Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitki Tanıma ve Değerlendirme II PEM202 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Odunsu kapalı tohumlu (Angiospermae) taksonlarını tanıtmak; yayılış alanlarını, ekolojik isteklerini ve peyzaj mimarlığında kullanım alanlarını betimlemektir.
Dersin İçeriği Peyzaj uygulamalarında kullanılacak olan kapalı tohumlu odunsu bitkileri ve bunların bitkilendirme tasarımlarındaki kullanımlarını içerir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Bitkilerin dış morfolojik özellikleri, yayılış alanları, yetişme ortamları ve ekolojik istekleri konularında bilgi sahibi olma • Ülkemizde doğal olarak yetişen ve park ve bahçelerde dikilmiş kapalı tohumlu bitkileri tanıyabilme • Ülkemizde park ve bahçelerde kullanılabilecek egzotik kapalı tohumlu bitkileri tanıyabilme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Öğrenilen bitkiler arasındaki dış morfolojik farkları karşılaştırarak ayırt edebilme • Meyve, çiçek ve yaprak gibi bitki bileşenlerinin algısal özelliklerini anlayabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): • Bitkilerle ilgili ortak çalışmalar gerçekleştirebilme • Bitkilendirme çalışmalarında bitkileri seçebilme ve kullanabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Angiospermae- Magnolia, Liriodendron, Laurus, Berberis, Mahonia /İşlenen taksonların uygulaması Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Platanus, Liquidambar, Ulmus, Celtis, Zelkova /İşlenen taksonların uygulaması Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Morus, Maclura, Ficus /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Juglans, Pterocarya, Carya /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
5. Hafta Betula, Alnus, Carpinus, Ostrya, Corylus /İşlenen taksonların uygulaması Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
6. Hafta Castanea, Fagus, Quercus /İşlenen taksonların uygulaması Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Quercus /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Casuarina, Tilia, Cistus, Tamarix /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
9. Hafta Salix, Populus /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
10. Hafta Rhododendron, Erica, Arbutus, Vaccinium /İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Rosaceae, Leguminosaceae /İşlenen taksonların uygulaması Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
12. Hafta Buxus, Rhamnus, Acer /İşlenen taksonların uygulaması Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Pistachia, Rhus, Ailanthus, Fraxinus, Catalpa, Sambucus / İşlenen taksonların uygulaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta Arboretum, Botanik Bahçesi veya Doğal orman alanlarına ekskürsiyon Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Arazi Çalışması
Kaynaklar
Yaltırık, F. Dendroloji Ders Kitabı 2 Angıospermae, İÜ Orman Fakültesi Yayınları.,1993, İstanbuL Anşin, R. Tohumlu Bitkiler Odunsu Taksonlar , KTÜ Orman Fakültesi Yayınları 1997, Trabzon. Turnuer R G. Botanica: The Illustrated A-Z of Over 10,000 Garden Plants and How to Cultivate Them. ISBN-10 : 1566491754, 1999, Welcome Rain.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 1 0 0 0 40,60
PY2 2 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 5 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 1 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 4 4
Araştırma 1 10 10
Diğer Faaliyetler 1 10 10
Uygulama 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0