Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sulama ve Drenaj Tekniği | PEM312 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | sözlü anlatım |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Zeki DEMİR |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Zeki DEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı peyzaj mimarlığı çalışmalarında sulama ve drenajın öneminin vurgulanması, sulama ve drenaj sistemleri hakkında bilgilerin verilmesi, bitki-su-toprak ilişkileri irdelenerek bitkilerin su istekleri ve sulama suyu miktarı, sulama zamanı ve aralığı konusunda gerekli bilginin verilmesidir. |
Dersin İçeriği | Sulama sistemlerinin tanıtımı Sulama başlığı performansı, Alana uygun Sulama başlığı deseni oluşturma. Yağmurlama Başlıklarının alana yerleştirilmesi Yağmurlama Başlığı Çeşitleri, Yağmurlama oranları. Coğrafi Bölgelerin (Zonların)Belirlenmesi, Sulama Borusu Yönlendirme, Boyutlandırma Temel Hidrolikler, Su miktarının ve Basıncın Hesaplanması Vanalar (mekanik ve solenoid), Kontrol Üniteleri, Vize, Basınç, debi, boru çapı ve basınç kaybı hesabı, Pompa seçimi Drenajın tanımı, amacı ve kapsamı Drenaj Sistemleri, Sulama yönünden toprağın bazı fiziksel özellikleri Açık Drenaj Sistemleri Toprak Altı Drenaj Sistemleri Taban Suyu ve Tuzluluk yönünden Drenaj Sorunu Bitki hastalıkları yönünden drenaj sorunu |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Ders sonunda birey küçük bir alanın drenaj ve sulaması ile ilgili gerekli bilgi donanımına sahip olur, Birey kendi başına peyzaj alanlarının sulama ve drenajında kullanılan malzemeleri tanır, - Birey kendi başına peyzaj alanlarının sulama ve drenajında kullanılan malzemeleri listelerini oluşturup sulama ve drenaj ile ilgili metraj yapabilecek yeteneğe sahip olur, Peyzaj alanlarında drenaj ve sulama ile ilgili konulardan kaynaklı sorunlara çözüm üretebilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Sulama sistemlerinin tanıtımı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Sulama başlığı performansı, Alana uygun Sulama başlığı deseni oluşturma. | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Yağmurlama Başlıklarının alana yerleştirilmesi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Yağmurlama Başlığı Çeşitleri, Yağmurlama oranları. | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Coğrafi Bölgelerin (Zonların)Belirlenmesi, Sulama Borusu Yönlendirme, Boyutlandırma | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Temel Hidrolikler, Su miktarının ve Basıncın Hesaplanması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Vanalar (mekanik ve solenoid), Kontrol Üniteleri, | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
8. Hafta | Vize, Basınç, debi, boru çapı ve basınç kaybı hesabı, Pompa seçimi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Drenajın tanımı, amacı ve kapsamı | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Drenaj Sistemleri, Sulama yönünden toprağın bazı fiziksel özellikleri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Açık Drenaj Sistemleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
12. Hafta | Toprak Altı Drenaj Sistemleri | Ders Saati Arazi Çalışması Görsel Sunum |
13. Hafta | Taban Suyu ve Tuzluluk yönünden Drenaj Sorunu | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Bitki hastalıkları yönünden drenaj sorunu | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
DEMİR, Z. 2020; Basılmamış ders notlar |
SEÇKİN, B; 1998; Peyzaj Uygulama Tekniği ; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü |
Melby Pete.1995; Simplified Irrigation Design; Van Nostrand Reinhold, New York. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|
PY1 | 1 | 0 | 0 | - |
PY2 | 1 | 0 | 0 | - |
PY3 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 2 | 0 | 0 | - |
PY6 | 1 | 0 | 0 | - |
PY7 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 1 | 0 | 0 | - |
PY10 | 0 | 0 | 0 | - |
PY12 | 3 | 0 | 0 | - |
PY13 | 3 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 58 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |