Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mühendislik Matematiği | EEM210 | 4. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan DEMİRYÜREK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Elektrik-Elektronik mühendisliği için gerekli temel matematiksel kavramların öğrenilmesi |
Dersin İçeriği | Vektörel ve skaler alanlar, bir vektör fonksiyonun türevi, kısmi türev; Eğrilerin parametrik gösterimi; Teğet vektör, yay uzunluğu; Skaler bir fonksiyon için yönlü türev ve gradyent; Bir vektör fonksiyon için diverjans ve rotasyonel; Laplace operatörü; Korunumlu, solenoidal ve irrotasyonel alanlar; Vektör fonksiyonların çizgi integralleri; Bir kuvvet tarafından yapılan iş, yoldan bağımsızlık; Yüzey ve hacim integralleri; İntegral teoremleri: diverjans teoremi, Stokes teoremi; Kompleks Sayılar; Laplace ve ters Laplace dönüşümleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kartezyen, silindirik ve küresel koordinatlarda vektör problemlerini tanımlama becerisi. Koordinat sistemleri arasında dönüştürme becerisi - Vektör operatörlerini kullanma ve vektör problemlerini çözme becerisi - Kompleks sayılarla işlem yapma becerisi - Laplace ve ters Laplace dönüşümlerinin gerçekleştirme becerisi |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Skaler ve vektör büyüklükler, skaler ve vektör alan kavramları, vektör aritmetiği. Birim vektör ve konum vektörü | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Dik koordinat sistemleri; Kartezyen, silindirik koordinat sistemleri ve bu sistemlerde nokta ve vektör dönüşümleri | Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
3. Hafta | Küresel koordinat sistemi, bu sistemde nokta ve vektör gösterimleri ve küresel-silindirik, küresel Kartezyen nokta ve vektör dönüşümleri | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati |
4. Hafta | Tam diferansiyel ve vektörel türevler, Nabla operatörü ve gradiyent ve Laplasyen kavramı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
5. Hafta | Vektörel türevler; vektör alanın diverjansı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Vektörel türevler; vektör alanın rotasyoneli | Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Vektör alanlar için çizgi, yüzey ve hacim integralleri | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama |
8. Hafta | Vektör alanlar için çizgi, yüzey ve hacim integralleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Gauss - Ostogradski teoremi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Stokes' teoremi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Kompleks sayılar ve kompleks düzlem | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | De Moivre Teoremi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Laplace dönüşümü | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
14. Hafta | Ters Laplace dönüşümü | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
F. Birbir Ünal, O. Demiryürek, Ders Notu |
M. R. Spiegel, Vector analysis, Schaum Outline series, 2019. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 36 | 36 |
Final | 1 | 36 | 36 |
Uygulama | 14 | 1 | 14 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |