Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Diferansiyel Denklemler EEM269 3. Yarıyıl 4 + 0 4,0 6,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Filiz BİRBİR ÜNAL
Dersi Verenler Prof. Dr. Filiz BİRBİR ÜNAL
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, adi diferansiyel denklemlerin ve bunların çözüm yöntemlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği Adi diferansiyel denklemler, Lineer diferansiyel denklemler, çözüm yöntemleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Diferansiyel denklemleri sınıflandırabilme,
- Birinci ve yüksek mertebeden diferansiyel denklemleri sınıflandırabilme ve çözebilme,
- Lineer diferansiyel denklemleri çözebilme,
- Lineer diferansiyel denklem sistemlerini çözebilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Temel tanımlar, ayrılabilir denklemler ve bu forma indirgenebilir denklemler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Tam diferansiyel denklemler ve integral çarpanları Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Birinci mertebeden lineer denklemler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
4. Hafta Bazı özel tipte diferansiyel denklemler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Yüksek mertebeden diferansiyel denklemler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Lineer sabit katsayılı diferansiyel denklemler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
7. Hafta Belirsiz katsayılar yöntemi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
8. Hafta Lagrange sabitlerin değişimi yöntemi Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Ters operatör yöntemi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Değişken katsayılı diferansiyel denklemler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta Kanonik forma indirgeme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Tam denklemler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta Seri çözüm yöntemi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Lineer adi diferansiyel denklem sistemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
F. Birbir Ünal, O. Demiryürek, Ders Notu
A. Büyükaksoy, G. Uzgören, Diferansiyel Denklemler Ders Notu
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 0 40,60
PY3 1 0 0 0 0 -
PY4 2 0 0 0 0 -
PY5 2 0 0 0 0 -
PY6 1 0 0 0 0 -
PY7 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 -
PY9 2 0 0 0 0 -
PY10 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Ödev 1 6 4 24
Ödev 2 5 4 20
Final 1 1,5 1,5
Uygulama 5 4 20
Uygulama DS 5 6 30
Sınıf İçi Etkinlik 14 4 56
Toplam İş Yükü 153
Dersin AKTS Kredisi 6,0