Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş | EEM161 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK Doç. Dr. Uğur HASIRCI |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Uğur HASIRCI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrencilere Elektrik-Elektronik Mühendisliği mesleğinin tanıtılması ve meslek ile ilgili temel düzeyde ana konuları tanıtmak böylece bir bakış açısı kazandırarak adaptasyon ve motivasyon sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Mesleği, Üniversite ve Bölümün tanıtımı, Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde kullanılan temel birimler, elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının tanıtılması, Ohm Kanunu, Kirchoff’un Akım ve Gerilimler yasası, ölçme koruma sistemleri, yarıiletken aygıtlar ve elektronik sistemlerin temelleri, elektrik makineleri ve elektrik güç sistemleri, programlama ve bilgisayar sistemlerinin tanıtılması ve sayı sistemleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Matematik, Fen bilimleri ve Elektrik-Elektronik mühendisliği konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisine sahiptir. - Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında edindiği bilgi ve becerileri problem çözmede kullanabilmek; analitik ve stratejik düşünerek uygulamaya geçirebilmek - Mühendislik ile diğer bilimler arasındaki bağlantıyı kurar ve böylece karar verme ve uygulamada bilgiyi disiplinler arası olarak değerlendirir. - Elektrik Elektronik Mühendisliği alamnda edindiği bilgi ve becerileri sorgulayabilmek, eleştirel bakış açısına sahip olabilmek. - Elektrik Elektronik Mühendisliği alanının gerektirdiği algoritma ve teknikleri ve geçmiş verileri analiz ederek, yeni durumlar karşısında akıllı algılama ve tahmin yöntemlerini kullanabilmek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Üniversite, Fakülte ve Bölüm tanıtımı, (öğrenci yönetmelikleri tanıtımı) | |
2. Hafta | Meslek tanıtımı iş imkanları ilgili kurum ve kuruluşlar anabilim dallarının tanıtımı | |
3. Hafta | Temel (SI) ve türetilmiş birim sistemleri, iş , güç, enerji, kuvvet , klomb yasası, akım, gerilim iletken, yalıtkan , basit elektrik devresi | |
4. Hafta | Malzemeler (paramanyetik , diamanyetik, ferromanyatik malzamaler), basit manyetik devre | |
5. Hafta | Direnç devreleri ,direnç çeşitleri, ohm yasası, seri paralel devreler, kirşof akım ve gerilimler yasası | |
6. Hafta | elektrik ölçme cihazları elektrik kazaları, ilk yardım, topraklama, yalıtım, koruma cihazları | |
7. Hafta | Kondansatör, bobinler, temel AC devreler | |
8. Hafta | Haberleşme Sistemleri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Yarı iletkeler elektronik malzemelerin tanıtımı ve güç elektroniğin temelleri | |
10. Hafta | Mantık devreleri ve sayı sistemleri | |
11. Hafta | Elektrik makinalarının temelleri | |
12. Hafta | Güç Sistemlerinin temelleri ( üretim iletim dağıtım) | |
13. Hafta | Programlamanın temelleri algoritma ve programlama dilleri tanıtımı | |
14. Hafta | Haberleşme sistemlerinin temelleri |
Elekktrik - Elektronik Mühendisliğine Giriş , Şükrü Özen , Birsen Yayınevi |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY2 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 1 | - |
PY3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | - |
PY4 | 2 | 3 | 4 | 5 | 3 | 2 | - |
PY5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | - |
PY6 | 4 | 3 | 2 | 4 | 5 | 4 | - |
PY7 | 4 | 3 | 2 | 4 | 5 | 4 | - |
PY8 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | - |
PY9 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | - |
PY10 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | - |
PY11 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Sözel Anlatım | 7 | 1 | 7 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |