Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türkiye Peyzajı PEM107 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersi Verenler Prof. Dr. Aybike Ayfer KARADAĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türkiye’nin doğal ve kültürel peyzaj özelliklerini ifade edebilmek; dünyanın diğer peyzajlarından farklılıklarını ortaya koyabilmektir. Ayrıca Türkiye peyzajındaki güncel değişimleri fark edebilmek ve sorgulayabilmektir.
Dersin İçeriği Türkiye Peyzajı
Ders Öğrenme Kazanımları - Türkiye’nin doğal ve kültürel peyzaj özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Türkiye peyzajının diğer ülke peyzajlarından farkını irdeleyebilmek
- Türkiye peyzajının korunmasının önemini kavramak
- Türkiye peyzajında değişimleri sorgulayabilmek
- Türkiye peyzajının özelliklerinin planlama ve tasarım süreçlerinde önemli bir rehber olduğunu anlama
- Mekânsal planlama süreçlerinde, Türkiye peyzajının korunması ve geliştirilmesinin önemini kavrama
- Türkiye peyzajındaki değişimler için etik tutum
- Türkiye peyzajının korunması, geliştirilmesi, planlanması ve yönetimi için öneriler sunabilme
- Peyzaj planlama ve tasarım süreçlerinde, Türkiye peyzaj özelliklerini değerlendirmeye ilişkin öneriler sunabilme
- Türkiye peyzajındaki güncel değişiklikleri sorgulamaya yönelik raporlar geliştirebilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı ve derse ilişkin genel kavramlar Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Türkiye’nin özel ve matematiksel konumu, konum kaynaklı özellikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
3. Hafta Türkiye’nin doğal peyzaj özellikleri, jeolojik özellikler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Türkiye’nin topoğrafik özellikleri Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Türkiye’nin topoğrafik özellikleri Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
6. Hafta Türkiye’nin hidrolojik özellikleri Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Türkiye’nin toprak özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Türkiye’nin bitki örtüsü ve yaban yaşamı özellikleri (Biyoçeşitliliği) Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Türkiye’nin iklim özellikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
11. Hafta Türkiye’nin kültürel peyzaj özellikleri, idari yapılanması ve eğitim altyapısı Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Türkiye’nin demografik yapısı, Türkiye’de mevcut alan kullanımları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
13. Hafta Türkiye’nin ulaşım alt yapısı ve Türkiye’nin enerji kaynakları
14. Hafta Türkiye’nin madenleri, Türkiye’nin ekonomik alt yapısı Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
Kaynaklar
Karadağ, A. A. 2021. Türkiye Peyzajı. Basılmamış Ders Notu, Düzce Üniversitesi, Düzce.
Atalay, İ. 2016. Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Meta Basım Matbacılık.
Hayır Kanat, M., 2016. Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Nobel Akademik Yayıncılık
Yılmaz, M.2016. Türkiye'nin Değişen Nüfus Yapısı, Çantay Kitapevi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
PY1 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 12 1 12
Araştırma 12 1 12
Görsel Sunum 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 56
Dersin AKTS Kredisi 2,0