1. Hafta |
Toprağın tanımı, toprak oluşturan etmenler, toprakla ilgili temel kavramlar, orman, tarım mera topraklarının genel özellikleri / Okuma tartışma, farklı topraklar ile ilgili, poster, slayt gösterimi |
Ders Saati Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım |
2. Hafta |
Kayalar, kayaların toprak verme özellikleri / Laboratuarda kaya örneklerinin tanıtılması |
Ders Saati Sözel Anlatım Arazi Çalışması Uygulama Görsel Sunum |
3. Hafta |
Mineraller, silikat ve silikat olmayan mineraller, makro be mikro besin elementlerinin tanıtımı ve bazı önemli minerallerin besin içerikleri / Laboratuarda mineral örneklerinin tanıtılması |
Ders Saati Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım |
4. Hafta |
Ayrışma, fiziksel parçalanma, kimyasal ayrışma çeşitleri, ayrışma sonucu oluşan malzemelerin adlandırılması / Ayrışma ve taşınma özelliklerine göre toprak oluşturan malzemelerin sınıflandırılması (alüviyal, ckolüviyal, eosen, lacustrin vb.) ve bunların örneklerle anlatımı |
Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta |
Toprak oluşumunda önemli olaylar, kalsifikasyon, podzolizasyon, esmerleşme, Toprak profili, horizonların tanıtımı / Arazide profil kazılması ve horizonların belirlenmesi, analizler için örnek alınması |
Görsel Sunum Arazi Çalışması Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
6. Hafta |
Toprakların tanecik bileşimi bakımından sınıflandırılması ve toprağın mimari yapısı / Toprak örneklerini alınması, kurutulması ve fiziksel analizlerinin yapılması, analiz sonuçlarının kullanılarak üçgen yardımı ile toprak tipinin belirlenmesi |
Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati |
7. Hafta |
Toprakların fiziksel özellikleri, toprağın bileşimi, bitki beslenmesi açısından ideal topraktaki, mineral, organik, hava ve su oranlarının anlatılması / Laboratuarda, toprakların kurutulması, tartılması ve hacim ağırlığının hesaplanması. Hacim ağırlığı ve toprak miktarı ile ilgili problem çözümleri |
Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama |
8. Hafta |
Ara Sınav (Vize) |
|
9. Hafta |
Toprak suyu, tarla kapasitesi, solma noktası, yararlanılabilir su, süzeklik ve doygunluk / Topraktaki su miktarı ve doygunlukla ilgili problem çözümü, su kullanımı ile ilgili lab ve resim gösterimleri |
Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta |
Toprak sıkışması gözeneklilik, kılcak su hareketi, toprak havalanması / Toprak sıkışması ile ilgili, lab ve resim gösterimi, arazi gezisi |
Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Arazi Çalışması |
11. Hafta |
Toprağın kimyasal özellikleri, pH, toprak tepkimesi ile besinlerin yararlanılabilirliği, Asidik ve bazik toprakların iyileştirilmesi, katyon değişim kapasitesi (KDK), tuzluluk / pH ve tuzluluk ölçümünün gösterimi, pH ve KDK ile ilgili problem çözümleri, analiz sonuçlarının %, ppm, CmolC/kg olarak birbirlerine çevrimleri. |
Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Arazi Çalışması |
12. Hafta |
Toprak kolloidleri (organik madde ve kil mineralleri), toprak kolloidlerinin sınıflandırılması, oluşumu, besin ve su tutma özellikleri / Okuma tartışma. |
Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta |
Organik madde. Organik maddenin yapısı, ayrışma, organik maddenin su ve besin tutma özellikleri, organik maddenin toprak ve çevreye olan etkileri / Organik madde ile ilgili lab, resim ve arazi gösterileri. |
Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama |
14. Hafta |
Türkiyesnin coğrafik bölgelerine göre toprak tipleri ve bitki yetişmesi açısından değerlendirilmesi / Okuma tartışma |
Görsel Sunum Arazi Çalışması Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım |