Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Sanatı Tarihi PEM114 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Doğu ve Batı kaynaklı bahçelerin ve kentlerin tarihini yüzyıllar boyunca özetleyerek, peyzaj tasarımı ve planlama anlayışını zenginleştirmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği İlkçağ, Ortaçağ, Rönesans ve günümüze değin uzanan süreçte bahçe ve peyzaj kavramları tarihi bir perspektifte verilerek bahçe ve peyzaj sanatı anlayışı örneklerle açıklanmaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Farklı medeniyetlere ilişkin bilgiler, sanat ve mekan kavramları
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Farklı uygarlıkların mekan kurgusunu anlama ve yorumlama
- Yapma, beceri (psikomotor): • yüzyıllar boyunca bahçelerin tarihindeki önemli gelişmeleri görebilecek, • peyzaj mimarlığına ilişkin stiller ile bunları şekillendiren çevresel, sosyoekonomik ve diğer kültürel etmenleri anlayacak, • mekan tasarımındaki tarihi etkileri değerlendirebilecek, • geçmiş ve günümüz tasarımları arasındaki ilişkileri anlayabilecek, günümüz örneklerini yorumlayabilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Mısır Bahçeleri, İran Bahçeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Mezopotamya Bahçeleri, Asya Bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
4. Hafta Antik Yunan Bahçeleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
5. Hafta Antik Roma Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
6. Hafta Ortaçağ Bahçeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta İslam Bahçeleri, İspanya’da Bahçe Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Değerlendirme Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Rönesans Bahçeleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
10. Hafta Barok Bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
11. Hafta İngiliz Bahçeleri Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Uzakdoğu Bahçeleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
13. Hafta Türklerde Bahçe Anlayışı, Türk Bahçeleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
14. Hafta Günümüz Bahçe ve Parkları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
• Sarkowicz, Hans (der). 2003. Bahçelerin ve Parkların Tarihi. Çeviren: Ersel Kayaoğlu. Ankara: Dost Yayınları.
• Toman, Rolf (der.). 2000. European Garden Design. Cologne: Könemann.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 4 4 40,60
PY2 1 1 1 2 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 -
PY6 4 0 0 0 -
PY7 3 0 0 0 -
PY8 4 0 0 0 40,60
PY9 2 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 1 0 0 0 40,60
PY13 1 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 10 1 10
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 52
Dersin AKTS Kredisi 2,0