Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Coğrafi Bilgi Sistemleri | PEM309 | 5. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü |
Arş. Gör. Sertaç KAYA |
Dersi Verenler |
Arş. Gör. Sertaç KAYA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Coğrafi bilgi sistemlerinin nasıl ve hangi amaçlarla kullanılacağının ortaya konulması. Peyzaj Mimarlığında, peyzaj planlama ve tasarımında CBS’lerinin kullanımına ilişkin örneklerin anlatılması, Verilen bir alanda CBS kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmalsarının yürütülmesi. |
Dersin İçeriği | Arcmap'te veri girişi ve güncelleme ,Sorgulama, Haritalama, 3 Boyutlu Analiz işlemleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: • CBS ile ilgili programların neler olduğunu • CBS’yi mesleğinin hangi alanlarında kullanabileceğini • CBS kullanılarak yapılan projeler hakkında bilgi sahibi olacaktır. - Hissetme, tutum (duyuşsal): •CBS ile veri tasarımlarını nasıl yapabileceği, amacı doğrultusunda verilerin depolanması, işlenmesi, analiz ve sorgulanması, güncellenmesi gibi verilerin nasıl yönetebileceği becerisine sahip olacaktır - Yapma, beceri (psikomotor): • Diğer meslek disiplinleri ve arkadaşlarıyla ortak çalışmalar yapabilme Kendisine verilen bir alanda CBS ile veri tabanı oluşturarak sorgulama ve analizler yapıp çıktılarını rapor halinde sunabilecek duruma gelecektir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | CBS ve temel kavramlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama |
2. Hafta | Coğrafi Bilgi Sistemleri Tanımı, Önemi, CBS bileşenleri, Donanım Bileşenleri, Yazılım Bileşenleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile ilgili yazılımlar Coğrafi Bilgi Sisteminde Veri Yapıları; Raster veri yapıları, Vektör veri yapıları, Coğrafi Bilgi Sisteminde Veri Toplama Yöntemleri, Coğrafi Bilgi Sisteminin Kullanım Alanları | Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | CBS ve bazı kavramlar, Topoğrafik harita kullanımı ve harita koordinatlarının okunması, Grafik ve Grafik olmayan verilerin bilgisayar ortamına aktarılması (sayısallaştırıcı ve tarayıcı kullanımı) Coğrafi Bilgi sistemlerinde Analiz Türleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
4. Hafta | Veri Görüntüleme Fonksiyonları | Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
5. Hafta | Semboloji | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum |
6. Hafta | Etiketlendirme ve Kartoğrafik Üretim | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama |
7. Hafta | Coğrafi Verilerin Sorgulanması ve Raporlanması | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Değerlendirme | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | CBS ortamında Veri güncelleme | Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım |
10. Hafta | Coğrafi Analizler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | CBS ilgili programına yönelik dosya oluşumları, Rectify, komutları, Export&Import komutları | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Veri Dönüşüm fonksiyonları | Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
13. Hafta | Topoloji Kuralları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
14. Hafta | Veri yapısına ilişkin uygulamalar | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
• Yomralıoğlu, T. 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri, Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Akademi kitapevi.Trabzon |
• Gedikoğlu, İ. 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknikleri. I. Mekansal Analizler. Set ofset. Ankara. |
• Arcgis 9,2 Uygulama Dökümanı. İşlem Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Eğitim Ltd. şti. Ankara |
• Belward, A. S., Valenzuela, C. R., 1991. Remote Sensing and Geographical Information Systems for Resource management in Developing Countries. Kluwer Academic Publishers. Netherlands. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 3 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 1 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 1 | 5 |
Araştırma | 10 | 1 | 10 |
Diğer Faaliyetler | 10 | 1 | 10 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü | 103 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |