Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İşletmeye Giriş | TOY102 | 2. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİNKAYA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İşletmeciliğin temel kavramlarını ve genel bilgilerini öğrenme amaçlanmaktadır. Ders kapsamında genel olarak işletmenin temel fonksiyonları işlenecektir. Öte yandan yönetim fonksiyonu diğer işletme fonksiyonları arasındaki ilişkiler incelenecektir. |
Dersin İçeriği | . |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İşletmecilik temel kavramlarını anlayabilme - İşletmeyi sistem olarak kavrama - İşletme türleri ve hukuki yapılarını kavrama - İşletme kuruluşu ve büyüklüklerini kavrama - İşletmenin, genel, temel, kolaylaştırıcı ve destekleyici fonksiyonlarını kavrama |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İnsan ihtiyaçları ve özellikleri,İktisadi mal ve hizmetler, iktisadi faaliyetler, girişimcilik ve diğer | |
2. Hafta | İşletme kavramı, işletmenin genel ve özel amaçları İşletmeciliğin ve İşletme yönetiminin gelişimi | |
3. Hafta | İşletmenin sistem olarak incelenmesi | |
4. Hafta | İşletmelerin sınıflandırılması ve, hukuki yapıları | |
5. Hafta | İşletmelerin kuruluşu ve kapasite | |
6. Hafta | Yönetim kavramı ve yönetimin süreç, bilim, sanat ve meslek boyutu | |
7. Hafta | Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon, kontrol) | |
8. Hafta | ARASINAV | |
9. Hafta | Pazarlama Kavramı, pazarlama anlayışları ve pazarlama fonksiyonları | |
10. Hafta | Pazarlama karması: ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma | |
11. Hafta | Üretim kavramı ve günümüz üretiminin özellikleri, üretim sistemleri ve üretim yönetimi | |
12. Hafta | Finans kavramı, işletmenin finansal yapısı, finansman türleri, finansman kaynakları, finansal tablolar ve rasyolar | |
13. Hafta | İşletmelerde insan kaynakları yönetimi | |
14. Hafta | İşletmenin destekleyici fonksiyonları: Ar-Ge, halkla ilişkiler ve muhasebe |
COŞKUN, R. (2006) İşletmeye Giriş, Sakarya Yayınevi, İstanbul |
MIRZE, S. Kadir (2006) Introduction to Business, Literatür Yayıncılık |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 5 | 5 |
Ödev 2 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 5 | 5 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 33 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |