Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme PEM108 2. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı ders, bilgisayar destekli sunumlar, ödev ve laboratuar uygulamaları
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Murat SARGINCI
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Murat SARGINCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bitki yetişme ortamı olarak toprağın oluşumu, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin tanımlanması, toprakların sınıflandırılması, verimliliğinin korunması ve arttırılması, sürdürülebilir ekosistem verimliliğinin öğretilmesi.
Dersin İçeriği Düşünme, bilgi:  Toprak tipi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, toprak tepkimesi, organik madde, toprak suyu hakkında bilgi edinmek.  Bir ekosistemdeki toprağı bitki yetişmesi açısından tanımlayabilmek.  Toprak verimliliğini arttırma yöntemlerini öğrenmek.  Hasat, ağaçlandırma, yangın vb. ekosisteme yapılacak bir müdahalede topraktaki değişimleri anlayabilmek.  Ekosistemin en az yenilenebilen kaynağı olan toprakların verimliliğinin korunması ve verimliliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak. Hissetme, tutum (duyuşsal):  Böylece ekosisteme yapılacak bir müdahalenin sonuçlarını daha iyi tahmin edebilecek.  Ormanın işlevlerine göre yapılacak işletme faaliyetlerinde daha doğru karar verme yetisine sahip olacaktır. Yapma, beceri (psikomotor):
Ders Öğrenme Kazanımları -  Toprak tipi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, toprak tepkimesi, organik madde, toprak suyu hakkında bilgi edinmek.  Bir ekosistemdeki toprağı bitki yetişmesi açısından tanımlayabilmek.  Toprak verimliliğini arttırma yöntemlerini öğrenmek.  Hasat, ağaçlandırma, yangın vb. ekosisteme yapılacak bir müdahalede topraktaki değişimleri anlayabilmek.  Ekosistemin en az yenilenebilen kaynağı olan toprakların verimliliğinin korunması ve verimliliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak.
-  Böylece ekosisteme yapılacak bir müdahalenin sonuçlarını daha iyi tahmin edebilecek.  Ormanın işlevlerine göre yapılacak işletme faaliyetlerinde daha doğru karar verme yetisine sahip olacaktır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Toprağın tanımı, toprak oluşturan etmenler, toprakla ilgili temel kavramlar, orman, tarım mera topraklarının genel özellikleri / Okuma tartışma, farklı topraklar ile ilgili, poster, slayt gösterimi Ders Saati Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Kayalar, kayaların toprak verme özellikleri / Laboratuarda kaya örneklerinin tanıtılması Ders Saati Sözel Anlatım Arazi Çalışması Uygulama Görsel Sunum
3. Hafta Mineraller, silikat ve silikat olmayan mineraller, makro be mikro besin elementlerinin tanıtımı ve bazı önemli minerallerin besin içerikleri / Laboratuarda mineral örneklerinin tanıtılması Ders Saati Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım
4. Hafta Ayrışma, fiziksel parçalanma, kimyasal ayrışma çeşitleri, ayrışma sonucu oluşan malzemelerin adlandırılması / Ayrışma ve taşınma özelliklerine göre toprak oluşturan malzemelerin sınıflandırılması (alüviyal, ckolüviyal, eosen, lacustrin vb.) ve bunların örneklerle anlatımı Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Toprak oluşumunda önemli olaylar, kalsifikasyon, podzolizasyon, esmerleşme, Toprak profili, horizonların tanıtımı / Arazide profil kazılması ve horizonların belirlenmesi, analizler için örnek alınması Görsel Sunum Arazi Çalışması Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
6. Hafta Toprakların tanecik bileşimi bakımından sınıflandırılması ve toprağın mimari yapısı / Toprak örneklerini alınması, kurutulması ve fiziksel analizlerinin yapılması, analiz sonuçlarının kullanılarak üçgen yardımı ile toprak tipinin belirlenmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati
7. Hafta Toprakların fiziksel özellikleri, toprağın bileşimi, bitki beslenmesi açısından ideal topraktaki, mineral, organik, hava ve su oranlarının anlatılması / Laboratuarda, toprakların kurutulması, tartılması ve hacim ağırlığının hesaplanması. Hacim ağırlığı ve toprak miktarı ile ilgili problem çözümleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama
8. Hafta Ara Sınav (Vize)
9. Hafta Toprak suyu, tarla kapasitesi, solma noktası, yararlanılabilir su, süzeklik ve doygunluk / Topraktaki su miktarı ve doygunlukla ilgili problem çözümü, su kullanımı ile ilgili lab ve resim gösterimleri Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Toprak sıkışması gözeneklilik, kılcak su hareketi, toprak havalanması / Toprak sıkışması ile ilgili, lab ve resim gösterimi, arazi gezisi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Arazi Çalışması
11. Hafta Toprağın kimyasal özellikleri, pH, toprak tepkimesi ile besinlerin yararlanılabilirliği, Asidik ve bazik toprakların iyileştirilmesi, katyon değişim kapasitesi (KDK), tuzluluk / pH ve tuzluluk ölçümünün gösterimi, pH ve KDK ile ilgili problem çözümleri, analiz sonuçlarının %, ppm, CmolC/kg olarak birbirlerine çevrimleri. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Arazi Çalışması
12. Hafta Toprak kolloidleri (organik madde ve kil mineralleri), toprak kolloidlerinin sınıflandırılması, oluşumu, besin ve su tutma özellikleri / Okuma tartışma. Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Organik madde. Organik maddenin yapısı, ayrışma, organik maddenin su ve besin tutma özellikleri, organik maddenin toprak ve çevreye olan etkileri / Organik madde ile ilgili lab, resim ve arazi gösterileri. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama
14. Hafta Türkiyesnin coğrafik bölgelerine göre toprak tipleri ve bitki yetişmesi açısından değerlendirilmesi / Okuma tartışma Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
• Ders notları, • Brady, N.C. and Weıl. R.R. 1999. The Nature and Properties of soils. Twelfth edition. Prentice-Hall, Inc. New Jersey. • Kantarcı, M. D. 2000. Toprak İlmi. İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi • Fisher and Binkley, 2000. Ecology and Management of Forest Soils. John Wiley and Sons Inc., Newyork. • Güneş, A., Alpaslan, M. ve Inal ,A. 2002. Bitki besleme ve Gübreleme, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 40,60
PY2 4 0 0 40,60
PY3 3 0 0 40,60
PY4 2 0 0 40,60
PY5 5 0 0 40,60
PY6 4 0 0 40,60
PY7 3 0 0 40,60
PY8 3 0 0 40,60
PY9 3 0 0 -
PY10 1 0 0 -
PY11 4 0 0 -
PY12 3 0 0 -
PY13 4 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 1 56 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 8 8
Araştırma 1 10 10
Diğer Faaliyetler 1 8 8
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 10 10
Ödev 2 1 5 5
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0