Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İklim Bilgisi PEM112 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Anlatım/sunum
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet ÖZCAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Mehmet ÖZCAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Atmosferin yapısını ve bileşenlerini tanımlamak, hava olaylarını anlamak, hava kütleleri ve iklimin sınıflandırmasını yapmak ve değerlendirmektir.
Dersin İçeriği 1. Atmosferin katmanları bilir, 2. Hava hallerinin özellikleri, 3. Atmosferdeki, enerji, yağış ve nem, 4. Dünyadaki cepheler ve Türkiye’yi etkileyen cepheler, 5. Bir yerde yağış miktarını ve sıcaklığının hesap edilerek iklim diyagramı ile değerlendirilmesi, 6. Bir yerin iklimi hakkında tahminde bulunabilme 7. İklim değişikliği hakkında bilgi sahibi olma
Ders Öğrenme Kazanımları - Bilgi: Çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri çerçevesinde (kamu yararı ve değerini gözeterek) planlama, tasarım, yönetim etkinlikleri ve araştırmalarını yürütecek güncel bilgileri kazanma, yansıtabilme bilgi ve kavrayışına sahip olmak,
- Bilgi: Sürdürülebilir kaynak yönetimine ilişkin planlama ve tasarım yaklaşımlarında sağlıklı yaşam ve gıdaya erişim, dirençlilik, iklim değişikliği yönetimi, kırsal/kentsel kalkınma ve teknoloji kullanımına yönelik bilgilere sahip olmak
- Bilgi: Alanıyla ilgili evrensel, kurumsal ve mesleki etik değerler hakkında bilgiye sahip olmak
- Bilgi: Alanıyla ilgili, ulusal ve uluslararası normlar, sözleşmeler mesleki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahip olmak
- Beceri: Yaşanılan coğrafyanın karşı karşıya kaldığı etki, baskı ve değişimlerde mekânsal/zamansal ölçek bağlamında peyzaj içindeki süreçlerin bütünsel algılanması, planlanması, tasarlanması ve yönetim modellerinin oluşturulması için gerekli araçları kullanma becerisi
- Beceri: Planlama ve tasarım süreçlerinde alana özgü kuram ve yöntemlere uygun, alternatif kurgu ve çözümleri geliştirebilme becerisi
- Beceri: Disiplinler arası / transdisipliner ekip içinde, sorumluluk alarak işbirlikçi ve kapsayıcı bir biçimde hedefleri belirleme, görevleri planlama ve katılımcı bir şekilde çalışabilme becerisi
- Beceri: Alana özgü konularda bireysel görüşlerini tartışabilme ve kendini geliştirebilme becerisi
- Yetkinlik: Sürdürülebilir, yenilikçi ve girişimci yaklaşımları içselleştirerek, yaşam boyu öğrenme ve araştırma bilinciyle hareket etme yetkinliği
- Yetkinlik: Alanındaki gelişmeleri izleyecek ve iletişim kuracak düzeyde yabancı dil yetkinliği
- Yetkinlik: Meslek alanında evrensel ilkelerden hareketle, çevre haklarına, sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adil ve katılımcı bir bilinçle karar verme yetkinliği
- Yetkinlik: Peyzaj Mimarlığı kuramı ve metodolojisi, açık yeşil alan planlaması, yeşil ve mavi altyapı, kültürel peyzajların yönetimi, korunması ve yorumlanması becerileri ile peyzaj yönetimi konularındaki bilgisini dikkate alarak alanıyla ilgili proje hazırlama, uygulama, yönetme ve izleme yetkinliği
- Yetkinlik: Farklı ölçeklerdeki peyzajların yönetimi, alt yapı projelerinin planlama ve tasarımı, materyal ve konstrüksiyon teknikleri konusundaki bilgilerini alanındaki bilgi teknolojileri ile bütünleştirerek, fidanlık, uygulama ve büro staj deneyimiyle peyzaj planlama, tasarım ve materyal konusunda disiplinler arası işbirlikleri içinde projeler üretme yetkinliği
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Atmosferin oluşumu ve atmosferi oluşturan gazlar Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Atmosferin Katmanları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Atmosferdeki Kimyasal Döngüler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Isı ve Sıcaklık Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Atmosferde Su Buharı ve Nemlilik Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Yoğunlaşma, Sis, Bulut ve Yağış Oluşumu Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Bulut Tipleri ve Atmosferdeki optik olaylar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Yağışlar-özellikleri, tipleri, dağılışı Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Basınç ve Rüzgar, Meteorolojik Gözlemler ve Değerlendirilmeleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Hava Kütleleri ve Cepheler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta İklimlerin Sınıflandırılması Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Türkiye’nin İklimi Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta İklim Değişimleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
ÖZYUVACI N., Meteoroloji ve Klimatoloji, İstanbul Ün. Orman Fak. Yay., ISBN:975-404-544-5, İstanbul, 1999
www.dmi.gov.tr
Türkeş, M. Klimatoloji ve Meteoroloji, Kriter yayınları, İstanbul, 2010.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 DK12 DK13 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY3 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY4 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY6 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY12 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY13 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 2 14 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 7 1 7
Araştırma 8 1 8
Diğer Faaliyetler 6 1 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0