Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mimarlık Bilgisi | PEM209 | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Anlatım Soru-Yanıt Tartışma |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Elif SAHTİYANCI |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Elif SAHTİYANCI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yapı ve yerleşme kültürü kapsamında Anadolu ve Avrupa mimarlık tarihi, mimarlık ve yapısal sistemler ile ilgili genel teknik ve tasarımsal bilgilerin verilerek mimari terminoloji, yapılanma tarihi, proje etap ve içerikleri hakkına yetkinlik kazandırılması. |
Dersin İçeriği | Mimari Proje Çizimi (Plan- Kesit- Görünüş) Teorik Anlatım + Çizim, Tarih Öncesi Dönem ve Antik Dönem Mimarlığı, Erken Hristiyanlık Dönemi Mimarlığı, Avrupa Mimarlığı, Osmanlı Mimarlığı, Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Temel Yapı Malzemeleri ve Yapısal Sistemler (Ahşap- Yığma- Betonarme Yapılar), Duvarlar, Çatılar, Kapı ve Pencereler + Merdivenler |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türk mimarlık tarihi ve Avrupa mimarlık tarihi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmak. - Yapısal sistemler, yapı malzemeleri, proje etap ve içerikleri ile ilgili genel teknik bilgilere sahip olmak. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin İçeriği ve İzlencesi Konusunda Bilgilendirme | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Mimari Proje Çizimi (Plan- Kesit- Görünüş) Teorik Anlatım + Çizim | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Tarih Öncesi Dönem ve Antik Dönem Mimarlığı | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Erken Hristiyanlık Dönemi Mimarlığı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Avrupa Mimarlığı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Osmanlı Mimarlığı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
9. Hafta | Temel Yapı Malzemeleri ve Yapısal Sistemler (Ahşap- Yığma- Betonarme Yapılar) | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Duvarlar, Çatılar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Kapı ve Pencereler + Merdivenler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Öğrenci Sunumları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Öğrenci Sunumları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
14. Hafta | Öğrenci Sunumları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Hasol, D., 2002. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul. |
Roth, Leland M., 2002, Mimarlığın Öyküsü, Kabalcı Yayınevi |
Mutlu, Belkıs, 2001, Mimarlık Tarihi Ders Notları, |
Erdoğan, Elmas, Mimarlık Bilgisi Ders Sunumları |
Ching, F. (2020). Mimarlık, Biçim Mekan Düzen. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Kırcı, N. (2016). Mimarlığa İlk Adım. Ankara: Minel Yayın. |
Şahinler, O., & Kızıl, F. (2016). Mimarlıkta Teknik Resim. İstanbul: YEM Yayınları. |
Hasol, D. (2017). 20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı. İstanbul: YEM Yayınları |
http://www.khanacademy.org.tr/ |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | - |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 2 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 4 | 0 | 0 | - |
PY9 | 3 | 0 | 0 | - |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 2 | 0 | 0 | - |
PY12 | 1 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 1 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 4 | 56 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 1 | 5 |
Araştırma | 5 | 1 | 5 |
Sözel Anlatım | 14 | 1 | 14 |
Görsel Sunum | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 2 | 1 | 2 |
Ödev 2 | 3 | 1 | 3 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 103 | ||