Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bitkilendirme Tasarımı | PEM305 | 5. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Teorik anlatım, proje hazırlama, Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı ders, ödev.. Çizim araç-gereçleri, tasarım süreciyle ilgili kaynak kitaplar, ders notları, kaynak kitaplar. |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin EROĞLU |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Engin EROĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Peyzaj Tasarımında bitkilerle tasarımın kavranması ve farklı ekolojik ortamlara uyumlu bitki tasarımlarının geliştirilmesi. |
Dersin İçeriği | Dersi tamamladıktan sonra öğrenci: Bilgi Ekolojik koşullara uyumlu tasarımlar için bitkileri tanıyacaktır Beceri Kısa surede farklı alanlarda bitkilendirme yapmak için yetenek geliştirecektir. Yetkinlik Tasarım çalışmalarında her karakterde bitkinin gereken koşullarda kullanımına ilişkin bilgi sahibi olacaktır. Tasarım ilkelerine uyumlu bitki seçiminde karar verme yeteneği kazanacaktır |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Peyzaj planlama bilgi ve becerisine sahip olabilmek - Bitki tanıma ve kullanabilme becerisine sahip olabilmek - Tasarım bilgi ve becerisine sahip olabilmek - Teknik bilgi ve becerisine sahip olabilmek - Donatı elemanları / Kent mobilyaları bilgi ve becerisine sahip olabilmek - Peyzaj onarımı ve yönetimi bilgi ve becerisine sahip olabilmek - Bilişim teknolojilerini kullanabilmek - Hukuki ve politik sistemleri bilmek - Bilgi alış-verişi yapma becerisine sahip olabilmek - İletişim kurma (girişimcilik) becerisine sahip olabilmek - Multidisipliner çalışma becerisine sahip olabilmek - Düşünme, bilgi: • Tasarım öğretilerinin bitkilerle olan ilişkisini yönetme • Tasarımın kavramsal yapısı ile bitkilerin sahip oldukları özellikleri karşılaştırmalı olarak içselleştirme • Bitkilerle farklı ekolojik ve estetik koşullar yaratma - Hissetme, tutum (duyuşsal): • Bitki-tasarım kavramlarını harmanlama • Bitki, tasarım, estetik ve ekolojik gibi kavramları yorumlama ve uygulama - Yapma, beceri (psikomotor): • Bitkilerle ilgili ortak çalışmalar gerçekleştirebilme • Bitkilendirme çalışmalarında bitkileri seçebilme ve kullanabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Bitkilendirme Tasarımının Tanımı, Peyzaj Mimarlığında Bitkilerin Önemi | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
1. Hafta | Giriş Bitkiler, tasarım, bitkilerle tasarım ve ekolojik koşullara uyum | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Mekan organizasyonu ve bitkiler, farklı ekolojik koşullarda bitkilendirme | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Tasarımsal açıdan bitki katmanları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
3. Hafta | Tasarımsal açıdan bitki bileşenleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
3. Hafta | Ev bahçesi bitki tasarımı ve ödev değerlendirme | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
4. Hafta | Giriş bitki tasarımı ve ödev değerlendirme | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Tasarım elemanları (ölçü) | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
5. Hafta | Tasarım elemanları (renk) | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
5. Hafta | Duvar önü bitki tasarımı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati |
6. Hafta | Örtü elemanı çevresi bitki tasarımı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Tasarım elemanları (doku) | Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Tasarım elemanları (biçim) | Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
7. Hafta | Su kenarı bitki tasarımı | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
8. Hafta | Tasarım ilkeleri | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
9. Hafta | Bitkilendirme tasarımında işlevler (Estetik-ekolojik) | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
9. Hafta | Yol ve refuj bitki tasarımı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
10. Hafta | Meydan ve yaya yolu bitki tasarımı | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Btikilendirme tasarımının aşamaları | Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
11. Hafta | Bitkilendirme tasarımında sörvey-analiz | Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
11. Hafta | Çatı bahçesi bitki tasarımı | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama |
12. Hafta | İç mekan bitki tasarımı | Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Bitkilendirme tasarımında fonksiyon-leke-desen | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
