Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Şehircilik | PEM212 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN |
Dersi Verenler |
Arş. Gör. Nermin BAŞARAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | 1. Kentin tanımı, kentleşmenin tarihi ve kentleşmeyi ortaya koyan dönemsel dinamikleri ortaya koymak 2. Kentsel peyzajın anlaşılabilirliğine katkı sağlamak 3. Modern ve post modern süreçlerin kentlerin sosyal, ekonomik ve ekolojik yapısı üzerindeki etkisini belirtmek 4. Türkiye’de plan hiyerarşisini açıklayarak öğrencileri bilgilendirmek |
Dersin İçeriği | Bu dersin sonunda öğrenci; -Planlama disiplini hakkında bilgi sahibi olacak - Kenti, kentsel mekanı ve kentsel yaşamı bir plancı bakış açısıyla anlayabilecek |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1. Düşünme, bilgi: İnsanın ve toplumun kentle olan ilişkisini kavrayabilmek Peyzaj Mimarlığının disiplinlerarası ilişkisini kavrayabilmek - 2. Hissetme, tutum (duyuşsal): Kentlerin geleceği ile ilgili kararlar alırken çok boyutlu olgusunu anlayabilmek - 3. Yapma, beceri (psikomotor): Çevre ve kent hakkına, sosyal ve kültürel haklara duyarlı olup, katılımcı bir bilinçle karar verme yetkinliğini elde etmek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş: Kentin Tanımı ve teorik yaklaşımlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Kentleşme Tarihi: İlkçağ ve Ortaçağ kentleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Kentleşme Tarihi: Rönesans ve Barok Kentleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Kentleşme Tarihi: Sanayi dönemi kentleri modern dönem | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
5. Hafta | Küresel Kentler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Kentsel Dönüşüm | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Ara Sınav | Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Plan Hiyerarşisi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Kentsel Tasarım ve Katılım | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Kamusal Mekan | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Kentsel Kimlik ve İmge | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Örneklem alanlarda uygulamalar, öğrenci ödevlerinin sunumu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Alkan, A., & Duru, B. (2002). 20. Yüzyıl Kenti. Çev. ve Der.), İstanbul: İmge Kitabevi. Ersoy, M. (2012). Kentsel planlama ansiklopedik sözlük. İstanbul: Ninova Yayıncılık Ersoy, M. (2000). İmar Planlarının Kademelenmesi ve Farklı Ölçeklerdeki Planlar Arasındaki İlişki. Mekân Planlama ve Yargı Denetimi, |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 2 | 5 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 1 | 2 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 2 | 5 | 0 | 0 | - |
PY4 | 1 | 2 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 1 | 0 | 0 | 2 | 40,60 |
PY6 | 1 | 0 | 0 | 4 | 40,60 |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 4 | 40,60 |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 5 | 40,60 |
PY9 | 2 | 0 | 5 | 0 | - |
PY10 | 1 | 0 | 2 | 0 | 40,60 |
PY11 | 2 | 0 | 5 | 0 | 40,60 |
PY12 | 1 | 0 | 4 | 0 | 40,60 |
PY13 | 1 | 0 | 2 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 1 | 5 |
Araştırma | 6 | 1 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 1 | 6 | 6 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |