Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Elektromanyetik Dalga Teorisi | EEM361 | 5. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Anlatım, ödev |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Musa ÇADIRCI |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Musa ÇADIRCI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Zamanla-Değişen alanları kavrayabilme ve Maxwell-Denklemlerinin fiziksel anlamlarını anlayıp uygulayabilme. Düzlemsel elektromanyetik Dalgaların temellerini anlamak. İletim hatları teorisi ve uygulamaları hakkında temel bilgi edinme. Dalga Kılavuzları ve çeşitlerini hakkında bilgi edinme. |
Dersin İçeriği | Faraday Elektromanyetik İndüklenme Kanunu Maxwell- Denklemeleri, Elektromanyetik Sınır Sartları Zamanda Harmonik Alanlar, Elektromanyetik Spektrum Düzlemsel Elektromanyetik Dalgalar, Elektromanyetik güç akışı ve poynting vektörü, genel iletim hattı denklemleri ve parametreleri Sonlu ve Sonsuz iletim hatlarında dalga özellikleri, Dalga Klavuzları ve TEM, TM, TE dalga çeşitlerinin klavuz boyunca davranışları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1. Zamanla değişen alanların hesaplama metotlarını bilir ve kullanır. 2. Maxwell denklemlerini elektromanyetik dalgaya uygulanabilirliğini bilir. 3. Elektromanyetik bir dalganın farklı ortamlarda ilerlemesini irdeleyebilir. 5. İletim hatlarını ve dalga kılavuzlarını temel olarak modelleyebilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Faraday Elektromanyetik İndüklenme Kanunu | |
2. Hafta | Maxwell- Denklemeleri ve potansiyel fonksiyonları, Elektromanyetik Sınır Sartları | |
3. Hafta | Zamanda Harmonik Alanlar, Fazör Gösterimleri, Elektromanyetik Spektrum | |
4. Hafta | Düzlemsel Elektromanyetik Dalgalar, TEM dalgaları ve polarizasyon | |
5. Hafta | Az ve çok kayıplı ortamlarda TEM dalgaları, Grup Hızı | |
6. Hafta | Elektromanyetik güç akışı ve poynting vektörü | |
7. Hafta | Düzlem Dalgaların Ortam Değişikliği | |
8. Hafta | Düzlem dalgaların sınırlara eğik gelişi, tam yansıma, dik ve paralel kutuplanma, Brewster açısı | |
9. Hafta | Enine Elektromanyetik dalgaların dalga kılavuzunda ilerlemeleri ve genel iletim hattı denklemleri ve parametreleri | |
10. Hafta | Sonlu ve Sonsuz iletim hatlarında dalga özellikleri, Öz empedans, Duran dalga oranı | |
11. Hafta | Smith Grafiği, iletim hatlarında empedans uyumlama | |
12. Hafta | Dalga Klavuzları ve TEM, TM, TE dalga çeşitlerinin klavuz boyunca davranışları | |
13. Hafta | Dalga kılavuzları ve çeşitleri | |
14. Hafta | boşluk rezanatörleri |
David K. Cheng; Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 40,60 |
PY3 | 4 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 40,60 |
PY5 | 3 | 0 | 40,60 |
PY6 | 3 | 0 | 40,60,40,60 |
PY7 | 4 | 0 | 40,60 |
PY10 | 4 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Araştırma | 1 | 12 | 12 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 77 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |