Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bilimsel Araştırma ve Yazım Yöntemleri | PEM405 | 7. Yarıyıl | 0 + 2 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU Prof. Dr. Osman UZUN Prof. Dr. Zeki DEMİR Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ Arş. Gör. Sertaç KAYA Doç. Dr. Serir UZUN Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK Prof. Dr. Engin EROĞLU Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bilimsel bir araştırmanın yapılması ve rapor yazım tekniklerinin öğrenilmesi. |
Dersin İçeriği | bilimsel araştırma ve yazma teknikleri ana çizgileriyle ele alınacaktır |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: • Bilimsel etik • Bilimsel bilgi • Bilgi kaynakları • Bilgiye erişim metodları • Analiz Metodları - Hissetme, tutum (duyuşsal): • Bilimsel bilgiye ulaşabilme • Bilgiyi sorgulayabilme - Yapma, beceri (psikomotor): • Bilim ve bilimsel araştırmanın doğasını kavrama yetkinliği • Araştırıcı düşünce ve davranışlar kazanmak • Akademik raporlamada bilimsel dili kullanabilmek • Kaynak gösterebilmek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş (tanım ve kavramlar) | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Bilgiye ulaşım ve kütüphaneler | Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Bilimsel araştırmada konu seçimi kriterleri | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Bilimsel araştırmada desen ve yöntemler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma |
5. Hafta | Kaynak araştırması ya da veri toplama | Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Kaynak kullanımı | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Veri Analizleri | Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Değerlendirme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Geçerlik ve güvenirlik | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Akademik Yazım | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Bilimsel etik ve araştırma etiği | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
12. Hafta | Araştırma Önerilerinin Değerlendirilmesi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma |
13. Hafta | Araştırma konusu belirleme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
14. Hafta | Araştırma Konusuna İlişkin İçerik Hazırlama | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu |
Akademik Yazım Kuralları Kitapçığı & Apa Yazım Kuralları Uygulamalı Açıklama |
Araştırmalarında Geçerlik ve Güvenirlik Sorunsalı – Test vs Ölçüm Güvenirliği |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60,40,60 |
PY5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 1 | 5 |
Araştırma | 5 | 1 | 5 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 1 | 5 |
Sözel Anlatım | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 50 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |