Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Peyzaj Planlama Stüdyosu III | PEM401 | 7. Yarıyıl | 4 + 4 | 6,0 | 6,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Peyzaj planlama sürecinin üst ölçeğinden başlayarak tasarım ölçeğine kadar inen sürecin başlangıcını oluşturmaktadır. Peyzaj Tasarım Stüdyosu dersi ile bağlantılı olarak yürütülen dersin başlangıcında peyzaj analizleri, verilen kullanımlar için yer seçimi yapılmakta ve sonuçta her bir kullanım kendi içerisinde detaylandırılarak, seçilen alanlar üzerinde tasarımları konusunda odaklanılmaktadır. Çalışmalara 1/25000 ölçeğinde başlanılacak ve bu ölçekte alan uygunluk, peyzaj hassasiyet ve optimal alan seçimleri yapılacaktır. Ayrıca ihtiyaç programı, fonksiyon şemaları, leke plan oluşturulacaktır. 1/1000-1/500 ölçekler için alan seçimleri yapılarak tasarımlar geliştirilecektir. |
Dersin İçeriği | Dersi tamamladıktan sonra öğrenci: Bilgi: Farklı konularda proje çalışması için alınan temel bilgileri uygulayacak. Beceri: Farklı konularda proje çalışması aşamalarını öğrenecek. Yetkinlik: Planlama çalışmalarında yapılması gereken sörvey ve sonrasındaki aşamaları uygulayacak ve bitirme projesi öncesi gereken çalışmaları tamamlayacak. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Ekolojik temmeli peyzaj planlama bilgilrini hatırlamak Proje alanının doğal, kültürel yapısını analiz etmek. Konularına uygun peyzaj planlamanın alan özelliklerine uygun çözümlerini değerlendirmek. - Hissetme, tutum (duyuşsal): Peyzaj planma projesi yapılırken doğal ve kültürel kaynaklara uyumlu sektörel planlama kararları almak. - Yapma, beceri (psikomotor): Peyzajın ekolojik bileşenlerinin analizini yapmak. Peyzajların ekolojik hasasiyetlerini hesaplamak Tam bir peyzaj planlama projesi hazırlamak |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | • Ders amaç, işleyiş ve planının anlatılması. • Proje konularının dağıtılması. • Çalışma alanı sörvey konularının (doğal ve kültürel veriler) dağıtılması. • Rapor ve sunum içeriklerinin anlatılması. • Çalışma alanının tanıtımı | Uygulama Sözel Anlatım |
2. Hafta | • Proje konusu istenilen başlıklar temelinde raporlanacak ve sunumu yapılacaktır. | Sözel Anlatım Uygulama |
3. Hafta | • Çalışma alanı doğal ve kültürel peyzaj özelliklerine ilişkin araştırmalar raporlanacak ve sunumu yapılacaktır. Özelliklere ilişkin haritalar oluşturulacaktır. • 3 boyutlu alan topoğrafyası hazırlanacaktır. | Sözel Anlatım Uygulama |
4. Hafta | • Proje konusu çerçevesinde alan yer seçim kriterleri tablosu oluşturularak, ArcGIS desteğiyle “Alan Uygunluk Haritası” hazırlanacak. Kriter tablosu, puanlandırma gerekçeleri ve haritanın oluşturulmasına ilişkin analiz yöntemi ve bulgular raporlanacak ve sunumu yapılacaktır. | Uygulama Sözel Anlatım |
5. Hafta | • Peyzajın su fonksiyonu, potansiyel erozyon riski, bitki örtüsü su infiltrasyonu temelinde Hassasiyet Haritası oluşturulacaktır. • Proje konusu temelinde Optimal Alan Haritası hazırlanacaktır Optimal alanlar, hassasiyet ve uygun alanların bütüncül değerlendirilmesiyle elde edilmektedir. • Optimal alan haritasından projenin yürütüleceği 3 alan önerilecektir. • Seçilen alanlara ilişkin özellikler detaylı olarak irdelenecektir. | Sözel Anlatım Uygulama |
6. Hafta | • Proje konsepti netleştirilecektir. • Proje konsepti ve proje konusu temelinde ihtiyaç programı hazırlanacaktır. • 3 adet fonksiyon şeması oluşturulacaktır. | Sözel Anlatım Uygulama |
7. Hafta | • Projenin yürütüleceği alan büyütülecek ve 1m aralıklarla eş yükselti eğrileri çizilecektir. • Seçilen fonksiyon şeması geliştirilecektir. | Sözel Anlatım Uygulama |
8. Hafta | • Yapılan analizleri içeren poster hazırlanacaktır. • Seçilen alanın fikir planı hazırlanacaktır. • Proje raporu hazırlanacaktır. | Sözel Anlatım Uygulama |
9. Hafta | • Leke plan geliştirilecektir (1/1000 ölçekli) | Uygulama Sözel Anlatım |
10. Hafta | • Ön proje hazırlanacak (1/1000) | Sözel Anlatım Uygulama |
11. Hafta | • 1/1000 ölçekli Yapısal Peyzaj Projesi (Kesin proje) hazırlanacak | Sözel Anlatım Uygulama |
12. Hafta | • 1/1000 ölçekli Bitkisel Peyzaj Projesi hazırlanacak • 5 adet kesit hazırlanacak (Anahtar paftada gösterilecek) • 5 adet perspektif/skeç hazırlanacak (Anahtar paftada gösterilecek) | Sözel Anlatım Uygulama |
13. Hafta | • 1/500 ölçekli Yapısal Peyzaj Projesi hazırlanacak | Sözel Anlatım Uygulama |
14. Hafta | • 1/500 ölçekli Bitkisel Peyzaj Projesi hazırlanacak • 5 adet kesit hazırlanacak (Anahtar paftada gösterilecek) • 5 adet perspektif/skeç hazırlanacak (Anahtar paftada gösterilecek) | Sözel Anlatım Uygulama |
• Kentleşme ve Konut Politikası, Keleş, R., (1984), Ankara Üniv, Ank. • Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı. Şinasi AYDEMİR ve arkadaşları. 2004. Akademi Kitapevi. Trabzon. (İlgili yayınevinden internetten alınabilir) • Kamping planlama-uygulama-işletme, Doç. Dr. Nur SÖZEN, Araş Gör. Şükran ŞAHİN. 1988. Ankara. • İmar Planlama Uygulama, Ünal, E., (1996), Bayındırlık ve İskan Bak., Ank. • Türkiye’de Köy Sosyolojisi, Türkdoğan, O., (2006). IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul. • Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası’nın Hazırlanması Projesi, Uzun O, Müderissoğlu H, Demir Z, Kaya LG, Gültekin P, Gündüz S (2015) . T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına AKS Planlama ve Mühendislik Ltd., Şti, Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 8 | 112 |
Araştırma | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 5 | 5 |
Ödev 1 | 1 | 5 | 5 |
Ödev 2 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 5 | 5 |
Uygulama | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 153 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6,0 |