Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislik Matematiği EEM210 4. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan DEMİRYÜREK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Elektrik-Elektronik mühendisliği için gerekli temel matematiksel kavramların öğrenilmesi
Dersin İçeriği Vektörel ve skaler alanlar, bir vektör fonksiyonun türevi, kısmi türev; Eğrilerin parametrik gösterimi; Teğet vektör, yay uzunluğu; Skaler bir fonksiyon için yönlü türev ve gradyent; Bir vektör fonksiyon için diverjans ve rotasyonel; Laplace operatörü; Korunumlu, solenoidal ve irrotasyonel alanlar; Vektör fonksiyonların çizgi integralleri; Bir kuvvet tarafından yapılan iş, yoldan bağımsızlık; Yüzey ve hacim integralleri; İntegral teoremleri: diverjans teoremi, Stokes teoremi; Kompleks Sayılar; Laplace ve ters Laplace dönüşümleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda vektör problemlerini tanımlama becerisi. Koordinat sistemleri arasında dönüştürme becerisi
- Vektör operatörlerini kullanma ve vektör problemlerini çözme becerisi
- Kompleks sayılarla işlem yapma becerisi
- Laplace ve ters Laplace dönüşümlerinin gerçekleştirme becerisi
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Skaler ve vektör büyüklükler, skaler ve vektör alan kavramları, vektör aritmetiği. Birim vektör ve konum vektörü Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Dik koordinat sistemleri; Kartezyen, silindirik koordinat sistemleri ve bu sistemlerde nokta ve vektör dönüşümleri Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Küresel koordinat sistemi, bu sistemde nokta ve vektör gösterimleri ve küresel-silindirik, küresel Kartezyen nokta ve vektör dönüşümleri Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati
4. Hafta Tam diferansiyel ve vektörel türevler, Nabla operatörü ve gradiyent ve Laplasyen kavramı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
5. Hafta Vektörel türevler; vektör alanın diverjansı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Vektörel türevler; vektör alanın rotasyoneli Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Vektör alanlar için çizgi, yüzey ve hacim integralleri Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama
8. Hafta Vektör alanlar için çizgi, yüzey ve hacim integralleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Gauss - Ostogradski teoremi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Stokes' teoremi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Kompleks sayılar ve kompleks düzlem Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta De Moivre Teoremi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Laplace dönüşümü Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
14. Hafta Ters Laplace dönüşümü Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
F. Birbir Ünal, O. Demiryürek, Ders Notu
M. R. Spiegel, Vector analysis, Schaum Outline series, 2019.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 0 40,60
PY3 1 0 0 0 0 -
PY4 4 0 0 0 0 40,60
PY6 1 0 0 0 0 -
PY7 0 0 0 0 0 -
PY8 2 0 0 0 0 -
PY9 2 0 0 0 0 -
PY10 0 0 0 0 0 -
PY11 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 36 36
Final 1 36 36
Uygulama 14 1 14
Sınıf İçi Etkinlik 14 3 42
Toplam İş Yükü 128
Dersin AKTS Kredisi 5,0