Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Mühendisliği PEM307 5. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Anlatım ve Derste Uygulama
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersi Verenler Prof. Dr. Zeki DEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı arazi sörveyi, peyzaj mimarlığında arazi biçimlendirme, yol tasarımları, drenaj, kazı ve dolgu hesapları konusundaki temel bilgiyi vermektir
Dersin İçeriği Peyzaj Mühendisliği Dersine Giriş Tasarım ve Uygulama Arasındaki İlişki Arazi Biçimlendirmenin Önemi, Arazi Hakkında Bilgi Toplama Arazi Topoğrafyası ve Tesviye Eğrileri Tesviye Planının Hasırlanması Arazi Topoğrafyasına İlişkin Eğim hesapları Vize Yapısal Tasarımlara İlişkin Kot Hesaplamaları Arazi Topoğrafyası ve Drenaj Yol Tesviyesi Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Final
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: Arazi topoğrafyasına hakim olacak, Arazi biçimlendirme konusunda yeterli bilgiye sahip olacak, Yol tasarımları ve tesviyesi konusunda yeterli bilgiye sahip olacak, Hissetme, tutum (duyuşsal): Yapma, beceri (psikomotor): Arazi topoğrafyası çerçevesinde drenaj sorunlarını değerlendirebilecek, Tasarıma ilişkin kazı-dolgu hacim hesaplamalarını yapabilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Peyzaj Mühendisliği Dersine Giriş Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta Tasarım ve Uygulama Arasındaki İlişki Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Arazi Biçimlendirmenin Önemi, Arazi Hakkında Bilgi Toplama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
4. Hafta Arazi Topoğrafyası ve Tesviye Eğrileri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Tesviye Planının Hazırlanması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
6. Hafta Arazi Topoğrafyasına İlişkin Eğim hesapları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Vize, Arazi Topoğrafyasına İlişkin Eğim hesapları Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
8. Hafta Yapısal Tasarımlara İlişkin Kot Hesaplamaları Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
9. Hafta Arazi Topoğrafyası ve Drenaj Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
10. Hafta Yol Tesviyesi Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Kazı-dolgu hacim hesaplama yöntemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
Kaynaklar
Altunkasa, F. 1996. Peyzaj Mühendisliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 123, Adana.
Seçkin, Ö.B. 1998. Peyzaj Uygulama Tekniği, İstanbul üniversitesi Orman Fakültesi, Yayın No: 453, İstanbul.
Başal, M. 1997. Peyzaj Mühendisliği Ders Notu (Basılmamış). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ankara.
Strom, S. and Nathan, K. 1993. Sıte Engıneering For Landscape Architects, USA. ISBN:0-442-00224-6
Artunç, S. C. 2015. Peyzaj Mimarlığı Konstrüksiyon I Dersi Uygulama Notları. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Mississippi State Universitesi, Starkville
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY3 3 0 -
PY6 2 0 -
PY8 3 0 -
PY9 1 0 -
PY12 1 0 -
PY13 3 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 1 8
Araştırma 10 2 20
Uygulama 14 2 28
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 4 2 8
Ödev 2 4 2 8
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 104
Dersin AKTS Kredisi 4,0