Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomi | PEM018 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze. |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin EROĞLU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Makro ekonomi ve mikro ekonomi alanlarından oluşan bu dersin amacı öğrencilere bu iki alanla ilgili temel bilgiler vermektir. |
Dersin İçeriği | (Dersin bilgi, beceri, tutum ve yetkinlikleri kapsayacak şekilde en az 7 madde de belirtilecek çıktılar yazılmalıdır.) 1. Kıtlık, fırsat maliyeti ve üretim gibi temel kavramlar hakkında temel bilgiler edinecek ve bunların ekonomik kararları nasıl etkilediğini gösterebilecek 2. Arz-talep eğrilerini tanıyıp yorumlayabilecek ve bunları ortaya çıkaran etkenleri tanımlayabilecek 3. Üretici ve tüketiciler için ekonomik kararlarda belirleyici olan marjinal fayda ve marjinal maliyet kavramlarını açıklayabilecek ve bunları ormancılıkta yorumlayabilecek 4. Tam rekabet ve eksik rekabet piyasası arasındaki farkları ve bunların ekonomik sonuçlarını anlayabilecek 5. Faktör piyasası, GSMH, enflasyon, kakınma ve büyüme gibi kavramları kavrayabilecek 6. Ekonomik olayları grafik yardımıyla gösterip açıklayabilecek 7. Herhangi bir ormancılık kararını, bir iktisatçının bakış açısıyla değerlendirebilecek |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1. Kıtlık, fırsat maliyeti ve üretim gibi temel kavramlar hakkında temel bilgiler edinecek ve bunların ekonomik kararları nasıl etkilediğini gösterebilecek - 2. Arz-talep eğrilerini tanıyıp yorumlayabilecek ve bunları ortaya çıkaran etkenleri tanımlayabilecek - 3. Üretici ve tüketiciler için ekonomik kararlarda belirleyici olan marjinal fayda ve marjinal maliyet kavramlarını açıklayabilecek ve bunları ormancılıkta yorumlayabilecek - 4. Tam rekabet ve eksik rekabet piyasası arasındaki farkları ve bunların ekonomik sonuçlarını anlayabilecek - 5. Faktör piyasası, GSMH, enflasyon, kalkınma ve büyüme gibi kavramları kavrayabilecek - 6. Ekonomik olayları grafik yardımıyla gösterip açıklayabilecek - 7. Herhangi bir ormancılık kararını, bir iktisatçının bakış açısıyla değerlendirebilecek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Derse giriş, müfredat ile devam ve sınav politikalarının tanıtımı, ödevler ve dersin işleniş şekli, yararlanılacak kaynaklar. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
2. Hafta | Dersin amaçları, tercih ve kıtlık kavramları, iktisat bilimi ve kullandığı yöntemlerin tanıtımı. | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
3. Hafta | İktisadın diğer bilimlerle ilişkisi, temel iktisadi yaklaşımlar, üretim kavramı tanımı, kapsamı ve türleri | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
4. Hafta | Ekonomiyi etkileyen genel şartlar, nüfus teorileri, tüketici davranışları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Tüketici dengesinin bulunması, piyasa talep eğrisi | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Esneklik analizi, kısa ve uzun dönem üretim, azalan marjinal ürün | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Etkenlik, Piyasa başarısızlığı, Devletin piyasa müdahaleleri | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Üretici dengesi, üretimin maliyeti, firma arz eğrisi, arz esnekliği, ormancılıktaki durum | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
10. Hafta | Fiyat, tam rekabet piyasası, tekel piyasası, fiyat analizi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Faktör piyasası, faktör talebi ve arzı, faktör gelirleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Milli gelir analizleri, milli gelirin bileşenleri, tasarruf ve yatırım | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Çarpan, para teorisi, enflasyon, istihdam | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Ekonomik büyüme ve kalkınma, sürdürülebilir kalkınma | Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
İktisat, Michael Parkin, Akademi Yayıncılık, İktisada Giriş, Editör: İlyas Işıklar, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir. |
1. Diğer temel ekonomi kitapları 2. www.tuik.gov.tr |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY12 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY13 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 6 | 6 |
Araştırma | 1 | 11 | 11 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 4 | 4 |
Sözel Anlatım | 1 | 11 | 11 |
Görsel Sunum | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 5 | 5 |