Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Elektromanyetik Alan Teorisi EEM266 4. Yarıyıl 4 + 0 4,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Filiz BİRBİR ÜNAL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı 1. Elektromagnetik alan teorisinin temellerinin öğretilmesi 2. Elektrostatik alanların öğretilmesi 3. Magnetostatik alanların öğretilmesi 4. Zamanla değişen alanların öğretilmesi
Dersin İçeriği Elektrostatik alanlar, magnetostatik alanlar
Ders Öğrenme Kazanımları - Vektör cebrini kullanma ve vektör diferansiyel operatörler ile hesaplama yapabilme,
- Elektrostatik alan, kuvvet ve potansiyel hesaplarını yapabilme,
- İletken ve dielektrik malzemelerdeki alanları hesaplama,
- Statik manyetik alan ve kuvvet hesaplama
- Manyetik malzemelerde statik manyetik alana ilişkin problemleri çözme,
- Faraday ve Ampere yasasını kullanarak elektromanyetik alan problemlerini çözme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Vektör analiz ve koordinat sistemleri Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Diferansiyel operatörler, gradyan, diverjans ve rotasyonel, Gauss ve Stokes teoremleri Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Statik elektrik alanlara giriş, Coulomb yasası
4. Hafta Boş uzayda elektrostatik alan, alan çizgileri, elektrostatik potansiyel ve iş Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Gauss ve Poisson bağıntıları, maddesel cisimlerde statik elektrik alan Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Polarizasyon kavramı, dielektrik ve iletken cisimler, sınır koşulları Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Görüntü yöntemi Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Kapasite ve kondansatör, elektrostatik enerji yoğunluğu Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Boşlukta statik manyetik alan, Lorentz kuvveti, kararlı akım ve Biot-Savart yasası Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Magnetik alanın sirkülasyonu, Amperé yasası Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Vektör potansiyel ve statik manyetik alanlara ilişkin temel denklemler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
12. Hafta Maddesel cisimlerde statik magnetik alan ve sınır koşulları Magnetik devreler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
13. Hafta Zamanla değişen alanlar için Faraday ve Ampere yasası Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
14. Hafta Maxwell denklemleri ve elektrodinamiğin temelleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
F. Birbir Ünal, O. Demiryürek, Ders Notu
M. Idemen, Elektromagnetik Alan Teorisinin Temelleri
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY3 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY4 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY6 1 0 0 0 0 0 0 -
PY7 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 0 -
PY9 2 0 0 0 0 0 0 -
PY10 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 2 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1,5 1,5
Ödev 1 4 4 16
Ödev 2 5 3 15
Final 1 1,5 1,5
Uygulama 5 3,5 17,5
Uygulama DS 5 4 20
Sınıf İçi Etkinlik 14 4 56
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0