Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematik Felsefesi MTÖ402 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Matematiğin temellerini, yöntemlerini ve matematiğin doğasına ilişkin felsefeyi öğrenmek ve matematik felsefesinin matematik eğitimi ile ilişkisini değerlendirmek
Dersin İçeriği Matematiğin ontolojisi ve epistemolojisi; sayılar, kümeler, fonksiyonlar vb. matematiksel kavramlar ile önerme ve matematiksel ifadelerin anlamları; matematiğin temelleri, yöntemleri ve matematiğin doğasına ilişkin felsefi problemler, matematikte nesnellik ve gerçek dünyaya uygulanabilirlik; Frege, Russel, Hilbert, Brouwer ve Gödel gibi matematik felsefesi öncülerinin çalışmaları; düzlükte ve boyut kavramı, matematik felsefesinde temel kuramlar mantıkçılık (Logisicm), biçimcilik (Formalism) ve sezgicilik (Intuitionism), yarı-deneyselciler ve Lakatos; matematik felsefesinin matematik eğitimi ile ilişkisi; matematik eğitimi felsefesinde sosyal gruplar
Ders Öğrenme Kazanımları - Matematiğin ontolojisini ve epistemolojisini kavrar.
- Frege, Russel, Hilbert, Brouwer ve Gödel gibi matematik felsefesi öncülerinin çalışmalarını inceler.
- Matematiğin temelleri, yöntemleri ve matematiğin doğasına ilişkin felsefi problemleri öğrenir.
- Matematik felsefesinde temel kuramları mantıkçılık (Logisicm), biçimcilik (Formalism) ve sezgicilik (Intuitionism) öğrenir.
- Matematik felsefesinin matematik eğitimi ile ilişkisini kurar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Matematiğin ontolojisi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
2. Hafta Matematiğin epistemolojisi Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Sayılar, kümeler, fonksiyonlar vb. matematiksel kavramlar ile önerme ve matematiksel ifadelerin anlamları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Matematiğin temelleri Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
5. Hafta Matematiğin yöntemleri Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
6. Hafta Matematiğin doğasına ilişkin felsefi problemler Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Matematikte nesnellik ve gerçek dünyaya uygulanabilirlik Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
8. Hafta ARA SINAV Ders Saati
9. Hafta Frege, Russel, Hilbert, Brouwer ve Gödel gibi matematik felsefesi öncülerinin çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Düzlük ve boyut kavramı Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Matematik felsefesinde temel kuramlar mantıkçılık (Logisicm), biçimcilik (Formalism) ve sezgicilik (Intuitionism Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Yarı-deneyselciler ve Lakatos Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta Matematik felsefesinin matematik eğitimi ile ilişkisi Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Matematik Felsefesi, Stephen F. Barker, İmge Kitabevi
Matematik Tarihi ve Felsefesi, Adnan Baki, Pegem Yayıncılık
Matematiksel Düşünme, Cemal Yıldırım, Remzi Kitabevi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 5 5 5 5 5 -
PY10 4 5 5 4 4 4 -
PY19 3 3 0 3 3 3 -
PY20 5 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 3 2 6
Diğer Faaliyetler 1 3 3
Ara Sınav 1 1 10 10
Ödev 1 1 3 3
Final 1 10,5 10,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0