Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Biyotop Haritalaması Tekniği | PEM011 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin EROĞLU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Tanımlar Peyzaj planlamasındaki yeri ve önemi Ekolojik yönden önem taşıyan biyotopların özellikleri Biyotopların sınıflandırılması Haritalama teknikleri Arazi gözlemleri Gözlem formlarının hazırlanması Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi Ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar tanıtılması |
Dersin İçeriği | 1. Biyotop haritalamanın önemi, gerekliliği ve her türlü özelliklerini kavrayabilme 2. Biyotop haritalamanın doğa koruma ve peyzaj planlaması açısından önemi ve özelliklerini öğrenebilme. 3. Biyotop haritalamanın peyzaj planlamada kullanımının kavranması 4. Kentsel ve kırsal alanlarda biyotop haritalama ve doğa koruma tekniklerini öğrenebilme 5. Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme. 6. Biyotop haritalama tekniklerine yönelik yeni gelişmeleri izleyebilme. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: • Biyotop haritalamanın önemi, gerekliliği ve her türlü özelliklerini anlamlandırma • Biyotop haritalamanın peyzaj planlamada kullanımını kavrama • Biyotop haritalamanın doğa koruma ve peyzaj planlaması açısından önemi ve özelliklerini ayırt etme - Hissetme, tutum (duyuşsal): • Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme. - Yapma, beceri (psikomotor): • Biyotop haritalama tekniklerine yönelik yeni gelişmeleri izleyebilme. • Kentsel ve kırsal alanlarda biyotop haritalama ve doğa koruma tekniklerini ayırt etme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin amacı, önemi, gerekliliği, içeriği ile yararlanılacak kaynakların tanıtılması. | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Biyotop kavramı | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Biyotop-ekotop kavramı | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Vejetasyon çalışmaları ve araştırmaları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Vejetasyon ve biyotop ilişkileri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Biyotop haritaları-örnekleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Biyotop haritaları-örnekleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Avrupa’da biyotop haritalama | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | ABD’de biyotop haritalama | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Türkiye'de biyotop haritalama | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | EUNIS sınıflandırması | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Biyotop haritalarının kullanımı | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Biyotop haritalarının hazırlanma süreci | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Örnek bir alanda biyotop haritalama çalışması | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
Köseoğlu, M., 1981. Peyzaj Ekolojisi Çalışmaları ve Ege Bölgesinde Ekolojik Yönden Ünemli Biyotopların Haritalanması Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 148 sayfa Köseoğlu, M., 1983. Bornova Yerleşme Merkezinde Ekoloji Yönünden Ünemli Biyotoplar Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 68 sayfa Köseoğlu, M., 1981. Türkiye’de Çevre Koruma ve Rekreasyon Planlaması . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 93 sayfa |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 6,5 | 6,5 |
Araştırma | 1 | 10 | 10 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 10 | 10 |
Uygulama | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |