Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilgisayar Destekli Tasarım I PEM106 2. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Dersi Verenler Arş. Gör. Sertaç KAYA
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencinin, bilgisayar destekli çizim programlarından olan Auto-CAD programını tanımasını, peyzaj tasarımı çalışmalarında bilgisayar kullanımı ön becerisine sahip olmasını, Auto-CAD programına yönelik temel komutlar ve bu komutların uygulandığı 2 boyutlu çizim çalışmaları ve örnek uygulamalar ile bu konuda kendisini geliştirmesini sağlamak.
Dersin İçeriği Bilgisayar Destekli Tasarım I
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: - Bilgisayar destekli çizim çalışmalarının peyzaj tasarım boyutuna katkılarını kavrayabilme - Peyzaj proje çalışmalarında gerekli olabilecek bilgisayar çizimlerinin görsel yaklaşımlarını kavrayarak ekranda proje ölçeği kavramına vakıf olabilme - Peyzaj projesi sunum çalışmalarına yardımcı olabilecek bilgisayar destekli sunum tekniklerini öğrenebilme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): -Bilgisayarda yıllara bağlı teknik gelişmeleri takip edebilme yetisini kazanabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): - Bilgisayar kullanımını pratikleştirerek çağdaş ve teknik anlamda mesleki birikime sahip olabilme yetisini geliştirme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Peyzaj Mimarlığı projelendirme çalışmalarında kullanılan Auto-CAD programının tanıtımı, CAD programları ile yapılmış olan peyzaj projelerinin incelenmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
2. Hafta Auto-CAD programının ara yüzünün tanıtımı, mouse ve klavye kullanımı ile komut girme yöntemlerinin incelenmesi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
3. Hafta Auto-CAD programında koordinat yöntemi ile sayısallaştırma işlemi Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
4. Hafta Auto-CAD program komutları (Zoom Menüsü Komutları) Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
5. Hafta Auto-CAD program komutları (Draw Menüsü Komutları) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Auto-CAD program komutları (Draw Menüsü Komutları ve yardımcı alt komutlar) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Auto-CAD program komutları (Modify Menüsü Komutları ve yardımcı alt komutlar) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Ara sınav - Auto-CAD program komutları (Modify Menüsü Komutları ve yardımcı alt komutlar) Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta Auto-CAD program komutları (Modify Menüsü Komutları) Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Auto-CAD programında renk, çizgi tipi, çizgi kalınlığı kullanma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Auto-CAD programında Katman (Layer) kullanımı Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Auto-CAD program komutları (Dimension Menüsü Komutları) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Auto-CAD programı kullanarak örnek plan çizimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
14. Hafta Auto-CAD programı kullanarak örnek plan çizimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati
Kaynaklar
Demiryürek, M.Ş., 2018, AutoCAD 2018 Eğitim Kitabı Başak, H., 2007, AutoCAD Uygulamaları, Nobel Yayıncılık,
Gök,K; Autocad 2010, Seçkin Yayımcılık Güven,
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 1 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 1 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 5 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 1 8
Araştırma 10 1 10
Sözel Anlatım 14 0,5 7
Görsel Sunum 14 0,5 7
Uygulama 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 104
Dersin AKTS Kredisi 4,0