Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çizim ve Grafik Anlatım Tekniği PEM103 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Dersi Verenler Prof. Dr. Mehmet Kıvanç AK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gerek peyzaj tasarımı gerekse peyzaj planlamaya yönelik proje çalışmaları ve sunumları için gerekli her türlü teknik çizim araç gereçleriyle temel bilgiler, iki boyutlu çizim yöntem ve tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Çizim ve Grafik Anlatım Tekniği
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: - Peyzaj mimarlığında çizimin önemini kavrayabilme - Yeni gelişmeleri izleyebilme ve bilgisayar çizim programlarının gerekliliğini kavrayabilme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): - Objeleri zihinde canlandırma becerisini geliştirebilme
- Yapma, beceri (psikomotor): - Teknik çizim araç ve gereçlerini kullanabilme - Önemli geometrik çizim yöntemlerini gerçekleştirebilme - Peyzaj projeleri hazırlanmasına yönelik gerekli çizim yöntem ve tekniklerini öğrenebilme - Çizime yönelik sorun çözme becerisini kazanabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Teknik çizimin önemi, peyzaj mimarlığında teknik çizimin gerekliliği Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
2. Hafta Teknik çizim araç ve gereçleri (kağıtlar, kalemler ve cetveller) Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Teknik çizim araç ve gereçleri (gönyeler, pergeller, şablonlar, çizim makineleri, bilgisayarlar vb) Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
4. Hafta Serbest el yazı ve çizim teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
5. Hafta Önemli geometrik çizim yöntemleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Bitki plan ve görünüş çizimleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Ölçek ve ölçülendirme teknikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
8. Hafta Arasınav - Ölçek ve ölçülendirme teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
9. Hafta Görünüş çıkarma çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
10. Hafta Kesit alma yöntem ve teknikleri Uygulama Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Kesit alma yöntem ve teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
12. Hafta Teknik çizim temel bilgilerinin peyzaj mimarlığı çizimine uyarlanması Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Teknik çizim temel bilgilerinin peyzaj mimarlığı çizimine uyarlanması Ders Saati Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Basit örnek proje çalışması Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
Kaynaklar
ÖZKAN, M. B., 2002. Peyzaj Mimarlığı Çizim Tekniği. Ders Kitabı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını. Bornova-İzmir
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 2 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 3 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 5 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 2 0 0 0 40,60
PY9 3 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 1 0 0 0 40,60
PY12 2 0 0 0 40,60
PY13 4 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 1 8
Araştırma 10 1 10
Sözel Anlatım 14 0,5 7
Görsel Sunum 14 0,5 7
Uygulama 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 104
Dersin AKTS Kredisi 4,0