Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Elektromanyetik Dalga Teorisi EEM361 5. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Anlatım, ödev
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Musa ÇADIRCI
Dersi Verenler Doç. Dr. Musa ÇADIRCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Zamanla-Değişen alanları kavrayabilme ve Maxwell-Denklemlerinin fiziksel anlamlarını anlayıp uygulayabilme. Düzlemsel elektromanyetik Dalgaların temellerini anlamak. İletim hatları teorisi ve uygulamaları hakkında temel bilgi edinme. Dalga Kılavuzları ve çeşitlerini hakkında bilgi edinme.
Dersin İçeriği Faraday Elektromanyetik İndüklenme Kanunu Maxwell- Denklemeleri, Elektromanyetik Sınır Sartları Zamanda Harmonik Alanlar, Elektromanyetik Spektrum Düzlemsel Elektromanyetik Dalgalar, Elektromanyetik güç akışı ve poynting vektörü, genel iletim hattı denklemleri ve parametreleri Sonlu ve Sonsuz iletim hatlarında dalga özellikleri, Dalga Klavuzları ve TEM, TM, TE dalga çeşitlerinin klavuz boyunca davranışları
Ders Öğrenme Kazanımları - 1. Zamanla değişen alanların hesaplama metotlarını bilir ve kullanır. 2. Maxwell denklemlerini elektromanyetik dalgaya uygulanabilirliğini bilir. 3. Elektromanyetik bir dalganın farklı ortamlarda ilerlemesini irdeleyebilir. 5. İletim hatlarını ve dalga kılavuzlarını temel olarak modelleyebilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Faraday Elektromanyetik İndüklenme Kanunu
2. Hafta Maxwell- Denklemeleri ve potansiyel fonksiyonları, Elektromanyetik Sınır Sartları
3. Hafta Zamanda Harmonik Alanlar, Fazör Gösterimleri, Elektromanyetik Spektrum
4. Hafta Düzlemsel Elektromanyetik Dalgalar, TEM dalgaları ve polarizasyon
5. Hafta Az ve çok kayıplı ortamlarda TEM dalgaları, Grup Hızı
6. Hafta Elektromanyetik güç akışı ve poynting vektörü
7. Hafta Düzlem Dalgaların Ortam Değişikliği
8. Hafta Düzlem dalgaların sınırlara eğik gelişi, tam yansıma, dik ve paralel kutuplanma, Brewster açısı
9. Hafta Enine Elektromanyetik dalgaların dalga kılavuzunda ilerlemeleri ve genel iletim hattı denklemleri ve parametreleri
10. Hafta Sonlu ve Sonsuz iletim hatlarında dalga özellikleri, Öz empedans, Duran dalga oranı
11. Hafta Smith Grafiği, iletim hatlarında empedans uyumlama
12. Hafta Dalga Klavuzları ve TEM, TM, TE dalga çeşitlerinin klavuz boyunca davranışları
13. Hafta Dalga kılavuzları ve çeşitleri
14. Hafta boşluk rezanatörleri
Kaynaklar
David K. Cheng; Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40,60
PY2 4 0 40,60
PY3 4 0 40,60
PY4 3 0 40,60
PY5 3 0 40,60
PY6 3 0 40,60,40,60
PY7 4 0 40,60
PY10 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Araştırma 1 12 12
Diğer Faaliyetler 1 14 14
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 5 5
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 77
Dersin AKTS Kredisi 3,0