Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Çevre ve Doğa Koruma | PEM014 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Türkçe |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi BEYZA HATIRNAZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Ekolojik denge ve doğal süreçler temelinde, sürdürülebilir/ekolojik koruma ilkeleri ışığında doğa ve çevre koruma konusunda bilincin geliştirilmesini sağlamak. |
Dersin İçeriği | Çevre ve Doğa Koruma |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Ekolojik sistemler ve doğal süreçler hakkında bilgi sahibi olma - Doğal korumaya yönelik yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olma - Çevre sorunları ve çözümü hakkında bilgi sahibi olma - Doğa-çevre-ekoloji ve etik arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sahibi olma - Sürdürülebilir yaşam için ekolojik denge ve doğal süreçleri gözetilmesinin önemini kavrama - Doğaya karşı etik tutum ve davranışlar sergileme - İnsan ve doğanın ayrı olmadığını; bir bütünün parçası olduğunu kavrama - Çevre sorunlarının çözümüne ilişkin peyzaj mimarlığı temelli öneriler sunabilme - Doğal kaynakların kullanımı, planlanması, yönetimi ve korunmasına yönelik peyzaj mimarlığı temelli öneriler sunabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin amacı ve derse ilişkin genel kavramlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Ekolojik Hiyerarşi, besin zinciri ve önemi | Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma |
3. Hafta | Doğal süreçler ve önemi | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Doğa Korumanın önemi ve gerekliliği | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Doğal koruma ve çevre sorunlarının tarihçesi | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Doğa koruma ve çevre sorunları | Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Teknoloji ve bilimin doğal kaynak ve çevre sorunlarına etkisi | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara sınav | |
9. Hafta | Doğa koruma ve çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yaklaşımlar | Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum |
10. Hafta | Doğa koruma ve çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yaklaşımlar | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Doğa koruma ve çevre sorunları ilişkin uluslararası ve ulusal tutumlar (Uluslararası sözleşmeler, yasalar, yönetmelikler, vb.) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Doğa ve çevre koruma ve etik ilişkisi | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Doğa ve çevre koruma ve din ve hukuk ilişkisi | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Doğa ve çevre koruma ve eğitim ilişkisi | Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım |
Yücel, M. 1995. Çevre Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atolyesi, Adana |
Çepel, N. 2002. Ekolojik Sorunlar ve Çözümleri. TÜBİTAK, Ankara. |
Külköylüoğlu, O. 2009. Çevre ve Çevre (İnsan-Doğa İlişkisi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Döner Sermaye Basımevi, Bolu. |
Erkul, H. 2012. Çevre Koruma. Detay Yayıncılık, Ankara. |
Krishnamurti, J. 2012. Doğa ve Çevre Üzerine. Ayna yayınevi. |
Keleş, 2013. 100 Soruda Çevre, Çevre Sorunları ve Çevre Politikası. Yakın Kitapevi, İzmir. |
Önder, T. 2013. Ekoloji, Toplum ve Siyaset. Odak yayınevi, Ankara. |
Karadağ, 2021. A. A. Çevre ve Doğa Koruma Ders Notu (Basılmamış). Düzce Üniversitesi, Düzce. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 12 | 1 | 12 |
Araştırma | 12 | 1 | 12 |
Görsel Sunum | 1 | 1 | 1 |
Arazi Çalışması | 12 | 1 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 68 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |