Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ölçme Bilgisi PEM204 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Tarkan URAL
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ece ALKAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Ölçmenin temel kavramlarının öğretilmesi. Kullanılan ölçme araç ve gereçlerinin tanıtımı ve kullanımı. Peyzaj mimarlığında kullanım alanlarının bilinmesi, ölçümlerinin yapılması çıktılarının hazırlanması (Plan, harita, kroki).
Dersin İçeriği • Ölçme tanımlarıyla birimlerini bilme • Ölçme araç gereçlerini tanıyıp kullanabilme • Ölçme ile ilgili temel ödevleri öğrenip uygulayabilme • Açı ve yüksekliklerle uzunlukları ölçebilme • Arazide ölçülen verilerle hesaplamalar ve çizim yapabilme • Peyzaj mimarlığı arazi çalışmaları için haritaları seçebilir ve kullanabilirler • Peyzaj projelerini araziye aplike edebilirler
Ders Öğrenme Kazanımları - • Ölçme tanımlarıyla birimlerini listeleme,
- Ölçme tanımlarıyla birimlerini bilme
- Ölçme araç gereçlerini tanıyıp kullanabilme
- • Ölçme araç gereçlerini tanıyıp gösterme,
- • Ölçme ile ilgili temel ödevleri öğrenip açıklama
- Ölçme ile ilgili temel ödevleri öğrenip uygulayabilme
- Açı ve yüksekliklerle uzunlukları ölçebilme
- • Açı ve yüksekliklerle uzunlukları belirtme
- • Arazide ölçülen verilerle hesaplamalar ve çizimleri açıklama
- Arazide ölçülen verilerle hesaplamalar ve çizim yapabilme
- Peyzaj mimarlığı arazi çalışmaları için haritaları seçebilir ve kullanabilirler
- • Peyzaj mimarlığı arazi çalışmaları için haritaları seçip gösterme
- • Peyzaj projelerini arazide gösterme
- Peyzaj projelerini araziye aplike edebilirler
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ölçme tanımı ve kavramlar , ölçmede kullanılan birimler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
1. Hafta Ölçme tanımı ve kavramlar , ölçmede kullanılan birimler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta Ölçme araç ve gereçlerinin tanıtımı Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Ölçme araç ve gereçlerinin tanıtımı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
3. Hafta Ölçmede kullanılan yöntemler, basit alım yöntemleri, karşılaştırmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Ölçmede kullanılan yöntemler, basit alım yöntemleri, karşılaştırmaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Alan hesapları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Dik koordinat sistemleri, karşılaştırmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
5. Hafta Poligon hesapları, ölçümleri Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Hacim hesaplamaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
6. Hafta Dik koordinat sistemleri, karşılaştırmaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta Poligon hesapları, ölçümleri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Poligon hesapları, ölçümleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
7. Hafta Poligon hesapları, ölçümleri
8. Hafta Ara sınav
8. Hafta Ara Sınav Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
9. Hafta Yükseklik hesaplamaları, ölçümleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Nirengi tanımları ve kavramları, nirengi tesisleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Yükseklik hesaplamaları, ölçümleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Yükseklik hesaplamaları, ölçümleri Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Nirengi tanımları ve kavramları, nirengi tesisleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma
11. Hafta Yükseklik hesaplamaları, ölçümleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Arazi Çalışması Ders Saati Uygulama
12. Hafta Projelerin araziye aplikasyonu Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Projelerin araziye aplikasyonu Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Projelerin araziye aplikasyonu Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Projelerin araziye aplikasyonu Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Uygulama projelerinin teslimi ve değerlendirilmesi Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
14. Hafta Uygulama projelerinin teslimi ve değerlendirilmesi Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
15. Hafta Uygulama projelerinin teslimi ve değerlendirilmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati
Kaynaklar
Prof. Dr. E. Özbenli, Prof. Dr. Türkay Tüdeş Trabzon 2001 ISBN 975-01-9 DR.cevat İnal, Dr. Ali Erdi, Dr. Ferruh Yıldız Topoğrafya Konya 1996 Yük. Müh. Celalettin Songu Ölçme bilgisi Cilt I,II
- Prof. Dr. H.Erkan, Kadastro Tekniği, Harita ve Kadastro Müh. Odası, Ankara, 1991
Peyzaj Uygulama Tekniği, Prof. Dr. Öznur Bülent Seçkin İstanbul 1998
Prof. Dr. H.Erkan, Kadastro Tekniği, Harita ve Kadastro Müh. Odası, Ankara, 1991
Peyzaj Uygulama Tekniği, Prof. Dr. Öznur Bülent Seçkin İstanbul 1998
Prof. Dr. E. Özbenli, Prof. Dr. Türkay Tüdeş Trabzon 2001 ISBN 975-01-9 DR.cevat İnal, Dr. Ali Erdi, Dr. Ferruh Yıldız Topoğrafya Konya 1996 Yük. Müh. Celalettin Songu Ölçme bilgisi Cilt I,II
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 DK12 DK13 DK14 Ölçme Yöntemi
PY1 2 2 0 0 2 2 0 0 2 2 0 0 2 2 0 40,60
PY6 3 3 0 0 3 3 0 0 3 3 0 0 3 3 0 -
PY12 3 3 0 0 3 3 0 0 3 3 0 0 3 3 0 -
PY13 4 4 0 0 4 4 0 0 4 4 0 0 4 4 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 5 1 5
Final 1 2 2
Uygulama 5 1 5
Uygulama DS 14 4 56
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 4,0