Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Şehircilik PEM212 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN
Dersi Verenler Arş. Gör. Nermin BAŞARAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı 1. Kentin tanımı, kentleşmenin tarihi ve kentleşmeyi ortaya koyan dönemsel dinamikleri ortaya koymak 2. Kentsel peyzajın anlaşılabilirliğine katkı sağlamak 3. Modern ve post modern süreçlerin kentlerin sosyal, ekonomik ve ekolojik yapısı üzerindeki etkisini belirtmek 4. Türkiye’de plan hiyerarşisini açıklayarak öğrencileri bilgilendirmek
Dersin İçeriği Bu dersin sonunda öğrenci; -Planlama disiplini hakkında bilgi sahibi olacak - Kenti, kentsel mekanı ve kentsel yaşamı bir plancı bakış açısıyla anlayabilecek
Ders Öğrenme Kazanımları - 1. Düşünme, bilgi: İnsanın ve toplumun kentle olan ilişkisini kavrayabilmek Peyzaj Mimarlığının disiplinlerarası ilişkisini kavrayabilmek
- 2. Hissetme, tutum (duyuşsal): Kentlerin geleceği ile ilgili kararlar alırken çok boyutlu olgusunu anlayabilmek
- 3. Yapma, beceri (psikomotor): Çevre ve kent hakkına, sosyal ve kültürel haklara duyarlı olup, katılımcı bir bilinçle karar verme yetkinliğini elde etmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş: Kentin Tanımı ve teorik yaklaşımlar Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Kentleşme Tarihi: İlkçağ ve Ortaçağ kentleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Kentleşme Tarihi: Rönesans ve Barok Kentleri Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Kentleşme Tarihi: Sanayi dönemi kentleri modern dönem Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Küresel Kentler Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Kentsel Dönüşüm Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Ara Sınav Diğer Faaliyetler
8. Hafta Plan Hiyerarşisi Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Kentsel Tasarım ve Katılım Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Kamusal Mekan Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Kentsel Kimlik ve İmge Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Alkan, A., & Duru, B. (2002). 20. Yüzyıl Kenti. Çev. ve Der.), İstanbul: İmge Kitabevi. Ersoy, M. (2012). Kentsel planlama ansiklopedik sözlük. İstanbul: Ninova Yayıncılık Ersoy, M. (2000). İmar Planlarının Kademelenmesi ve Farklı Ölçeklerdeki Planlar Arasındaki İlişki. Mekân Planlama ve Yargı Denetimi,
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 2 5 0 0 40,60
PY2 1 2 0 0 40,60
PY3 2 5 0 0 -
PY4 1 2 0 0 40,60
PY5 1 0 0 2 40,60
PY6 1 0 0 4 40,60
PY7 1 0 0 4 40,60
PY8 2 0 0 5 40,60
PY9 2 0 5 0 -
PY10 1 0 2 0 40,60
PY11 2 0 5 0 40,60
PY12 1 0 4 0 40,60
PY13 1 0 2 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 6 1 6
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 6 6
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0