Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Güç Sistemleri Analizi I EEM372 6. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze eğitim
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Enerji iletim sistemlerinin temelleri, elektriksel hesaplarda temel kavramlar, kısa, orta uzun ve uzun hatlarda akım-gerilim bağıntılarından eşdeğer devrelerinin çıkarımı, ABCD parametreleri ile gösterimi, verim ve gerilim regülasyonu ifadelerinin elde edilmesi, Kayıpsız hatlarda akım-gerilim bağıntılarının çıkarımı ve doğal güç kavramı,İletim hatlarında sürekli çalışmada karalılık sınırlaması (iletilebilecek en büyük gücün bulunması) ve reaktif güç kompanzasyonu, Enerji iletim sisteminin gerçek değerlerle çözümü Elektrik enerji sistemlerinde pu (birim) değerlerle işlem yapmanın önemi ve I,V,Z ve Y değerinin birim değerlere dönüştürülmesi, bara admitans matrisinin hesaplanması, simetrik arıza hesabının yapılması,yük akışı gibi konuların öğrenilmesi.
Dersin İçeriği Enerji iletim sistemlerinin temelleri, elektriksel hesaplarda temel kavramlar, kısa, orta uzun ve uzun hatlarda akım-gerilim bağıntılarından eşdeğer devrelerinin çıkarımı, ABCD parametreleri ile gösterimi, verim ve gerilim regülasyonu ifadelerinin elde edilmesi. Kayıpsız hatlarda akım-gerilim bağıntılarının çıkarımı ve doğal güç kavramı Simetrili bileşenler teorisi. Pozitif, negatif ve sıfır bileşen devreleri. Güç sistemlerinde simetrisiz kısa devreler; faz-toprak, faz-faz ve iki faz-toprak kısa devre analizleri. Güç Sistemlerinin matris analizi ve çözüm metotları. Yük akışı. Güç sistemlerinde kararlılık.
Ders Öğrenme Kazanımları - İletim hattı parametrelerini hesaplar.
- Kısa, orta uzun ve uzun iletim hatlarının eşdeğer devrelerini oluşturur.
- Kısa, orta uzun ve uzun iletim hatlarının akım-gerilim bağıntılarını elde eder.
- Gerilim regülasyonu, hat verimi, sürekli durum kararlılık sınırı, doğal yüklenme kavramlarını tanımlar.
- İletim hatlarında reaktif güç kompanzasyonu çeşitlerini listeler.
- İletim sisteminin farklı yüklenme durumlarında akım, gerilim ve güçleri hesaplar.
- İletim sistemlerinin per-unit modellemesini yapar.
- İletim sisteminin güç sistemi içerisindeki yeri ve özelliklerini açıklar.
- Simetrili bileşenler teorisini öğrenir.
- Pozitif, negatif ve sıfır bileşen devrelerinin modellenmesi öğrenir.
- Yük akışı probleminin matematiksel çözümlemesini gerçekleştirir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Enerji İletim sistemlerinin tanıtımı, iletim sistemleri ile ilgili temel kavramlar (Fazör, akım, gerilim güç kavramları, üç fazlı sistemler)
2. Hafta Enerji İletim sistemlerinin tanıtımı, iletim sistemleri ile ilgili temel kavramlar (Fazör, akım, gerilim güç kavramları, üç fazlı sistemler)
3. Hafta İletim hattı Parametreleri, Hat Empedans ve Admitans Elemanlarının Hesaplanması (Hat direnci endüktansı ve kapasitansı)
4. Hafta İletim hattı modellemesi, kısa hatların modellemesi, akım ve gerilim bağıntılarının çıkarılması, gerilim regülasyonu, hat verimi.
5. Hafta Orta uzunluktaki hatların modellenmesi, PI ve T eşdeğer devrelerinin akım-gerilim bağıntılarının çıkarılması, fazör diyagramının çizilmesi
6. Hafta Uzun iletim hatların Modellenmesi, Akım gerilim bağıntılarının çıkarılması, gerilim regülasyonu ve verim.
7. Hafta Uzun iletim hatların Modellenmesi, Akım gerilim bağıntılarının çıkarılması, gerilim regülasyonu ve verim.
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta A,B,C,D parametrelerinin belirlenmesi ve ilgili örnek çözümleri
10. Hafta Sürekli Durumda Maximum Güç İletimi
11. Hafta Per-unit kavramı, Elektriksel büyüklüklerin per-unit değerinin hesaplanması, per-unit dönüşümü
12. Hafta Bara admitans matrisinin elde edilmesi ve ilgili örnek çözümleri
13. Hafta Güç Akışı
14. Hafta Güç sistemlerinde kararlılık
Kaynaklar
Glover J.D., Sarma M.S., Overbye T.J. Güç Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı, Nobel Akademi,5.Basım,2017.
Saadat, H. Power System Analysis, Mc Graw Hill Series, Vol.2 1999
Gönen,T. Electric Power Transmission System Engineering Analysis and Design, Singapore:1988,
Arifoğlu, U. Enerji İletim Sistemleri Ders Notları.1995.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 18 18
Ödev 2 1 18 18
Final 1 2 2
Uygulama 1 18 18
Uygulama DS 1 14 14
Sınıf İçi Etkinlik 1 14 14
Toplam İş Yükü 128
Dersin AKTS Kredisi 5,0