Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Çevresel Etki Değerlendirmesi | PEM408 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Osman UZUN |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Serir UZUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında; çevre yönetim araçlarından birini oluşturan Çevresel Etki Değerlendirmesi ile ilgili öğrencinin bilgi düzeyinin artırılması hedeflenmektedir |
Dersin İçeriği | Dersi tamamladıktan sonra öğrenci: Bilgi: • Çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) tarihsel gelişimi • Ülkemizde ve diğer ülkelerde kullanılan yöntemler; • Peyzaj bileşenleri ve bu bileşenler üzerine insan faaliyetlerinden kaynaklanabilecek olası etkiler; etki karakteri; • Etki ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri; • ÇED raporu hazırlama ve değerlendirme ölçütleri; • Stratejik Çevresel Değerlendirme, kriz yönetimi, felaket yönetimi, risk değerlendirmesi vb. diğer çevre yönetim araçları işlenmektedir. Beceri • Öğrencilere, peyzaj mimarlığı çalışma alanlarından birini oluşturan çevresel etki değerlendirmesi uygulamalarını yürütebilecekleri bilgi-koordinasyon temeline dayalı beceriyi kazandırmaktır. • Disiplinler arası çalışma becerisi, Yetkinlik 1. Kendisine verilen bir alanda ÇED aşamalarını gerçekleştirerek rapor haline getirebilecektir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • Çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) tarihsel ve ülkemizdeki gelişimi yasal ve yönetsel bir çerçevede açıklayabilmek - • Peyzaj bileşenleri ve bu bileşenler üzerine insan faaliyetlerinden kaynaklanabilecek olası etkileri betimlemek - • Etki ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini çalışma alanına uyarlayabilmek - • ÇED raporu kapsamında kendi çevresel etki değerlendirmesi uygulamalarını yürütebilecekleri bilgi-koordinasyon temeline dayalı rapor hazırlayabilme - Disiplinler arası çalışma ortamında ne tür bilgi alışverişlerinin ÇED raporuna nasıl yansıtılabileceğini açıklayabilme - • Kendisine verilen bir alanda ÇED aşamalarını gerçekleştirerek rapor haline getirebilecektir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş, ders içeriğinin anlatılması | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Çevresel Etki Değerlendirmesine Giriş, tanımlar süreçler, | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Ülkemizde ÇED | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Ekolojik Risk Analizi ve ÇED | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Etki saptama ve ölçme yöntem ve teknikleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Çevre Bileşenleri ve olası etkiler | Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Etki değerlendirme teknikleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara sınav ve ara değerlendirme | Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Stratejik Çevresel Değerlendirme ve ÇED le ilgili yasa ve yönetmelikler | Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Diğer Çevre yönetim Araçları; Risk Analizi, Afet yönetimi, | Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Diğer Çevre yönetim Araçları; Ürün Yaşam Döngüsü, Felaket Yönetimi, | Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme | Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
14. Hafta | Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme | Sözel Anlatım |
• Çevresel Etki Değerlendirmesi, Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 1996. Adana. • ÇED Raporu Hazırlama Ve Değerlendirme Semineri Ders Notları. Türkiye ormancılar Derneği Yayını. Doç.Dr. Şükran ŞAHİN. 1998. Ankara • ÇED Eğitimi, Türkiye Çevre Vakfı. 1994. Ankara. • Çevre Hukuku, Nükhet TURGUT. Savaş Yayınevi. 1998. Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY9 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY10 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY11 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY12 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
PY13 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 1 | 10 |
Araştırma | 5 | 1 | 5 |
Diğer Faaliyetler | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 60 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |