Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Jeomorfoloji PEM110 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Sözlü ya da PowerPoint sunumu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Şeref KESKİN
Dersi Verenler Prof. Dr. Şeref KESKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Doğal çevrenin sürdürülebilirlik ilkleri çerçevesinde planlama ve tasarlama aşamalarında, iklimsel ve çevresel faktörleri de dikkate alarak, doğal kaynakların etkili kullanımı ve doğal kısıtlamaları öğrenerek evrensel etik ilkelere göre ve disiplinler arası ekip içinde karar vermelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Yeryüzü şekilleri, kayalar ve mineraller hakkında bilgi edinecek  Önemli kaya ve mineralleri tanıyabilecek, harita ve arazi uygulaması yapabilecek.  Proje hazırlarken çalışma alanlarındaki arazi şekilleri ve bunların haritalarda belirlenmesi, harita bilgilerinden arazi çalışmalarında yararlanılması yetisine sahip olacak.
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: Peyzaj analizlerini, alanın doğal özelliklerine uygun olarak planlama
- Hissetme, tutum (duyuşsal): Morfolojik özelliklere göre peyzaj modelleri önerme. Müşterilerin isteklerine önem verme.
- Yapma, beceri (psikomotor):Kayaç türlerini sınıflandırma. Topoğrafik haritayı okuyabilmek ve pusulayı kullanabilmek. Morfolojik yapıları tanımak. Peyzaj çalışmalarında kullanabileceği kayaçları/mineralleri seçme ve ayrım yapma.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Jeomorfolojiye giriş ve morfolojik yapılar Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta Yerşekillerinin oluşum süreçleri-iç kuvvetler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Yerşekillerinin oluşum süreçleri-dış Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Yerin iç ve dış yapısı Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
5. Hafta Mineraller, tanınması ve sınıflandırılmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Topoğrafik haritalar ve pusula kullanımı Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Kayaçlar ve kayaç oluşum süreçleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Kayaçlar hakkında genel bilgiler Ders Saati
9. Hafta Mağmatik kayaçlar Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Sedimanter kayaçlar Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
11. Hafta Metamorfik kayaçlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
12. Hafta Kitle hareketleri/Depremler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Kayaçların mühendislik özellikleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Kayaçlardaki süreksizlikler (tabakalanma, kırık, çatlak vb) Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
Akkuş, A. 2007. Jeomorfolojiye Giriş. Eğitim Kitabevi yayınları, 212 sayfa.
Hoşgören, M. Y., 2018. Jeomorfolojinin ana çizgileri I. Çantay Kitabevi, 11.baskı, 252 sayfa.
Huggett, R.J.2015. Jeomorfolojinin Temelleri. Nobel Akademik Yayıncılık (Çeviri editörü; Doğan, U), 513 sayfa.
Ketin, İ., 1988, Genel Jeoloji, Yer Bilimlerine Giriş, Cilt I, İTÜ Vakfı, Yayın No:22
Ocakoğlu, F., 2014. Genel jeoloji I ders Notları, Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 82 sayfa.
Tatar, Y. 2016. Genel Jeoloji I, Cinius yayınları, 500 sayfa.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 0 -
PY2 3 0 0 0 60
PY3 5 0 0 0 60
PY4 4 0 0 0 60
PY5 3 0 0 0 60
PY6 3 0 0 0 60
PY7 5 0 0 0 60
PY8 3 0 0 0 60
PY9 2 0 0 0 -
PY10 1 0 0 0 60
PY11 4 0 0 0 60
PY12 3 0 0 0 60
PY13 3 0 0 0 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 2 14 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 5 5
Diğer Faaliyetler 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 54
Dersin AKTS Kredisi 2,0