Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yönetim ve Organizasyon TOY205 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere yönetim ve organizasyon hakkında temel bilgilerin verilmek ve yönetim kuram ve fonksiyonlarının öğretmektir.
Dersin İçeriği Yönetim Tanımı; Yönetim Sürecinin Temel Özellikleri; İşletmeler İçin Önemi; Benzer Kavramlarla Karşılaştırma; Yönetim Biliminin Gelişimi; Modern Yönetim Akımları; Yönetim Düşüncesi ve Örgüt Kuramı; Karşılaştırma ve Değerlendirme; Yönetim Sistemi; Yönetimde Karar Alma; Yetki ve Güç Kavramları; Özellikleri; Yetki Göçerimi; Organizasyon Kavramı: Özellikleri, İlkeleri, Organizasyon süreci ve planlama süreci ile karşılaştırma, Bölümlendirme, Kadrolama; Özellikleri, Kadrolama süreci; Yöneltme: Özellikleri, Yöneltme süreci; Organizasyon Yapıları; Klasik Yaklaşımdan Günümüze Organizasyon Yapılarındaki Değişim; Karşılaştırma; Koordinasyon; Denetim: Özellikleri, Denetim süreci.
Ders Öğrenme Kazanımları - • Yönetim ve örgütle ilgili teknik, yöntem, model ve yaklaşımları tartışabilmek
- • İşletme yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama ve uygulayabilmek
- • Yönetim sorunlarının çözümüne ilişkin yönetim becerilerini kullanabilmek
- • Yönetim teorilerinin karşılaştırmalı olarak eleştirel biçimde değerlendirebilmek
- • Günümüz yönetim anlayışını geçirilen evreler ışığında sorgulayabilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yönetim ve Yönetici Kavramları, Yönetimin Temel Özellikleri
2. Hafta Yönetimin Tarihsel Gelişimi - Klasik (Geleneksel) ve Neo-Klasik (Davranışsal) Yönetim Yaklaşımı
3. Hafta Modern Teoriler Post-Modern (Çağdaş) Teoriler
4. Hafta Yönetimin Temel Fonksiyonları – Planlama, Örgütleme, Yöneltme
5. Hafta Yönetimin Temel Fonksiyonları – Koordinasyon, Denetleme
6. Hafta Yöneticilik ve Liderlik
7. Hafta Modern Liderlik Yaklaşımları
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Sistem ve Durumsallık Yaklaşımı ve ödev uygulama
10. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Z Teorisi ve ödev uygulama
11. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Zaman Yönetimi, Stratejik Yönetim ve ödev uygulama
12. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Kıyaslama ve Öğrenen Organizasyonlar ve ödev uygulama
13. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Değişim Mühendisliği, Dış Kaynak Kullanma ve Şebeke Organizasyon ve ödev uygulama
14. Hafta Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Personel Güçlendirme ve Kademe Azaltma ve ödev uygulama
Kaynaklar
Tamer Koçel, İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Yayınları
Peter Drucker Yönetim: Örnek Vakalar
Dr.Fatma Atıgan (2016). Yönetim ve Organizasyon, Nobel Yayınevi, Ankara
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Ödev 2 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 1 1 1
Toplam İş Yükü 5
Dersin AKTS Kredisi 4,0