Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yönetim ve Organizasyon | TOY205 | 3. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere yönetim ve organizasyon hakkında temel bilgilerin verilmek ve yönetim kuram ve fonksiyonlarının öğretmektir. |
Dersin İçeriği | Yönetim Tanımı; Yönetim Sürecinin Temel Özellikleri; İşletmeler İçin Önemi; Benzer Kavramlarla Karşılaştırma; Yönetim Biliminin Gelişimi; Modern Yönetim Akımları; Yönetim Düşüncesi ve Örgüt Kuramı; Karşılaştırma ve Değerlendirme; Yönetim Sistemi; Yönetimde Karar Alma; Yetki ve Güç Kavramları; Özellikleri; Yetki Göçerimi; Organizasyon Kavramı: Özellikleri, İlkeleri, Organizasyon süreci ve planlama süreci ile karşılaştırma, Bölümlendirme, Kadrolama; Özellikleri, Kadrolama süreci; Yöneltme: Özellikleri, Yöneltme süreci; Organizasyon Yapıları; Klasik Yaklaşımdan Günümüze Organizasyon Yapılarındaki Değişim; Karşılaştırma; Koordinasyon; Denetim: Özellikleri, Denetim süreci. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • Yönetim ve örgütle ilgili teknik, yöntem, model ve yaklaşımları tartışabilmek - • İşletme yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama ve uygulayabilmek - • Yönetim sorunlarının çözümüne ilişkin yönetim becerilerini kullanabilmek - • Yönetim teorilerinin karşılaştırmalı olarak eleştirel biçimde değerlendirebilmek - • Günümüz yönetim anlayışını geçirilen evreler ışığında sorgulayabilmek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Yönetim ve Yönetici Kavramları, Yönetimin Temel Özellikleri | |
2. Hafta | Yönetimin Tarihsel Gelişimi - Klasik (Geleneksel) ve Neo-Klasik (Davranışsal) Yönetim Yaklaşımı | |
3. Hafta | Modern Teoriler Post-Modern (Çağdaş) Teoriler | |
4. Hafta | Yönetimin Temel Fonksiyonları – Planlama, Örgütleme, Yöneltme | |
5. Hafta | Yönetimin Temel Fonksiyonları – Koordinasyon, Denetleme | |
6. Hafta | Yöneticilik ve Liderlik | |
7. Hafta | Modern Liderlik Yaklaşımları | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Sistem ve Durumsallık Yaklaşımı ve ödev uygulama | |
10. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Z Teorisi ve ödev uygulama | |
11. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Zaman Yönetimi, Stratejik Yönetim ve ödev uygulama | |
12. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Kıyaslama ve Öğrenen Organizasyonlar ve ödev uygulama | |
13. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Değişim Mühendisliği, Dış Kaynak Kullanma ve Şebeke Organizasyon ve ödev uygulama | |
14. Hafta | Yönetim Biliminde Yeni Yaklaşımlar – Personel Güçlendirme ve Kademe Azaltma ve ödev uygulama |
Tamer Koçel, İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Yayınları |
Peter Drucker Yönetim: Örnek Vakalar |
Dr.Fatma Atıgan (2016). Yönetim ve Organizasyon, Nobel Yayınevi, Ankara |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 2 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |