Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çevresel Etki Değerlendirmesi PEM408 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Osman UZUN
Dersi Verenler Doç. Dr. Serir UZUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders kapsamında; çevre yönetim araçlarından birini oluşturan Çevresel Etki Değerlendirmesi ile ilgili öğrencinin bilgi düzeyinin artırılması hedeflenmektedir
Dersin İçeriği Dersi tamamladıktan sonra öğrenci: Bilgi: • Çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) tarihsel gelişimi • Ülkemizde ve diğer ülkelerde kullanılan yöntemler; • Peyzaj bileşenleri ve bu bileşenler üzerine insan faaliyetlerinden kaynaklanabilecek olası etkiler; etki karakteri; • Etki ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri; • ÇED raporu hazırlama ve değerlendirme ölçütleri; • Stratejik Çevresel Değerlendirme, kriz yönetimi, felaket yönetimi, risk değerlendirmesi vb. diğer çevre yönetim araçları işlenmektedir. Beceri • Öğrencilere, peyzaj mimarlığı çalışma alanlarından birini oluşturan çevresel etki değerlendirmesi uygulamalarını yürütebilecekleri bilgi-koordinasyon temeline dayalı beceriyi kazandırmaktır. • Disiplinler arası çalışma becerisi, Yetkinlik 1. Kendisine verilen bir alanda ÇED aşamalarını gerçekleştirerek rapor haline getirebilecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - • Çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) tarihsel ve ülkemizdeki gelişimi yasal ve yönetsel bir çerçevede açıklayabilmek
- • Peyzaj bileşenleri ve bu bileşenler üzerine insan faaliyetlerinden kaynaklanabilecek olası etkileri betimlemek
- • Etki ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini çalışma alanına uyarlayabilmek
- • ÇED raporu kapsamında kendi çevresel etki değerlendirmesi uygulamalarını yürütebilecekleri bilgi-koordinasyon temeline dayalı rapor hazırlayabilme
- Disiplinler arası çalışma ortamında ne tür bilgi alışverişlerinin ÇED raporuna nasıl yansıtılabileceğini açıklayabilme
- • Kendisine verilen bir alanda ÇED aşamalarını gerçekleştirerek rapor haline getirebilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, ders içeriğinin anlatılması Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Çevresel Etki Değerlendirmesine Giriş, tanımlar süreçler, Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Ülkemizde ÇED Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Ekolojik Risk Analizi ve ÇED Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Etki saptama ve ölçme yöntem ve teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Çevre Bileşenleri ve olası etkiler Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Etki değerlendirme teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Ara sınav ve ara değerlendirme Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Stratejik Çevresel Değerlendirme ve ÇED le ilgili yasa ve yönetmelikler Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Diğer Çevre yönetim Araçları; Risk Analizi, Afet yönetimi, Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Diğer Çevre yönetim Araçları; Ürün Yaşam Döngüsü, Felaket Yönetimi, Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Öğrenci grup sunumları: Farklı sektörler için gerçekleştirilmiş gerçek ÇED raporlarına dayalı inceleme-değerlendirme Sözel Anlatım
Kaynaklar
• Çevresel Etki Değerlendirmesi, Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. 1996. Adana. • ÇED Raporu Hazırlama Ve Değerlendirme Semineri Ders Notları. Türkiye ormancılar Derneği Yayını. Doç.Dr. Şükran ŞAHİN. 1998. Ankara • ÇED Eğitimi, Türkiye Çevre Vakfı. 1994. Ankara. • Çevre Hukuku, Nükhet TURGUT. Savaş Yayınevi. 1998. Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 4 4 4 4 4 4 4 60
PY2 4 4 4 4 4 4 4 60
PY3 3 3 3 3 3 3 3 60
PY4 5 5 5 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY6 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 5 5 5 60
PY8 4 4 4 4 4 4 4 -
PY9 1 1 1 1 1 1 1 -
PY10 2 2 2 2 2 2 2 -
PY11 3 3 3 3 3 3 3 60
PY12 3 3 3 3 3 3 3 -
PY13 3 3 3 3 3 3 3 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 5 1 5
Diğer Faaliyetler 10 1 10
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 5 1 5
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 60
Dersin AKTS Kredisi 2,0