Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Peyzaj Onarım Tekniği | PEM404 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Türkçe |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Osman UZUN |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Osman UZUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Peyzaj ve ekosistemlerin herhangi bir parçasında doğal ve insan müdahaleleri ile meydana gelen sorunların, restorasyon, rehabilitasyon ve reklamasyon amacıyla çözümüne yönelik, ekosistemlerin sürdürülebilirliği çerçevesinde, disiplinler arası bir yaklaşımla alternatifler geliştirilmesini ve bu yönde karar verilmesini sağlamaktır |
Dersin İçeriği | Peyzaj onarımına ilişkin kavramsal ve uygulama çalışmaları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Farklı coğrafyalardaki etki, değişim ve baskıların oluşturduğu sorunlu alanlara ilişkin Biyolojik/teknik onarım ve yöntemlerini tanımlayabilme - • Biyolojik/teknik onarım ve yöntemlerinin hangi sorunlu alanlarda uygulanabileceğini ayırt etme, - Peyzaj onarım yöntem yaklaşımını açıklayabilme - • Peyzaj onarımında kullanılan yapısal ve bitkisel malzemelerinin özellikleri, kullanım yerlerini tanımlayabilme, yenilikçi çözümleri açıklayabilme - • Peyzaj onarımı konusunda interdisiplinel çalışmalara katılma ve işbirliği - • Kendisine verilen sorunlu bir alanda peyzaj onarımı aşamalarının neler olacağı ve uygulamaya nasıl geçirileceğini rapor haline getirebilme - • İklim değişikliği, erozyoni heyelan, sel taşkın vb tehlike ve risklerle nasıl mücadele edilebileceğine yönelik, planlama ve tasarım yetkinliği - Sorunlu biralana ilişkin olarak verilen bir konuda bireysel görüşlerini tartışma ve kendini geliştirme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
0. Hafta | Peyzaj Onarım raporları ve genel değerlendirme | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
1. Hafta | Giriş, ders içeriğinin anlatılması, küresel ve yerel sorunların tartışılması | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Peyzajın tanımı, ekosistem yapılan müdahaleler | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Peyzaj üzerindeki insan müdahaleleri ve doğal süreçler | Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Su ve rüzgar erozyonu | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
5. Hafta | Peyzaj onarım tekniği ile ilgili bazı kavramlar, heyelanlar, taşkın ve seller | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri ve aşamaları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Vize ve ara değerlendirme | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: canlı ve cansız malzeme karşılaştırılması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: müdahale öncesi ve sonrası önlemler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: yapısal önlemler: gabion, duvar vb | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: yapısal önlemler: püskürtme beton, erozyon battaniyeleri vb.. | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: bitkisel önlemler: canlı çitler, örgü çiti, canlı çalı demeti vb. | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Peyzaj onarım tekniği yöntemleri: bitkisel önlemler: dal örtüsü, odunsu çelik paket yöntemi vb. | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
• Peyzaj Onarım Tekniği, Prof. Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK, Yrd. Doç. Dr. Osman UZUN. Peyzaj Onarım Tekniği. Düzce. 2005 • Sorunlu Alanlarda Bitkilendirme Tekniği. Prof. Dr. Hayran ÇELEM. Ankara. 1988. • Peyzaj Onarım Tekniği, Prof. Dr. Ertuğrul GÖRCELİOĞLU. İstanbul Ü. Orman Fakültesi yayınları. İstanbul. • Kırsal Peyzaj Planlaması, Prof. Dr. Nizamettin KOÇ, Dr. Şükran ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1509, Ders Kitabı:463, 1999. • Kırsal Peyzaj, Prof. Dr. Suad İ. ÜRGENÇ, Kırsal Peyzaj (Koruma-Onarım-Düzenleme), Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü. İstanbul. 2000. • Kırsal Peyzaj (Planlama ve Uygulama İlkeleri), Prof. Dr. Hüseyin DİRİK. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4559. İstanbul. 2005 • Toprak koruması, Prof. Dr. Nihat BALCI. Orman Fakültesi Havza Amenajmanı Anabilim Dalı. İstanbul. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 60 |
PY10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
PY12 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | - |
PY13 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 10 | 10 |
Araştırma | 8 | 1 | 8 |
Diğer Faaliyetler | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 62 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |