Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş EEM161 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK
Doç. Dr. Uğur HASIRCI
Dersi Verenler Doç. Dr. Uğur HASIRCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere Elektrik-Elektronik Mühendisliği mesleğinin tanıtılması ve meslek ile ilgili temel düzeyde ana konuları tanıtmak böylece bir bakış açısı kazandırarak adaptasyon ve motivasyon sağlamaktır.
Dersin İçeriği Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Mesleği, Üniversite ve Bölümün tanıtımı, Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde kullanılan temel birimler, elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının tanıtılması, Ohm Kanunu, Kirchoff’un Akım ve Gerilimler yasası, ölçme koruma sistemleri, yarıiletken aygıtlar ve elektronik sistemlerin temelleri, elektrik makineleri ve elektrik güç sistemleri, programlama ve bilgisayar sistemlerinin tanıtılması ve sayı sistemleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Matematik, Fen bilimleri ve Elektrik-Elektronik mühendisliği konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisine sahiptir.
- Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında edindiği bilgi ve becerileri problem çözmede kullanabilmek; analitik ve stratejik düşünerek uygulamaya geçirebilmek
- Mühendislik ile diğer bilimler arasındaki bağlantıyı kurar ve böylece karar verme ve uygulamada bilgiyi disiplinler arası olarak değerlendirir.
- Elektrik Elektronik Mühendisliği alamnda edindiği bilgi ve becerileri sorgulayabilmek, eleştirel bakış açısına sahip olabilmek.
- Elektrik Elektronik Mühendisliği alanının gerektirdiği algoritma ve teknikleri ve geçmiş verileri analiz ederek, yeni durumlar karşısında akıllı algılama ve tahmin yöntemlerini kullanabilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Üniversite, Fakülte ve Bölüm tanıtımı, (öğrenci yönetmelikleri tanıtımı)
2. Hafta Meslek tanıtımı iş imkanları ilgili kurum ve kuruluşlar anabilim dallarının tanıtımı
3. Hafta Temel (SI) ve türetilmiş birim sistemleri, iş , güç, enerji, kuvvet , klomb yasası, akım, gerilim iletken, yalıtkan , basit elektrik devresi
4. Hafta Malzemeler (paramanyetik , diamanyetik, ferromanyatik malzamaler), basit manyetik devre
5. Hafta Direnç devreleri ,direnç çeşitleri, ohm yasası, seri paralel devreler, kirşof akım ve gerilimler yasası
6. Hafta elektrik ölçme cihazları elektrik kazaları, ilk yardım, topraklama, yalıtım, koruma cihazları
7. Hafta Kondansatör, bobinler, temel AC devreler
8. Hafta Haberleşme Sistemleri Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Yarı iletkeler elektronik malzemelerin tanıtımı ve güç elektroniğin temelleri
10. Hafta Mantık devreleri ve sayı sistemleri
11. Hafta Elektrik makinalarının temelleri
12. Hafta Güç Sistemlerinin temelleri ( üretim iletim dağıtım)
13. Hafta Programlamanın temelleri algoritma ve programlama dilleri tanıtımı
14. Hafta Haberleşme sistemlerinin temelleri
Kaynaklar
Elekktrik - Elektronik Mühendisliğine Giriş , Şükrü Özen , Birsen Yayınevi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 -
PY2 3 2 3 4 4 1 -
PY3 4 4 4 5 4 3 -
PY4 2 3 4 5 3 2 -
PY5 3 3 3 4 4 3 -
PY6 4 3 2 4 5 4 -
PY7 4 3 2 4 5 4 -
PY8 4 3 4 3 4 5 -
PY9 4 3 4 3 4 5 -
PY10 4 3 4 5 3 4 -
PY11 3 2 3 4 4 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Sözel Anlatım 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0