Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | AIB204 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Dr. Barış ÇATAL |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Dr. Barış ÇATAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk Gençliği´ni millî, insanî, manevî ve kültür değerlerinin bilincinde, Yüce Atatürk´ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti´nin birer ferdi olarak, devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, Türk Devleti´nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olduğuna inanan ve bundan haklı bir gurur duyan, Atatürk İlkeleri´ni yürekten anlayarak, içtenlikle benimseyen, bu inançlardan aldığı güçle memleketine daha yararlı olmaya çalışan kimseler olarak yetiştirmek. |
Dersin İçeriği | |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • TBMM’nin açılışında karşı karşıya kalınan siyasal ve askeri engelleri kavrayabilme - • İstanbul hükümetleri ile işgal devletlerinin yakın işbirliğini örnekleyebilme - • İnsan kaynakları yönünden eksiklerin nasıl giderildiğini örnekleyebilme - • Para ve malzeme eksikliğinin nasıl giderildiğini örnekleyebilme - • Cephelerdeki askeri başarılar ve bunların etkenlerini örnekleyebilme - • Askeri başarıların siyasal zemine nasıl taşındığını sonuçları ile değerlendirebilme - • Mondros Mütarekesi ile Mudanya Mütarekesi’ni çok yönlü olarak karşılaştırabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | TBMM’nin açılışına yönelik hazırlıklar | |
2. Hafta | TBMM’nin açılışı, yapısı ve çalışmaları | |
3. Hafta | TBMM’ye karşı tepkiler | |
4. Hafta | Ulusal Ordu’nun kurulması, insan, para ve malzeme kaynakları | |
5. Hafta | Sevr Anlaşması ve hükümleri | |
6. Hafta | Doğu Cephesi, Gümrü Anlaşması | |
7. Hafta | Güney Cephesi, Batı Cephesi, I. İnönü Savaşı ve Londra Konferansı | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Moskova Anlaşması, TBMM’nin ilk anayasası | |
10. Hafta | II. İnönü Savaşı, Kütahya Eskişehir Muharebeleri | |
11. Hafta | Sakarya Savaşı ve sonuçları, Ankara Anlaşması | |
12. Hafta | TBMM’ de düşünsel farklılaşmalar | |
13. Hafta | Büyük Taarruz | |
14. Hafta | Mudanya Ateşkes Anlaşması |
• Atatürkçülük III, Atatürkçü Düşünce Sistemi, İstanbul 1984. |
• SEZER, Emin ve ARI, Âdem. "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Ders Notları" Sakarya 1999. |
Atatürk, (Komutan, Devrimci ve Devlet Adamı Yönleriyle), Genel Kurmay A.T.ve S.E. Başkanlığı Yayınları, Ankara 1980. |
• Atatürkçülük I, Atatürk´ün Görüş ve Direktifleri, İstanbul 1984. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Atatürkçülük, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürkçülük II, Atatürk ve Atatürkçülükle İlgili Makaleler, İstanbul 1984 |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/2, Atatürk İnkılâpları, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/1, Türk İnkılâbı´nın Hazırlık Dönemi ve Türk İstiklâl Savaşı, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997 |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/1, Türk İnkılâbı´nın Hazırlık Dönemi ve Türk İstiklâl Savaşı, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/2, Atatürk İnkılâpları, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 2 | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 9 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |