Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Afet Yönetimi ve Kent PEM002 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mehmet Şirin YILDIZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mehmet Şirin YILDIZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı • Kentlerde afet risk unsurlarını değerlendirebilmek. • Afet ve acil durumlara karşı alınan önlemleri izleyebilme ve geliştirebilmek. • Peyzaj Mimarlığı meslek disiplini içerisinde afet riski ve yönetimini değerlendirebilmek.
Dersin İçeriği Doğal afetler ile kent planlasının ilişkilendirilmesi
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Acil durum, afet, afet yönetimi, risk, tehlike kavramları hakkında bilgi sahibi olur ve tanımlayabilir. • Afet Yönetiminin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur. • Afet türleri hakkında bilgi sahibi olur. • Bütünleşik Afet Yönetim Sistemini bilir. • Türkiye Afet Müdahale Planı hakkında bilgi sahibi olur. • Türk kentlerinin afet geçmişi ve tehlike profilleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Doğaya aykırı kullanımların getirdiği riskleri analiz etme, • Kentlerin tehlike profilini çıkarabilme, • Farklı afet tiplerine ilişkin değerlendirme yapabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): • Kentlerin; gelişimi, planlanması ve afet risklerinin azaltılması hakkında yetkinlik kazanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Afet Yönetimi ve Temel Kavramlar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum
2. Hafta Türkiye’de Afet Yönetimi Tarihsel Gelişimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Temel Afet Bilgisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Temel Afet Bilgisi Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
6. Hafta Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Ülkemiz Afet Yönetimi Mevcut Durumu Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Değerlendirme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Yangın ve Orman Yangınları Riskleri, Salgın Hastalık Riski Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Deprem Riski, Doğaya Aykırı Kullanımların Getirdiği Riskler, Taşkın ve Sel Riskleri Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler
11. Hafta Türk Kentlerinin Afet Geçmişi ve Tehlike Profili Kentlerinin Afet Geçmişi ve Tehlike Profili Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Araştırma
12. Hafta Kentlerin Gelişimi ve Kent Planlama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
13. Hafta Afet Risklerinin Azaltılması Politika ve Stratejileri Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
14. Hafta Kentlerde Afet Risklerinin Azaltılması, Farklı Afet Tiplerine İlişkin Değerlendirmeler Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
ŞENOL BALABAN, M.; (Ed.), (2017), “Kent, Planlama ve Afet Risk Yönetimi”, 1. Baskı, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.
KADIOĞLU Mikdat ve ÖZDAMAR Emin; (Ed.), (2008), “Afet Zararlarını Azaltmanın Temel İlkeleri”, 1. Baskı, JICA Türkiye Ofisi Yayını, Ankara
ÖZMEN B.; (Ed.), (2017), “Afet Yönetimi I”, 1. Baskı, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.
YAMAN Murat ve Çakır ERKAN; (Ed.), (2020),”Farklı Boyutlarıyla Afet Yönetimi”, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 4 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 3 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 3 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 3 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 2 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 15 1 15
Diğer Faaliyetler 20 1 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0