Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mimarlık Bilgisi PEM209 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Anlatım Soru-Yanıt Tartışma
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Elif SAHTİYANCI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Elif SAHTİYANCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yapı ve yerleşme kültürü kapsamında Anadolu ve Avrupa mimarlık tarihi, mimarlık ve yapısal sistemler ile ilgili genel teknik ve tasarımsal bilgilerin verilerek mimari terminoloji, yapılanma tarihi, proje etap ve içerikleri hakkına yetkinlik kazandırılması.
Dersin İçeriği Mimari Proje Çizimi (Plan- Kesit- Görünüş) Teorik Anlatım + Çizim, Tarih Öncesi Dönem ve Antik Dönem Mimarlığı, Erken Hristiyanlık Dönemi Mimarlığı, Avrupa Mimarlığı, Osmanlı Mimarlığı, Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Temel Yapı Malzemeleri ve Yapısal Sistemler (Ahşap- Yığma- Betonarme Yapılar), Duvarlar, Çatılar, Kapı ve Pencereler + Merdivenler
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk mimarlık tarihi ve Avrupa mimarlık tarihi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmak.
- Yapısal sistemler, yapı malzemeleri, proje etap ve içerikleri ile ilgili genel teknik bilgilere sahip olmak.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin İçeriği ve İzlencesi Konusunda Bilgilendirme Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Mimari Proje Çizimi (Plan- Kesit- Görünüş) Teorik Anlatım + Çizim Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Tarih Öncesi Dönem ve Antik Dönem Mimarlığı Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Erken Hristiyanlık Dönemi Mimarlığı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Avrupa Mimarlığı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Osmanlı Mimarlığı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
9. Hafta Temel Yapı Malzemeleri ve Yapısal Sistemler (Ahşap- Yığma- Betonarme Yapılar) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Duvarlar, Çatılar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Kapı ve Pencereler + Merdivenler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Öğrenci Sunumları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Öğrenci Sunumları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
14. Hafta Öğrenci Sunumları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Hasol, D., 2002. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.
Roth, Leland M., 2002, Mimarlığın Öyküsü, Kabalcı Yayınevi
Mutlu, Belkıs, 2001, Mimarlık Tarihi Ders Notları,
Erdoğan, Elmas, Mimarlık Bilgisi Ders Sunumları
Ching, F. (2020). Mimarlık, Biçim Mekan Düzen. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Kırcı, N. (2016). Mimarlığa İlk Adım. Ankara: Minel Yayın.
Şahinler, O., & Kızıl, F. (2016). Mimarlıkta Teknik Resim. İstanbul: YEM Yayınları.
Hasol, D. (2017). 20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı. İstanbul: YEM Yayınları
http://www.khanacademy.org.tr/
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 40,60
PY2 2 0 0 40,60
PY3 3 0 0 -
PY4 3 0 0 40,60
PY5 2 0 0 40,60
PY6 3 0 0 40,60
PY7 5 0 0 40,60
PY8 4 0 0 -
PY9 3 0 0 -
PY10 1 0 0 40,60
PY11 2 0 0 -
PY12 1 0 0 40,60
PY13 1 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 5 1 5
Sözel Anlatım 14 1 14
Görsel Sunum 14 1 14
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 2 1 2
Ödev 2 3 1 3
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 103
Dersin AKTS Kredisi 4,0