Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Bakım Tekniği PEM314 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersi Verenler Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Açık ve yeşil alanların ekolojik, fonksiyonel, estetik, vd. açılardan varlığının devamı için bitkisel büyüme ve gelişim, yapısal bakım ve onarım çalışmalarını ortaya koymaktır.
Dersin İçeriği Peyzaj Bakım Tekniği
Ders Öğrenme Kazanımları - Bitki gelişim dönemine uyumlu sulama, gübreleme, budama, ilaçlama, vb. yapmak
- Çim ekim ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmak
- Yabancı ot temizliği ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Yapısal alanların (sulama sistemi, havuz, sert zemin, vb.) bakım ve onarımı hakkında bilgi sahibi olmak
- Peyzaj bakım ve onarım program takvimleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Açık ve yeşil alanların sürdürülebilirliği açısından peyzaj bakım ve onarım tekniklerinin önemi kavramak
- Yeşil alanlarının yıllık bakım-onarım programlarını hazırlayabilmek
- Açık alanların (yapısal alanların) yıllık bakım-onarım programlarını hazırlayabilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı ve derse ilişkin genel kavramlar Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Açık ve yeşil alanlarda bakım ve onarımın işlerinin önemi Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım
3. Hafta Bitki ve su ilişkisi, sulama yöntemleri Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Bitki ve besin ilişkisi, gübreleme işleri Görsel Sunum Arazi Çalışması Araştırma
5. Hafta Bitkisel gelişimde budama, budama yöntemleri Arazi Çalışması Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
6. Hafta Çim alanlarda ekim, gübreleme, bakım Arazi Çalışması Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Yabancı otlar ve mücadele yöntemleri Arazi Çalışması Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Yeşil alanlarda hastalık ve zararlılarla mücadele Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Yeşil alanlarda hastalık ve zararlılarla mücadele Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Arazi Çalışması
11. Hafta Sulama sistemleri ve bakım işleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Araştırma
12. Hafta Drenaj sistemleri ve bakım işleri Görsel Sunum Arazi Çalışması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
13. Hafta Havuz, şelale, vb. sistemleri ve bakım işleri Arazi Çalışması Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Diğer yapısal alanlar ve peyzaj donatı elemanlarının bakım işleri Araştırma Görsel Sunum Arazi Çalışması Sözel Anlatım
Kaynaklar
Ata, C. 2019. Peyzaj Bakım Teknikleri. Yeditepe Üniversitesi Yayınevi, İstanbul.
Kaçar, B., ve Katkat V. 2010. Bitki Besleme, Nobel Akademi, İstanbul.
Zincirkıran M. 2013. Peyzaj Bitkileri I, Nobel Akademi, İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Araştırma 12 1 12
Arazi Çalışması 12 1 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 55
Dersin AKTS Kredisi 2,0