Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | AIB203 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Dr. Barış ÇATAL Öğr. Gör. Tuğba AŞAN |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Dr. Barış ÇATAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Amasya Genelgesi’nin neden ihtilal bildirisi olarak tanımlandığını değerlendirebilme - Erzurum ve Sivas Kongreleri’nin Türk bağımsız savaşı açısından önemini kavrama ve tartışabilme - Kurtuluş Savaşı’nı hazırlayan koşulları değerlendirebilme - Türk Devrimi’nin dünyadaki diğer devrimlerle benzerlik ve farklılık gösteren yönlerini analiz edebilme - • Türk Devrimi’nin dünyadaki diğer devrimlerle benzerlik ve farklılık gösteren yönlerini analiz edebilme - I. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan gelişmeleri, bu gelişmeler karşısında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının tutumunu analiz edebilme - Misak-ı Milli’nin Türk devrimindeki yerini analiz edebilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İnkılâp Tarihinin anlamı, inkılâp kavramı | |
2. Hafta | Reform, evrim, hükümet darbesi kavramlarının açıklanması | |
3. Hafta | Reform, evrim, hükümet darbesi kavramlarının açıklanması | |
4. Hafta | Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girmesi, savaşın sona ermesi | |
5. Hafta | Osmanlı Devleti’nin parçalanmaya başlaması | |
6. Hafta | Müdafaa-i Hukuk Dernekleri’nin kuruluşu | |
7. Hafta | Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’daki çalışmaları | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya çekilmesi | |
10. Hafta | Samsun, Havza çalışmaları, Amasya Tamimi | |
11. Hafta | Kongreler: Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi | |
12. Hafta | Misak-ı Milli’den TBMM’ye, Amasya Görüşmeleri | |
13. Hafta | Meclis-i Mebusan’ın açılması, Misak-ı Milli’nin ilanı | |
14. Hafta | TBMM’nin açılışına yönelik hazırlıklar |
Atatürkçülük III, Atatürkçü Düşünce Sistemi, İstanbul 1984. |
• SEZER, Emin ve ARI, Âdem. "Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Ders Notları" Sakarya 1999. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/2, Atatürk İnkılâpları, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Atatürkçülük, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/2, Atatürk İnkılâpları, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/1, Türk İnkılâbı´nın Hazırlık Dönemi ve Türk İstiklâl Savaşı, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997 |
Atatürk, (Komutan, Devrimci ve Devlet Adamı Yönleriyle), Genel Kurmay A.T.ve S.E. Başkanlığı Yayınları, Ankara 1980. |
• Atatürkçülük I, Atatürk´ün Görüş ve Direktifleri, İstanbul 1984. |
Atatürkçülük II, Atatürk ve Atatürkçülükle İlgili Makaleler, İstanbul 1984. |
• Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I/1, Türk İnkılâbı´nın Hazırlık Dönemi ve Türk İstiklâl Savaşı, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara 1997. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |