Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çevre ve Doğa Koruma PEM014 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi BEYZA HATIRNAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Ekolojik denge ve doğal süreçler temelinde, sürdürülebilir/ekolojik koruma ilkeleri ışığında doğa ve çevre koruma konusunda bilincin geliştirilmesini sağlamak.
Dersin İçeriği Çevre ve Doğa Koruma
Ders Öğrenme Kazanımları - Ekolojik sistemler ve doğal süreçler hakkında bilgi sahibi olma
- Doğal korumaya yönelik yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olma
- Çevre sorunları ve çözümü hakkında bilgi sahibi olma
- Doğa-çevre-ekoloji ve etik arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sahibi olma
- Sürdürülebilir yaşam için ekolojik denge ve doğal süreçleri gözetilmesinin önemini kavrama
- Doğaya karşı etik tutum ve davranışlar sergileme
- İnsan ve doğanın ayrı olmadığını; bir bütünün parçası olduğunu kavrama
- Çevre sorunlarının çözümüne ilişkin peyzaj mimarlığı temelli öneriler sunabilme
- Doğal kaynakların kullanımı, planlanması, yönetimi ve korunmasına yönelik peyzaj mimarlığı temelli öneriler sunabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı ve derse ilişkin genel kavramlar Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Ekolojik Hiyerarşi, besin zinciri ve önemi Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
3. Hafta Doğal süreçler ve önemi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Doğa Korumanın önemi ve gerekliliği Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Doğal koruma ve çevre sorunlarının tarihçesi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Doğa koruma ve çevre sorunları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Teknoloji ve bilimin doğal kaynak ve çevre sorunlarına etkisi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Doğa koruma ve çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yaklaşımlar Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
10. Hafta Doğa koruma ve çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yaklaşımlar Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Doğa koruma ve çevre sorunları ilişkin uluslararası ve ulusal tutumlar (Uluslararası sözleşmeler, yasalar, yönetmelikler, vb.) Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Doğa ve çevre koruma ve etik ilişkisi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Doğa ve çevre koruma ve din ve hukuk ilişkisi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Doğa ve çevre koruma ve eğitim ilişkisi Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
Kaynaklar
Yücel, M. 1995. Çevre Sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atolyesi, Adana
Çepel, N. 2002. Ekolojik Sorunlar ve Çözümleri. TÜBİTAK, Ankara.
Külköylüoğlu, O. 2009. Çevre ve Çevre (İnsan-Doğa İlişkisi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Döner Sermaye Basımevi, Bolu.
Erkul, H. 2012. Çevre Koruma. Detay Yayıncılık, Ankara.
Krishnamurti, J. 2012. Doğa ve Çevre Üzerine. Ayna yayınevi.
Keleş, 2013. 100 Soruda Çevre, Çevre Sorunları ve Çevre Politikası. Yakın Kitapevi, İzmir.
Önder, T. 2013. Ekoloji, Toplum ve Siyaset. Odak yayınevi, Ankara.
Karadağ, 2021. A. A. Çevre ve Doğa Koruma Ders Notu (Basılmamış). Düzce Üniversitesi, Düzce.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 12 1 12
Araştırma 12 1 12
Görsel Sunum 1 1 1
Arazi Çalışması 12 1 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 68
Dersin AKTS Kredisi 3,0