Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilimsel Araştırma ve Yazım Yöntemleri PEM405 7. Yarıyıl 0 + 2 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU
Prof. Dr. Osman UZUN
Prof. Dr. Zeki DEMİR
Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Arş. Gör. Sertaç KAYA
Doç. Dr. Serir UZUN
Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bilimsel bir araştırmanın yapılması ve rapor yazım tekniklerinin öğrenilmesi.
Dersin İçeriği bilimsel araştırma ve yazma teknikleri ana çizgileriyle ele alınacaktır
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Bilimsel etik • Bilimsel bilgi • Bilgi kaynakları • Bilgiye erişim metodları • Analiz Metodları
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Bilimsel bilgiye ulaşabilme • Bilgiyi sorgulayabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): • Bilim ve bilimsel araştırmanın doğasını kavrama yetkinliği • Araştırıcı düşünce ve davranışlar kazanmak • Akademik raporlamada bilimsel dili kullanabilmek • Kaynak gösterebilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş (tanım ve kavramlar) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Bilgiye ulaşım ve kütüphaneler Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Bilimsel araştırmada konu seçimi kriterleri Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta Bilimsel araştırmada desen ve yöntemler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma
5. Hafta Kaynak araştırması ya da veri toplama Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Kaynak kullanımı Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Veri Analizleri Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Değerlendirme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Geçerlik ve güvenirlik Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
10. Hafta Akademik Yazım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
11. Hafta Bilimsel etik ve araştırma etiği Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
12. Hafta Araştırma Önerilerinin Değerlendirilmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
13. Hafta Araştırma konusu belirleme Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Araştırma Konusuna İlişkin İçerik Hazırlama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
Kaynaklar
Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Akademik Yazım Kuralları Kitapçığı & Apa Yazım Kuralları Uygulamalı Açıklama
Araştırmalarında Geçerlik ve Güvenirlik Sorunsalı – Test vs Ölçüm Güvenirliği
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 40,60
PY3 5 0 0 0 40,60,40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 1 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 2 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 2 0 0 0 40,60
PY12 2 0 0 0 40,60
PY13 2 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 5 1 5
Diğer Faaliyetler 5 1 5
Sözel Anlatım 5 1 5
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 50
Dersin AKTS Kredisi 2,0