Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitki Sistematiği PEM009 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nihan KOÇER
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Nihan KOÇER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı İsimlendirme kuralları, bitkilerin yapısı, özellikleri ve bitki familyaları (özellikle Türkiye florası) konularını anlatmak ve göstermektir.
Dersin İçeriği Bitki Sistematiği
Ders Öğrenme Kazanımları - Bitki sistematiğini tanımlar.
- Bitki sistematiğini tanımlar.
- Tür kavramını tanımlar, tür üstü ve tür altı kategorileri listeler.
- Tür kavramını tanımlar, tür üstü ve tür altı kategorileri listeler.
- Bitkilerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi kurallarını anlayıp açıklar.
- Bitkilerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi kurallarını anlayıp açıklar.
- Bitki familyalarını ve bunlar arasındaki farkları tanıyabilme becerisi kazanır ve birbirlerinden ayırt edebilir.
- Bitki familyalarını ve bunlar arasındaki farkları tanıyabilme becerisi kazanır ve birbirlerinden ayırt edebilir.
- Türkiye’nin otsu ve odunsu florası hakkında genel bilgi sahibi olur ve yorumlayabilir.
- Türkiye’nin otsu ve odunsu florası hakkında genel bilgi sahibi olur ve yorumlayabilir.
- Ders kapsamında kazandığı bilgi ve beceriyi uygulamada etkin bir şekilde kullanabilir.
- Ders kapsamında kazandığı bilgi ve beceriyi uygulamada etkin bir şekilde kullanabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Genel taksonominin prensipleri ve Bitkilerin isimlendirilmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum
1. Hafta Genel taksonominin prensipleri ve Bitkilerin isimlendirilmesi Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Botanik isimleri ve Bitki tayini Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Botanik isimleri ve Bitki tayini Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Herbaryum teknikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Herbaryum teknikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Bitkilerin sınıflandırma sistemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Bitkilerin sınıflandırma sistemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Evrim ve türlerin farklılaşması Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Evrim ve türlerin farklılaşması Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Spermatophyta (tohumlu bitkiler) özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Spermatophyta (tohumlu bitkiler) özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Gymnospermae, Genel özellikleri, Sınıflandırılması, Cycadales, Bennettitales, Caytoniales, Gınkgoales Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Gymnospermae, Genel özellikleri, Sınıflandırılması, Cycadales, Bennettitales, Caytoniales, Gınkgoales Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Coniferales, Ephedrales, Gnetales Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Coniferales, Ephedrales, Gnetales Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Angiospermae, Genel özellikleri ve Sınıflandırlması Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Angiospermae, Genel özellikleri ve Sınıflandırlması Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Angiospermae'nin ataları ve kökenleri konusundaki teoriler, Angiospermlerin köken yeri ve zamanı Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Angiospermae'nin ataları ve kökenleri konusundaki teoriler, Angiospermlerin köken yeri ve zamanı Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Ulmaceae, Moraceae, Urticaceae, Juglandaceae, Fagaceae, Betulaceae, Caryophyllaceae, Clusiaceae, Malvaceae, Violaceae, Salicaceae Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Ulmaceae, Moraceae, Urticaceae, Juglandaceae, Fagaceae, Betulaceae, Caryophyllaceae, Clusiaceae, Malvaceae, Violaceae, Salicaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Fabaceae, Myrtaceae, Onagraceae, Euphorbiaceae, Rhamnaceae, Linaceae, Aceraceae, Anacardiaceae, Geraniaceae, Scrophulariaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Fabaceae, Myrtaceae, Onagraceae, Euphorbiaceae, Rhamnaceae, Linaceae, Aceraceae, Anacardiaceae, Geraniaceae, Scrophulariaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Orobanchaceae, Campanulaceae, Rubiaceae, Solanaceae, Convolvulaceae, Verbenaceae, Lamiaceae, Plantaginaceae, Oleaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Orobanchaceae, Campanulaceae, Rubiaceae, Solanaceae, Convolvulaceae, Verbenaceae, Lamiaceae, Plantaginaceae, Oleaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Caprifoliaceae, Valerianaceae, Dipsacaceae, Asteraceae, Araceae, Lemnaceae, Juncaceae, Cyperaceae, Poaceae, Liliaceae, Iridaceae, Orchidaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Caprifoliaceae, Valerianaceae, Dipsacaceae, Asteraceae, Araceae, Lemnaceae, Juncaceae, Cyperaceae, Poaceae, Liliaceae, Iridaceae, Orchidaceae Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Prof. Dr. Özcan SEÇMEN ve ark.,1998, İZMİR
Flora of Turkey and The East Aegean Islands, Vol.1-10 P.H. DAVIS & al. 1963-1988-Edunburgh
www.mobot.org
www.cycas.org
http://delta-intkey.com
http://biodidac.bio.uottawa.ca/info/browse.htm
http://www.botany.com/
Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Prof. Dr. Özcan SEÇMEN ve ark.,1998, İZMİR
Flora of Turkey and The East Aegean Islands, Vol.1-10 P.H. DAVIS & al. 1963-1988-Edunburgh
www.mobot.org
www.cycas.org
http://delta-intkey.com
http://biodidac.bio.uottawa.ca/info/browse.htm
http://www.botany.com/
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY3 5 0 0 0 0 0 0 40,60
PY4 1 0 0 0 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY7 2 0 0 0 0 0 0 40,60
PY8 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY9 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 0 0 0 40,60
PY11 5 0 0 0 0 0 0 40,60
PY12 5 0 0 0 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 15 1 15
Diğer Faaliyetler 20 1 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0