13. Hafta | Bitki Paleti | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
13. Hafta | Bitki Listelerinin hazırlanması | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
14. Hafta | Farklı ekolojik ortamlara ait bitkilendirmeler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Bitkilendirme planının oluşturulması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
15. Hafta | Genel değerlendirme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum |
Austin, R. L., 2002. Elements of Planting Design, John Wiley & Sons, New York. Diekelmann, J. ve Schuster, R., 2002. Ntural Landscaping Designing With Native Plant Communities, The University Of Wisconsin Press, Canada. Gültekin, E. Bitki Kompozisyonu, Adana, Türkiye: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1994. Nelson, W. R., 2004. Planting Design: A Manual of Theory and Practice, 3rd edn, Stipes Publishing Company, Champaign. Oudolf, P. ve Kingsbury, N. 2005. Planting Design: Gardens inTime and Space, Timber Press, Portland Robertson, M., 2008. Introduction to Planting Design. University of Washington, College of Built Environments, Deparment of Landscape Arhitecture, LARC-322, Planting Design, Lesson Notes, U.S.A. Robinson, N., 2004. The Planting Design Handbook, 2nd edn, Ashgate Publishing Ltd., England. Walker, T. D., 1991. Planting Design, John Wiley & Sons., New York Yıldızcı, A. C. Bitkisel Tasarım, İstanbul, Türkiye: Atlas Ofset, 1988. |
21. Haftalık notlar |
9. Orçun, Ercüment. 1975. Peyzaj Mimarisi Dendroloji (Yapraklı Ağaç-Ağaççıkların Özellikleri ve Peyzaj Mimarisinde Kullanılışları. Cilt II. E.Ü. Zir.Fak.Bahçe Mimarisi Kürsüsü Ders Kitabı. E.Ü.Zir.Fak.Yayınları No:196. Bornova/İzmir. İzmir. |
10. Orçun, Ercüment. 1972. Süs Bitkileri (Sera ve Salon Süs Bitkileri). Bahçe Bitkileri Kürsüsü Ders Kitabı. Cilt I. E.Ü.Zir.Fak.Yayınları No:120. E.Ü.Matbaası. Bornova /İzmir. |
11. Yazgan, Murat E., Perçin, Halim, Akıncı, Güniz. 1990. İç Mekan Bitkileri. A.Ü.Zir.Fak.Yayınları:1183. Ders Kitabı:337. Ankara. |
12. Öztan, Yüksel. 1968.Dendroloji ve Bitki Kompozisyonu. A.Ü.Zir.Fak.Bahçe Mimarisi ve Ağaçlandırma Kürsüsü. T.Peyzaj Mimarisi Derneği Yayınları No:3. Ankara. |
13. Pamay, Besalet. Tarihsiz. Park-Bahçe ve Peyzaj Mimarisi Yeşil Planlama Elemanlarının Dekoratif ve Ekolojik Özellikleri ile İlgili Listeler. İ.Ü.Orman Fak.Park-Bahçe ve Peyzaj Mimarisi Kürsüsü Ders Notları.İstanbul. |
14. Akdoğan, Günel. 1975. Bitki Materyali I (Ağaç ve Çalılar). A.Ü.Zir.Fak. Peyzaj Mimarisi Bölümü Ders Kitabı. Peyzaj Mimarisi Derneği Yayını No:6. Ankara |
1. Clouston, Brian.1994. Landscape Design with Plants. The Landscape Institute. BAS Printer Ldt.Over-Wallop, Hampshire,Great Britain. |
15. Aran, Sadri. 1966. Bitki Materyali I (Ağaç ve Çalılar). A.Ü.Zir.Fak.Bahçe Mimarisi ve Ağaçlandırma Kürsüsü Ders Kitabı. Peyzaj Mimarisi Derneği Yayınları :1. Ankara. |
2. Hannebaum, Leroy. 1981. Landscape Design.( A Practical Approach). Reston Publishing Company, Inc |
3. Cristopher Brickell. 1996. A-Z Encyclopedıa of Garden Plants. Dorling Kindersley. London |
16. Güngör, İlhan, Atatoprak Adnan, Özer, Fatma, Akdağ, Nihan, Kandemir, N.İlksen. 2007. Bitkilerin Dünyası. Bitki Tanıtımı Detayları ile Fidan Yetiştirme Esasları. Lazer Ofset Matbaa Tesisleri Sanayi ve Tic.Ltd.Şrt. Ankara. |
4. Anonim.1999.Botanica. Könemann. Köln. |
5. Uzun, Güngör 1988. Peyzaj Mimarlığında Temel Tasarım. Ç.Ü. Zir. Fak. Peyzaj Mim. Böl. Ders Kitabı. Ç.Ü.Yayını . Adana |
17. Aslanboğa, İçlin. 2002. Odunsu Bitkilerle Bitkilendirmenin İşleve Uygun Tasarımın, Uygulanmasının ve Bakımının Planlanması İlkeleri. Orman Bakanlığı Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Yayını. İzmir. |
6. Yıldızcı Cengiz 1988. Bitkisel Tasarım. Atlas Ofset. İstanbul. |
7. Gültekin, Erdoğan. 1994. Bitki Kompozisyonu. Ç.Ü.Zir.Fak.Ders Kitabı No:10. Adana. |
18. Yazgan, Murat E., Dilaver, Zuhal, Edik, Gül Banu. 2003. Çim Alanlar. Sasbüd Yayını. Ankara. |
8. Orçun, Ercüment. 1972. Özel bahçe Mimarisi Dendroloji (İğne Yapraklı Ağaç ve Ağaçcıklar). Cilt I. E.Ü. Zir.Fak.Bahçe Mimarisi Kürsüsü Ders Kitabı. E.Ü.Zir.Fak.Yayınları No:196. Bornova/İzmir. İzmir. |
19. Barış,Emin, Yazgan Murat E., Erdoğan, Elmas. 2003. Çatı Bahçeleri. Sasbüd Yayını. Ankara. |
20. Yazgan, Murat E., Uslu, Aysel, Tanrıvermiş, Ece. 2003. İç Mekanda Bitkisel Tasarım. Sasbüd Yayını. Ankara. |
Metin | ss |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | DK10 | DK11 | DK12 | DK13 | DK14 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 6 | 1 | 6 |
Uygulama DS | 3 | 14 | 42 |
Sınıf İçi Etkinlik | 25 | 1 | 25 |
Toplam İş Yükü | 75 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |