Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitirme Tezi PEM406 8. Yarıyıl 0 + 2 1,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU
Prof. Dr. Osman UZUN
Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ
Arş. Gör. Sertaç KAYA
Prof. Dr. Engin EROĞLU
Doç. Dr. Özgür YERLİ
Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Doç. Dr. Serir UZUN
Dersi Verenler Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bilimsel araştırma ya da derleme yapabilme ve tez yazabilme yeteneği geliştirme.
Dersin İçeriği Araştırma sonucunda tez raporu yazımı öğrenilecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Araştırma yapma, bu araştırmanın verilen format çerçevesinde raporlanması/tez yazımı öğrenilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacınım tanımlanması, bilimsel etik Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Araştırmada temel kavramlar (bilgi, bilgi türleri, bilim, araştırma, bilimsel araştırma, bilimsel araştırma çeşitleri, vd.) Araştırmanın gereği ve önemi, araştırmanın sınıflandırılması Araştırma konusu (problem), problem tanımlama, hipotez geliştirme, çalışma alanının belirlenmesi. Yöntem belirleme, verilerin toplanması, raporlama, kaynak gösterimi. Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Öğrencilere ilişkin tez konusunun, probleminin ve amacının belirlenmesi, hipotez ve araştırma sorularının geliştirilmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Çalışma alanının belirlenmesi, öneminin ortaya konulması Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
5. Hafta Teze ilişkin kuramsal başlıkların araştırması, belirlenmesi ve yazılması Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta Teze ilişkin kuramsal başlıkların araştırması, belirlenmesi ve yazılması Uygulama
7. Hafta Teze ilişkin kuramsal başlıkların araştırması, belirlenmesi ve yazılması Uygulama
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Teze ilişkin yöntemin araştırması, belirlenmesi ve yazılması Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
10. Hafta Teze ilişkin bulguların ortaya konulması ve yazılması. Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
11. Hafta Teze ilişkin bulguların ortaya konulması ve yazılması. Uygulama
12. Hafta Teze ilişkin bulguların ortaya konulması ve yazılması. Uygulama
13. Hafta Teze ilişkin sonuçların ortaya konulması, tartışmanın yapılması, öneriler geliştirilmesi. Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
14. Hafta Teze ilişkin sonuçların ortaya konulması, tartışmanın yapılması, öneriler geliştirilmesi. Uygulama
Kaynaklar
Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E. Akgün, Ö. E., Kardeniz, Ş., Demirel, F. 2019. Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Akademi, Ankara.
Cengiz, E., Akyüz, İ., 2021. Tuzcuoğlu, A. Bilimsel Araştırma Teknikleri. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, İstanbul. Erişim Linki: http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kamuy%C3%B6netimi_ue/bilmselara__.pdf Erişim Tarihi: 20.06.2021
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Araştırma 12 1 12
Görsel Sunum 6 1 6
Arazi Çalışması 6 1 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 54
Dersin AKTS Kredisi 2,0