Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Planlama Stüdyosu I PEM301 5. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Osman UZUN
Dersi Verenler Prof. Dr. Osman UZUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin mekansal planlama aşamalarını, yasal ve yönetsel çerçevenin nasıl irdeleneceğini kavramasını, sektörlere uygun olarak paydaş analizi ve SWOT analizi yapabilmesini, verilen süreç doğrultusunda belirlenen sektörlere ilişkin alternatif senaryoları geliştirmesini ve karar vermesini sağlamaktır
Dersin İçeriği Peyzaj planlama ile ilgili kavramsal çerçeve ve senaryo gelişimi
Ders Öğrenme Kazanımları - • Bölge planlama, Mekansal strateji planı, Çevre düzeni planı ve imar planı yapım aşamalarını kendi ifadeleriyle açıklama
- Peyzaj analizini oluşturan, yöntem aşamalarını açıklama
- Peyzaj planlama süreçlerini açıklama
- Mevcut bir peyzajı tanımlayabilme, analiz edebilme ve değerlendirebilme
- Peyzajın çok katmanlı yapısının (jeomorfoloji, bitki örtüsü, arazi deseni gibi somut unsurların yanı sıra mekana ilişkin soyut anlatımlar ve semboller) açıklanması
- • Katılımcı yaklaşım, sektörel swot analizleri aşamalarını, alana özgü gerçekleştirme
- Peyzaj analizlerini, alanın doğal ve kültürel özelliklerine uygun olarak planlama
- • Peyzajların tarihsel gelişimini ve onlara yüklenen kültürel değerleri analiz edebilme
- Açık ve yeşil alan sistemi (yeşil altyapı) oluşturabilme yetkinliği
- • Swot analizi yapabilme, peyzajın gelişimi için sektörel senaryolar hazırlayabilme ve bunu ekip çalışması içinde yapabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, Ders içeriği hakkında bilgi verilmesi, Ülkemizde Planlama (Yasal Yönetsel Çerçeve) Öğrencilere peyzaj planlama yaklaşımları ve parklarla ilgili ödevlerin verilmesi/Çalışma alanının verilmesi Sözel Anlatım
2. Hafta Yasal Yönetsel Çerçeve: Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi, Natura 200, Strataejik Çevresel etki Değerlendirmesi Uygulama: Çalışma alanına ilişkin Kültürel Peyzaj elemanları ile ilgili araştırmalar yapılması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Planlama çeşitleri, Sosyo ekonomik planlar (Kalkınma planları, Bölge Planları, Stratejik Planlar) Planlama çeşitleri, Üst Düzey Fiziki Planlar (Metropolitan alan planı, Çevre Düzeni Planı, Havza Koruma Eylem Planı, Bütünleşik kıyı alanları planlaması, Turizm planı) Uygulama: Kültürel Peyzaj elemanları: Sosyo ekonomik yapı Nüfus ve nüfus projeksiyonları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
4. Hafta Planlama çeşitleri, Yerel fiziki planlar (Nazım imar planları, Uygulama imar planları, ilave imar planı, revizyon imar planı, mevzii imar planı) Uygulama: Sosyo Ekonomik yapı Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
5. Hafta Planlama çeşitleri, Özel amaçlı fiziki planlar (koruma amaçlı imar planları, turizm amaçlı imar planları, özel çevre koruma planları, ıslah imar planları) Uygulama: Beşeri ve Ekonomik Coğrafya Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler
6. Hafta Farklı planlama yaklaşımlarına ve Önemli Parklara ilişkin sunumlar Uygulama: Sosyal ve Teknik Alt yapı Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler
7. Hafta Vize, genel değerlendirmer
8. Hafta Farklı planlama yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmeler Uygulama: Arkeolojik ve Tarihi Öneme Sahip Alanlar Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
9. Hafta Sektörlere Özel SWOT analizi, Hızlı kırsal değerlendirme teknikleri Uygulama: Çalışma alanına ilişkin Çevre Sorunları Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler
10. Hafta Peyzaj Planlama kavramı ve örnekler Uygulama: Senaryo Tartışmaları Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler
11. Hafta Açık ve Yeşil Alan sistem planlaması Uygulama: Açık ve Yeşil Alan sistem Tartışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
12. Hafta Paydaş Analizi Uygulama: Sektörel bazlı paydaş analizleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
13. Hafta Belirlenen Sektörlerle ilgili Senaryo örneklerinin (Tarım, Orman, Yerleşim, Sanayi, Turizm, Rekreasyon vb..) tartışılması Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler
14. Hafta Belirlenen Sektörlerle ilgili Senaryo örneklerinin (Tarım, Orman, Yerleşim, Sanayi, Turizm, Rekreasyon vb..) tartışılması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
Kaynaklar
• Design With Nature, McHarg, I. (1969), Doubleday/Natural History Press, Doubleday&Company Inc., New York. • Peyzaj Planlama: Konya İli Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük İlçeleri ve Suğla Gölü Mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi. Uzun, O., İlke E.F., G. Çetinkaya, G., F Erduran., S. Açıksöz,. Editör: Osman UZUN, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara (175 sayfa). 2017. (İlgili Müdürlükten istenebilir) • Peyzaj Planlama, Gülay ÇETİNKAYA, Osman UZUN. Birsen Yayınevi • Peyzaj Planlama Ders Notları. Osman UZUN. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Düzce. • Kırsal Peyzaj Planlaması, Prof. Dr. Nizamettin KOÇ, Dr. Şükran ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1509, Ders Kitabı:463, 1999. (İlgili Fakülte kitap satıştan alınabilir) • Kırsal Peyzaj, Prof. Dr. Suad İ. ÜRGENÇ, Kırsal Peyzaj (Koruma-Onarım-Düzenleme), Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü. İstanbul. 2000. (İlgi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60
PY3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 -
PY10 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 60
PY11 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY12 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY13 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 10 1 10
Diğer Faaliyetler 12 1 12
Uygulama 5 1 5
Toplam İş Yükü 74
Dersin AKTS Kredisi 3,0