Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Aydınlatma Tekniği | PEM005 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Sözlü Anlatım |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Zeki DEMİR |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Zeki DEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere dış mekanlarda kullanılacak uygun aydınlatma tekniklerini ve tasarım yöntemlerini tanıtarak Peyzaj mimarı bakışıyla bir dış mekanın sadece aydınlatma elemanları kullanarak farklı bir tasarım boyutu ile gece için uygun proje hazırlayabilir duruma gelmelerini sağlamak. |
Dersin İçeriği | Aydınlatmanın amacını Işığın görme olayındaki rolünü Aydınlatma tekniklerini Aydınlatmada kullanılan lamba ve armatürler Aydınlatmada kullanılan lamba ve armatür seçimi Aydınlatma bileşenleri Bitki aydınlatması Bitki aydınlatması Cephe aydınlatması Yol aydınlatması Parklarda aydınlatma Su yüzeylerinin aydınlatılması Aydınlatma tasarımı Aydınlatma tasarımı |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Aydınlatmanın amacını ve tekniklerini kavrar - Işığın görme olayındaki rolünü kavrar - Uygun amaca yönelik doğru aydınlatma aygıtlarını tanır ve seçebilir -Aydınlatma tekniklerini öğrenir. -Aydınlatmada kullanılan lamba ve armatürleri bilir. -Mekanın kullanım özelliğine göre aydınlatma armatürü seçebilir -ışık kaynaklarını bilir -Aydınlatma bileşenlerini bilir -Bitki aydınlatması hakkında bilgi sahibi olur. -Cephe aydınlatması hakkında bilgi sahibi olur. - Yaya ve araç yolu aydınlatması hakkında bilgi sahibi olur -Parklarda aydınlatma tasarımı hakkında bilgi sahibidir -Su yüzeylerinin aydınlatılması hakkında bilgi sahibidir -Aydınlatma tasarımı hakkında bilgi sahibidir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Aydınlatmanın amacını | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Işığın görme olayındaki rolünü | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Aydınlatma tekniklerini | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Aydınlatmada kullanılan lamba ve armatürler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Aydınlatmada kullanılan lamba ve armatür seçimi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Aydınlatma bileşenleri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Bitki aydınlatması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Bitki aydınlatması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Cephe aydınlatması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Yol aydınlatması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Parklarda aydınlatma | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Su yüzeylerinin aydınlatılması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Aydınlatma tasarımı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Aydınlatma tasarımı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Seçkin, Ö. B., 2003. Peyzaj Uygulama Tekniği, İÜ Yayın No. 4105, Orman Fakültesi Yayın No. 453, ISBN 975-404-507-0, İstanbul |
The Landscape Lighting Book, Janet Lennox Moyer 1992, ISBN-10: 0471527262 |
Aydınlatma Tekniği, Prof.Dr.Muzaffer ÖZKAYA, Birsen Kitabevi, 2000 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY3 | 1 | 0 | - |
PY11 | 1 | 0 | - |
PY12 | 2 | 0 | - |
PY13 | 3 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 14 | 1 | 14 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 74 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |