Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Korunan Alan Planlaması PEM412 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Serir UZUN
Dersi Verenler Doç. Dr. Serir UZUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin korunan alan planlamasının kuramsal çerçevesi, ilkeleri, uygulamaları ve korunan alanlarla ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Doğa korumanın tarihi, doğa korumanın ilkeleri, Türkiye korunan alanlarının sınıflandırılması, Ulusal ve uluslararası sınıflandırmalar, Yönetsel sorunları ve çözüm yolları, Korunan alanlarda planlama, Korunan alanlarda geliştirme esasları
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: Doğayı korumanının nedenleri ve gerekliliği hakkında yorum yaparak, korunan alanların planlama süreci aşamalarını ve izlenen yolları kendi ifadeleriyle açıklama
- Hissetme, tutum (duyuşsal): Korunan alanlara tehdit oluşturan unsurların sınıflandırılması ve yönetimine ilişkin esasları açıklama
- Yapma, beceri (psikomotor): Korunan alanın planlanmasında görev alabilecek bilgi ve becerileri kazanma
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Doğa koruma, korunan alanlar, biyolojik çeşitlilik vb. gibi derse ilişkin kavramlar Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Doğa koruma ve korunan alan kavramının tarihsel gelişimi Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Koruna alanlarla ilgili mevzuat, ülkemiz için önemi, ülkemizde korunan alanlardan sorumlu kurumlar ve organizasyon yapıları Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Dünyadaki ve Türkiye’deki koruma statüleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Korunan alanların ilanı ile ilgili kriterler Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Korunan alanlarda rekreasyon ve turizm, ziyaretçi yönetimi, taşıma kapasitesi ve ziyaretçi hizmet desteği Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Korunan alanlara yönelik tehditler, tehditlerin sınıflandırılması, Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Korunan alanlara yönelik tehditlerin yönetimi ve alanların korunması Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Planlama, doğal kaynak planlaması Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Korunan alanların planlanması ve uzun devreli gelişme planları Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Korunan alanlarının planlanmasında yeni yaklaşımlar, korunan alanların planlanması için geliştirilen örnek kavramsal çerçevenin irdelenmesi. Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Katılımcılık- yerel katılım ve planlama çalışmalarına bütünleştirilmesi Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Dünya ve Türkiye’de örnek koruma yaklaşımları Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Dünya ve Türkiye’de örnek koruma yaklaşımları Arazi Çalışması Görsel Sunum
Kaynaklar
Yücel, M., 1999. Doğa Koruma Alanları ve Planlanması, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104, Adana-Türkiye.
Çolak, A. H., 2001. Ormanda Doğa Koruma. ISBN. 975-8273-33-7, Ankara.
Lee, T., ve Middleton, J., 2003. Guidelines for management planning of protected areas, Best Practice Guidelines Series No:10, IUCN:The World Conservation Union, 79 s.
Demirel, Ö., 2005. Doğa Koruma ve Milli Parklar. Karadeniz Teknik Üniversitesi Matbaası, Trabzon.
Yücel, M., 2005.Doğa Koruma, Çukurova Üniversitesi Yayınları No: 237, Genel Yayın No: 265, Ders Kitapları Yayın No: A-85, Adana
Lockwood, M, Worboys, G. L., ve Kothari, A. 2006. Managing Protected Areas: A Global Guide
Prato, T. ve Fagre, D., 2005. National parks and protected areas : Approaches for balancing social, economic, and ecological values, Blackwell Publishing, 446 s.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 3 0 0 0 40,60
PY3 5 0 0 0 40,60
PY4 5 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 5 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 0 0 0 0 -
PY11 5 0 0 0 40,60
PY12 2 0 0 0 40,60
PY13 2 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 7 1 7
Araştırma 4 2 8
Diğer Faaliyetler 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 4 2 8
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 60
Dersin AKTS Kredisi 2,0