Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilgisayar Destekli Tasarım II PEM205 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Arş. Gör. Sertaç KAYA
Dersi Verenler Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Ders, öğrencilerin 2 boyutlu görsel tasarım becerilerinin yanı sıra 3 boyutlu modelleme becerilerini temel düzeyde geliştirmek amacıyla Photoshop, SketchUp ve Lumion yazılımlarının araçlarını kullanarak çalışmalar yapmalarını ve dijital görsel tasarıma dair vizyonlarını geliştirecek teorik ve uygulamalı bilgileri içermektedir.
Dersin İçeriği Bilgisayar Destekli Tasarım II
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: - Bilgisayar destekli çizim çalışmalarının peyzaj tasarım boyutuna katkılarını kavrayabilme - Peyzaj proje çalışmalarında gerekli olabilecek bilgisayar çizimlerinin görsel yaklaşımlarını kavrayarak ekranda proje ölçeği kavramına vakıf olabilme - Peyzaj projesi sunum çalışmalarına yardımcı olabilecek bilgisayar destekli sunum tekniklerini öğrenebilme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): -Bilgisayarda yıllara bağlı teknik gelişmeleri takip edebilme yetisini kazanabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): - Bilgisayar kullanımını pratikleştirerek çağdaş ve teknik anlamda mesleki birikime sahip olabilme yetisini geliştirme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Peyzaj Mimarlığı projelendirme çalışmalarında kullanılan Photoshop programının tanıtımı, Photoshop programları ile yapılmış olan peyzaj projelerinin incelenmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
2. Hafta Photoshop arayüzüne genel bakış ve Menubar tanıtımı Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Menubar detaylı anlatımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Katmanların kullanımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
5. Hafta Auto-CAD programında çizilmiş örnek bir projeyi Photoshop programına aktarma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
6. Hafta Örnek proje üzerinde katmanlara efekt verme ve “Blending Options” menüsünü kullanma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Örnek proje üzerinde katmanlara efekt verme ve “Blending Options” menüsünü kullanma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
8. Hafta Ara sınav - Genel Değerlendirme Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Peyzaj Mimarlığı projelendirme çalışmalarında kullanılan SketchUp programının tanıtımı, SketchUp programları ile yapılmış olan peyzaj projelerinin incelenmesi Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta SketchUp programının arayüzünün tanıtımı ve araç paletlerinin kullanımı Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
11. Hafta SketchUp programındaki araç paletlerinin kullanımı Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
12. Hafta SketchUp programındaki araç paletlerinin kullanımı ve render ayarları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Peyzaj Mimarlığı projelendirme çalışmalarında kullanılan Lumion programının tanıtımı, Lumion programları ile yapılmış olan peyzaj projelerinin incelenmesi ve arayüz tanıtımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta Lumion programında çizim açma, materyal ekleme ve render ayarları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
Kaynaklar
Ders notları ve eğitim videoları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 1 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 1 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 5 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 1 8
Araştırma 10 1 10
Sözel Anlatım 14 0,5 7
Görsel Sunum 14 0,5 7
Uygulama 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 104
Dersin AKTS Kredisi 4,0