Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Biyotop Haritalaması Tekniği PEM011 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Tanımlar Peyzaj planlamasındaki yeri ve önemi Ekolojik yönden önem taşıyan biyotopların özellikleri Biyotopların sınıflandırılması Haritalama teknikleri Arazi gözlemleri Gözlem formlarının hazırlanması Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesi Ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar tanıtılması
Dersin İçeriği 1. Biyotop haritalamanın önemi, gerekliliği ve her türlü özelliklerini kavrayabilme 2. Biyotop haritalamanın doğa koruma ve peyzaj planlaması açısından önemi ve özelliklerini öğrenebilme. 3. Biyotop haritalamanın peyzaj planlamada kullanımının kavranması 4. Kentsel ve kırsal alanlarda biyotop haritalama ve doğa koruma tekniklerini öğrenebilme 5. Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme. 6. Biyotop haritalama tekniklerine yönelik yeni gelişmeleri izleyebilme.
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Biyotop haritalamanın önemi, gerekliliği ve her türlü özelliklerini anlamlandırma • Biyotop haritalamanın peyzaj planlamada kullanımını kavrama • Biyotop haritalamanın doğa koruma ve peyzaj planlaması açısından önemi ve özelliklerini ayırt etme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme.
- Yapma, beceri (psikomotor): • Biyotop haritalama tekniklerine yönelik yeni gelişmeleri izleyebilme. • Kentsel ve kırsal alanlarda biyotop haritalama ve doğa koruma tekniklerini ayırt etme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı, önemi, gerekliliği, içeriği ile yararlanılacak kaynakların tanıtılması. Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Biyotop kavramı Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Biyotop-ekotop kavramı Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Vejetasyon çalışmaları ve araştırmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Vejetasyon ve biyotop ilişkileri Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Biyotop haritaları-örnekleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Biyotop haritaları-örnekleri Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta Avrupa’da biyotop haritalama Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta ABD’de biyotop haritalama Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Türkiye'de biyotop haritalama Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta EUNIS sınıflandırması Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Biyotop haritalarının kullanımı Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Biyotop haritalarının hazırlanma süreci Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Örnek bir alanda biyotop haritalama çalışması Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
Kaynaklar
Köseoğlu, M., 1981. Peyzaj Ekolojisi Çalışmaları ve Ege Bölgesinde Ekolojik Yönden Ünemli Biyotopların Haritalanması Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 148 sayfa Köseoğlu, M., 1983. Bornova Yerleşme Merkezinde Ekoloji Yönünden Ünemli Biyotoplar Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 68 sayfa Köseoğlu, M., 1981. Türkiye’de Çevre Koruma ve Rekreasyon Planlaması . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, 93 sayfa
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 1 0 0 0 40,60
PY2 2 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 5 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 1 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 6,5 6,5
Araştırma 1 10 10
Diğer Faaliyetler 1 10 10
Uygulama 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0