Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sulama ve Drenaj Tekniği PEM312 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi sözlü anlatım
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersi Verenler Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı peyzaj mimarlığı çalışmalarında sulama ve drenajın öneminin vurgulanması, sulama ve drenaj sistemleri hakkında bilgilerin verilmesi, bitki-su-toprak ilişkileri irdelenerek bitkilerin su istekleri ve sulama suyu miktarı, sulama zamanı ve aralığı konusunda gerekli bilginin verilmesidir.
Dersin İçeriği Sulama sistemlerinin tanıtımı Sulama başlığı performansı, Alana uygun Sulama başlığı deseni oluşturma. Yağmurlama Başlıklarının alana yerleştirilmesi Yağmurlama Başlığı Çeşitleri, Yağmurlama oranları. Coğrafi Bölgelerin (Zonların)Belirlenmesi, Sulama Borusu Yönlendirme, Boyutlandırma Temel Hidrolikler, Su miktarının ve Basıncın Hesaplanması Vanalar (mekanik ve solenoid), Kontrol Üniteleri, Vize, Basınç, debi, boru çapı ve basınç kaybı hesabı, Pompa seçimi Drenajın tanımı, amacı ve kapsamı Drenaj Sistemleri, Sulama yönünden toprağın bazı fiziksel özellikleri Açık Drenaj Sistemleri Toprak Altı Drenaj Sistemleri Taban Suyu ve Tuzluluk yönünden Drenaj Sorunu Bitki hastalıkları yönünden drenaj sorunu
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: Ders sonunda birey küçük bir alanın drenaj ve sulaması ile ilgili gerekli bilgi donanımına sahip olur, Birey kendi başına peyzaj alanlarının sulama ve drenajında kullanılan malzemeleri tanır,
- Birey kendi başına peyzaj alanlarının sulama ve drenajında kullanılan malzemeleri listelerini oluşturup sulama ve drenaj ile ilgili metraj yapabilecek yeteneğe sahip olur, Peyzaj alanlarında drenaj ve sulama ile ilgili konulardan kaynaklı sorunlara çözüm üretebilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Sulama sistemlerinin tanıtımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Sulama başlığı performansı, Alana uygun Sulama başlığı deseni oluşturma. Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Yağmurlama Başlıklarının alana yerleştirilmesi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Yağmurlama Başlığı Çeşitleri, Yağmurlama oranları. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Coğrafi Bölgelerin (Zonların)Belirlenmesi, Sulama Borusu Yönlendirme, Boyutlandırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Temel Hidrolikler, Su miktarının ve Basıncın Hesaplanması Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Vanalar (mekanik ve solenoid), Kontrol Üniteleri, Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
8. Hafta Vize, Basınç, debi, boru çapı ve basınç kaybı hesabı, Pompa seçimi Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Drenajın tanımı, amacı ve kapsamı Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Drenaj Sistemleri, Sulama yönünden toprağın bazı fiziksel özellikleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Açık Drenaj Sistemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
12. Hafta Toprak Altı Drenaj Sistemleri Ders Saati Arazi Çalışması Görsel Sunum
13. Hafta Taban Suyu ve Tuzluluk yönünden Drenaj Sorunu Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Bitki hastalıkları yönünden drenaj sorunu Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
DEMİR, Z. 2020; Basılmamış ders notlar
SEÇKİN, B; 1998; Peyzaj Uygulama Tekniği ; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Melby Pete.1995; Simplified Irrigation Design; Van Nostrand Reinhold, New York.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 1 0 0 -
PY2 1 0 0 -
PY3 0 0 0 -
PY4 0 0 0 -
PY5 2 0 0 -
PY6 1 0 0 -
PY7 0 0 0 -
PY9 1 0 0 -
PY10 0 0 0 -
PY12 3 0 0 -
PY13 3 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 58
Dersin AKTS Kredisi 2,0