
Görsel Sunum 1 5 5
Ara Sınav 1 1 3 3
Ödev 1 1 1 1
Kısa Sınav 1 1 1 1
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0