Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mesleki Sorumluluk ve Etik PEM410 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersi Verenler Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Etik ve peyzaj mimarlığı meslek etiği alanındaki kavramları ve temel ilkeleri aktarmaktır.
Dersin İçeriği Mesleki Sorumluluk ve Etik
Ders Öğrenme Kazanımları - Etik ve meslek etiği hakkında bilgi sahibi olmak
- Peyzaj mimarlığı etik ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Etik dışı davranışların toplum ve mesleki alana etkileri hakkında bilgi sahibi olmak
- Etik tutumun yaşama ve mesleğe katkıları hakkında bilgi sahibi olmak
- İş hayatındaki başarı ve huzurda etik tutumun önemini kavrama
- Sosyal ilişkiler ve toplumsal refahta etik tutumun önemini kavrama
- Mesleki açıdan etik ve etik dışı davranışları ifade edebilmek, sorgulayabilmek, raporlayabilmek
- Mesleki açıdan etik dışı davranışların etkileri hakkında fikir geliştirebilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı ve önemi Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Etik, din, ahlak, hukuk, vd. kavramlar ve ilişkileri Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Tarihsel gelişim sürecinde etik Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
4. Hafta Etik toplum ilişkisi ve toplumsal yozlaşma Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Mesleki etiği kavramı ve ilkeleri, iş ve meslek etiği ilişkisi Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta İş yerinde etik, etik ortam sağlamak, liderlik Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım
7. Hafta İş hayatında etik dışı konular ve sonuçları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Peyzaj mimarlığı çalışmalarında etik ilkelerin önemi Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta Uluslararası alanda (ASLA, İFLA, vd.) peyzaj mimarlığı etik ilkeleri Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Türkiye’de peyzaj mimarlığı etik ilkeleri (TBMOB, Peyzaj Mimarlaarı Odası) Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
12. Hafta Peyzaj mimarlığı alanı ve mesleki sorumluğuna ilişkin uluslararası ve ulusal mevzuat Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
13. Hafta Peyzaj mimarlığı alanı ve mesleki sorumluğuna ilişkin uluslararası ve ulusal mevzuat Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
14. Hafta İlgili meslek alanlarında etik ilkeler (Mimarlar, şehir plancıları, orman mühendisleri, inşaat mühendisleri, ziraat mühendisleri vd.) çalışmalar Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım
Kaynaklar
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, 2011. Mesleki Gelişim ve Meslek Etiği, Ankara.
Çakıroğlu, D., Başpınar, N. Ö., 2014. Meslek Etiği, Nobel Yayıncılık.
Keskin, D. A. 2015. Mesleki Etik (Kavramlar, İlkeler, Vakalar), Beta Yayıncılık.
Mert, A., İkiz, F. E., Camadan, F., Balcı, S., Topkaya, N., Çakar, F. S., Artan, E., Kaya, Z., Asıcı, E., Erçevik, A., Arslan, Ü. 2020.Meslek Etiği ve Yasal Konular. Pegem Akademi Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 12 1 12
Araştırma 12 1 12
Görsel Sunum 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 56
Dersin AKTS Kredisi 2,0