Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çim Alan Tesis Tek. PEM015 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilerin; çim alanların farklı tesis tekniklerini, çim alan fonksiyonlarının neler olduğunu, uygun çim karışımlarının nasıl elde edileceğini ve tesis sonrasında bakım çalışmalarının neler olduğu hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak.
Dersin İçeriği Çim Alan Tesis Tekniği
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: - Çim Sahalarını Planlayabilme ve Tasarlayabilme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): - Çim Alanların Peyzaj Mimarlığı Çalışmalarındaki Yeri ve Önemini Algılayabilme - . Çim Alanların İşlevlerini Bilebilme
- Yapma, beceri (psikomotor): - Çim Sahalarını İşlevine Uygun Çim Bitki Türlerinden Oluşan Karışımlar Kullanarak Tesis Edebilme, - Çim Sahaların Bakımını Yapabilme.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin kapsamı işleyişi hakkında bilgilendirme. Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
2. Hafta Çim çeşitleri, serin iklim çimleri, sıcak iklim çimleri Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
3. Hafta Çim alan yapım aşamaları, toprak hazırlığı Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
4. Hafta Tohum ekimi ve çimlenme Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
5. Hafta Vejetatif organlar ile çim alan yapımı Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Çim alan bakımı serin iklim çimlerinde bakım-sıcak iklim çimlerinde bakım Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Çim biçme, silindirleme, gübreleme, havalandırma, üst kapak Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav - Genel değerlendirme Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama
9. Hafta Spor ve oyun alanlarında çimlendirme Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Alan seçimi, alan verilerinin saptanması Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Alan tesviyesi ve drenaj işlemleri Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Ağaç altları ve gölge koşullarda çimlendirme, eğimli alanlarda çimlendirme Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
13. Hafta Çim alanlarda hastalıklar, zararlılar, yabancı ot mücadelesi Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Çim alanlarında yıllık bakım çalışmaları, çim yerine kullanılabilen bitkiler Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Avcıoğlu, R., 1997. Çim Tekniği (Yeşil Alanların Ekimi, Dikimi ve Bakımı). Ege Üniversitesi Matbaası. İzmir.
Uzun, G., 1996. Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor Alanları Yapımı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitabı No:20, Adana.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 4 0 0 0 40,60
PY10 2 0 0 0 40,60
PY11 3 0 0 0 40,60
PY12 5 0 0 0 40,60
PY13 4 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 1 8
Araştırma 2 1 2
Sözel Anlatım 5 0,5 2,5
Görsel Sunum 5 0,5 2,5
Uygulama 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 87
Dersin AKTS Kredisi 3,0