Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü TOY302 6. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Arif GÜNGÖR
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Arif GÜNGÖR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, tur operatörlerinin temel vazifeleri olan tur planlaması, hazırlanması, pazarlaması ve yönetim sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini öğretmektir. Ayrıca Türkiye’deki seyahat acentalarının durumunu ve ülke ekonomisindeki yerini ayrıntılı bir biçimde irdelenecektir.
Dersin İçeriği
Ders Öğrenme Kazanımları - • Seyahat sektörünün önemli işletmelerinden tur operatörlerinin kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını bilme
- • Seyahat acentaları ve tur operatörleri çeşitlerini bilme
- • Tur operatörlerinin temel ürünü olan paket turların hazırlanması, planlanması, pazarlaması ve yönetilmesi konularında bilgi sahibi olma
- • Tur operatörlerinin yıllık çalışma programlarını bilme
- • Seyahat acentalarının özellikleri
- • Turizm işletmelerinde seyahat acentalarının ve tur operatörlerinin rolünü kavrayabilme
- • Paket tur hazırlayabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Seyahatin ve seyahat işletmelerinin Türkiye ve dünyadaki tarihi gelişimi
2. Hafta Turizmde dağıtım sistemi ve dağıtım sistemleri içerisinde seyahat işletmelerini yeri ve önemi
3. Hafta Seyahat işletmelerinde organizasyonel yapı ve hukuki mevzuat
4. Hafta Seyahat sektörü işletmelerinden seyahat acentaları ve fonksiyonları
5. Hafta Seyahat sektörü işletmelerinden tur operatörleri ve fonksiyonları
6. Hafta Paket tur, tur çeşitleri ve turlarda görev alan elemanlar
7. Hafta Tur planlaması, destinasyon seçimi, satın alma işlemleri, tamamlayıcı hizmetlerin ve fiyatın belirlenmesi
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Turun gerçekleştirilmesi, yer hizmetleri, turun yönetilmesi ve tamamlanması
10. Hafta Seyahat acenteciliği ve tur operatörlüğünde biletleme teknikleri (ticketing)
11. Hafta Ödev uygulama ve anlatımı
12. Hafta Ödev uygulama ve anlatımı
13. Hafta Ödev uygulama ve anlatımı
14. Hafta Ödev uygulama ve anlatımı
Kaynaklar
İÇÖZ, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi, Ankara.
YÜRİK, E. Özkan ve TÜRKSOY Adnan (2002), Havayolu Ulaşımı ve Biletleme, Turhan Kitapevi, Ankara.
MISIRLI, İrfan (2001), Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Detay Yayınevi, Ankara.
ZENGİN, Burhanettin (2004), Turizm İşletmeleri, kitap içinde 2. Bölüm “Seyahat İşletmeleri”, Değişim Yayınları, İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 2 2
Ödev 2 1 2 2
Final 1 1 1
Uygulama 3 3 9
Uygulama DS 3 3 9
Sınıf İçi Etkinlik 3 3 9
Toplam İş Yükü 33
Dersin AKTS Kredisi 5,0