Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Onarım Tekniği PEM404 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Osman UZUN
Dersi Verenler Prof. Dr. Osman UZUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Peyzaj ve ekosistemlerin herhangi bir parçasında doğal ve insan müdahaleleri ile meydana gelen sorunların, restorasyon, rehabilitasyon ve reklamasyon amacıyla çözümüne yönelik, ekosistemlerin sürdürülebilirliği çerçevesinde, disiplinler arası bir yaklaşımla alternatifler geliştirilmesini ve bu yönde karar verilmesini sağlamaktır
Dersin İçeriği Peyzaj onarımına ilişkin kavramsal ve uygulama çalışmaları
Ders Öğrenme Kazanımları - Farklı coğrafyalardaki etki, değişim ve baskıların oluşturduğu sorunlu alanlara ilişkin Biyolojik/teknik onarım ve yöntemlerini tanımlayabilme
- • Biyolojik/teknik onarım ve yöntemlerinin hangi sorunlu alanlarda uygulanabileceğini ayırt etme,
- Peyzaj onarım yöntem yaklaşımını açıklayabilme
- • Peyzaj onarımında kullanılan yapısal ve bitkisel malzemelerinin özellikleri, kullanım yerlerini tanımlayabilme, yenilikçi çözümleri açıklayabilme
- • Peyzaj onarımı konusunda interdisiplinel çalışmalara katılma ve işbirliği
- • Kendisine verilen sorunlu bir alanda peyzaj onarımı aşamalarının neler olacağı ve uygulamaya nasıl geçirileceğini rapor haline getirebilme
- • İklim değişikliği, erozyoni heyelan, sel taşkın vb tehlike ve risklerle nasıl mücadele edilebileceğine yönelik, planlama ve tasarım yetkinliği
- Sorunlu biralana ilişkin olarak verilen bir konuda bireysel görüşlerini tartışma ve kendini geliştirme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
0. Hafta Peyzaj Onarım raporları ve genel değerlendirme Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
1. Hafta Giriş, ders içeriğinin anlatılması, küresel ve yerel sorunların tartışılması Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Peyzajın tanımı, ekosistem yapılan müdahaleler Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Peyzaj üzerindeki insan müdahaleleri ve doğal süreçler Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Su ve rüzgar erozyonu Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
5. Hafta Peyzaj onarım tekniği ile ilgili bazı kavramlar, heyelanlar, taşkın ve seller Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri ve aşamaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Vize ve ara değerlendirme Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: canlı ve cansız malzeme karşılaştırılması Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: müdahale öncesi ve sonrası önlemler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: yapısal önlemler: gabion, duvar vb Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: yapısal önlemler: püskürtme beton, erozyon battaniyeleri vb.. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: bitkisel önlemler: canlı çitler, örgü çiti, canlı çalı demeti vb. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: bitkisel önlemler: dal örtüsü, odunsu çelik paket yöntemi vb. Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
Kaynaklar
• Peyzaj Onarım Tekniği, Prof. Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK, Yrd. Doç. Dr. Osman UZUN. Peyzaj Onarım Tekniği. Düzce. 2005 • Sorunlu Alanlarda Bitkilendirme Tekniği. Prof. Dr. Hayran ÇELEM. Ankara. 1988. • Peyzaj Onarım Tekniği, Prof. Dr. Ertuğrul GÖRCELİOĞLU. İstanbul Ü. Orman Fakültesi yayınları. İstanbul. • Kırsal Peyzaj Planlaması, Prof. Dr. Nizamettin KOÇ, Dr. Şükran ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1509, Ders Kitabı:463, 1999. • Kırsal Peyzaj, Prof. Dr. Suad İ. ÜRGENÇ, Kırsal Peyzaj (Koruma-Onarım-Düzenleme), Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü. İstanbul. 2000. • Kırsal Peyzaj (Planlama ve Uygulama İlkeleri), Prof. Dr. Hüseyin DİRİK. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4559. İstanbul. 2005 • Toprak koruması, Prof. Dr. Nihat BALCI. Orman Fakültesi Havza Amenajmanı Anabilim Dalı. İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 60
PY2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60
PY3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 -
PY4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 60
PY5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 0 0 0 0 0 0 0 0 0 60
PY10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 3 3 3 3 3 3 3 3 3 -
PY12 3 3 3 3 3 3 3 3 3 -
PY13 3 3 3 3 3 3 3 3 3 40
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 10 10
Araştırma 8 1 8
Diğer Faaliyetler 4 1 4
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 10 1 10
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 62
Dersin AKTS Kredisi 2,0