Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Korunan Alan Planlaması | PEM412 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Serir UZUN |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Serir UZUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin korunan alan planlamasının kuramsal çerçevesi, ilkeleri, uygulamaları ve korunan alanlarla ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Doğa korumanın tarihi, doğa korumanın ilkeleri, Türkiye korunan alanlarının sınıflandırılması, Ulusal ve uluslararası sınıflandırmalar, Yönetsel sorunları ve çözüm yolları, Korunan alanlarda planlama, Korunan alanlarda geliştirme esasları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Doğayı korumanının nedenleri ve gerekliliği hakkında yorum yaparak, korunan alanların planlama süreci aşamalarını ve izlenen yolları kendi ifadeleriyle açıklama - Hissetme, tutum (duyuşsal): Korunan alanlara tehdit oluşturan unsurların sınıflandırılması ve yönetimine ilişkin esasları açıklama - Yapma, beceri (psikomotor): Korunan alanın planlanmasında görev alabilecek bilgi ve becerileri kazanma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Doğa koruma, korunan alanlar, biyolojik çeşitlilik vb. gibi derse ilişkin kavramlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Doğa koruma ve korunan alan kavramının tarihsel gelişimi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Koruna alanlarla ilgili mevzuat, ülkemiz için önemi, ülkemizde korunan alanlardan sorumlu kurumlar ve organizasyon yapıları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Dünyadaki ve Türkiye’deki koruma statüleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Korunan alanların ilanı ile ilgili kriterler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Korunan alanlarda rekreasyon ve turizm, ziyaretçi yönetimi, taşıma kapasitesi ve ziyaretçi hizmet desteği | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Korunan alanlara yönelik tehditler, tehditlerin sınıflandırılması, | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Korunan alanlara yönelik tehditlerin yönetimi ve alanların korunması | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Planlama, doğal kaynak planlaması | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Korunan alanların planlanması ve uzun devreli gelişme planları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Korunan alanlarının planlanmasında yeni yaklaşımlar, korunan alanların planlanması için geliştirilen örnek kavramsal çerçevenin irdelenmesi. | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Katılımcılık- yerel katılım ve planlama çalışmalarına bütünleştirilmesi | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Dünya ve Türkiye’de örnek koruma yaklaşımları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
14. Hafta | Dünya ve Türkiye’de örnek koruma yaklaşımları | Arazi Çalışması Görsel Sunum |
Yücel, M., 1999. Doğa Koruma Alanları ve Planlanması, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104, Adana-Türkiye. |
Çolak, A. H., 2001. Ormanda Doğa Koruma. ISBN. 975-8273-33-7, Ankara. |
Lee, T., ve Middleton, J., 2003. Guidelines for management planning of protected areas, Best Practice Guidelines Series No:10, IUCN:The World Conservation Union, 79 s. |
Demirel, Ö., 2005. Doğa Koruma ve Milli Parklar. Karadeniz Teknik Üniversitesi Matbaası, Trabzon. |
Yücel, M., 2005.Doğa Koruma, Çukurova Üniversitesi Yayınları No: 237, Genel Yayın No: 265, Ders Kitapları Yayın No: A-85, Adana |
Lockwood, M, Worboys, G. L., ve Kothari, A. 2006. Managing Protected Areas: A Global Guide |
Prato, T. ve Fagre, D., 2005. National parks and protected areas : Approaches for balancing social, economic, and ecological values, Blackwell Publishing, 446 s. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 7 | 1 | 7 |
Araştırma | 4 | 2 | 8 |
Diğer Faaliyetler | 7 | 1 | 7 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 4 | 2 | 8 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 60 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |